Gebaksdozen Bij Papierafval? 5 Veel Gemaakte Fouten Bij Het Scheiden Van Kantoorafval

Categorie:
plastic scheiden

Recycling is een proces wat afval omzet in nieuwe producten en/of grondstoffen. Deze stap volgt na het scheiden van afval en het wordt gezien als de juiste manier voor het omgaan met afval. Het dient echter wel op de juiste manier te gebeuren. Door vooraf de materialen goed van elkaar te scheiden zorgen we ervoor dat er kwalitatief goede nieuwe grondstoffen uit het afval gemaakt kunnen worden. Daarnaast is het op een juiste manier scheiden van kantoorafval ook nog eens kostenefficiënt, maar hier gaat het soms fout. Wil je weten wat de meest gemaakte fouten zijn bij het scheiden van kantoorafval en ben je benieuwd waarom het eigenlijk fout gaat? Je leest het hieronder.

Wat zijn veel gemaakte fouten bij het scheiden van kantoorafval?

Voedselresten belanden toch in de bak met restafval. 

Een veelgemaakte en voor de hand liggende fout. Je hebt gezellig met alle collega’s geluncht en vervolgens wil je snel weer aan de slag. De kleine voedselrestjes op het bord bestaan uit een paar tomaatjes, wat sla en een paar stukjes kaaskorst. De kaaskorsten moeten inderdaad in de bak met restafval en zo belandt alles voor het gemak in de restafvalbak. Zonde! Want van het groente-, fruit- en tuinafval (GFT-afval) zoals de tomaten en sla dat je anders gescheiden had weggegooid wordt weer biogas en compost gemaakt. Nu beland alles in de bak met restafval en wordt het verbrand. En dat terwijl het zo’n kleine moeite is om deze resten van elkaar te scheiden.

PMD wordt vergeten.

PMD staat voor Plastic, Metaal en Drankverpakkingen. Deze afvalstroom is meer en meer in opkomst en wordt steeds beter gescheiden van restafval. Bij het scheiden van kantoorafval wordt deze stroom nog weleens vergeten en dat terwijl deze materialen tot nieuwe verpakkingen kunnen worden gerecycled. Een gemiste kans voor een mogelijke besparing op je hoeveelheid restafval. Ga je PMD- afval vanaf nu scheiden van de rest? Zorg er dan wel voor dat er geen vloeistoffen zijn achtergebleven in de verpakkingen en deze dus helemaal leeg zijn. Meer weten over PMD- afval? Lees dan het artikel ”Plastic, Metaal en Drankverpakkingen. Hoe gaan we hiermee om op kantoor?”

Vervuiling van papierafval en kartonafval.

Papierafval en kartonafval wordt zeer goed gescheiden in Nederland. Zeker binnen de kantooromgeving. Mede door de afvalcontainers speciaal voor papier gaat het scheiden hiervan goed. Maar de meest gemaakte fout bij het scheiden van papierafval is dat het papier en karton soms vervuild wordt aangeleverd. Denk aan de verjaardag op kantoor waarbij er is getrakteerd op taart. Of de keer dat er pizza werd besteld voor de lunch. De kartonnen dozen nemen ontzettend veel plaats in beslag dus worden ze opgevouwen bij het papier gegooid met nog heel veel etensrestjes die zijn blijven plakken aan de dozen. Hierdoor kan het niet meer gerecycled worden. De hoeveelheid restafval wordt hierdoor inderdaad meer, maar vervuild papier en karton moet toch echt in de restcontainer.


Vergeten van klein oud papier.

Stiekem is er nog meer oud papier aanwezig op kantoor dan je wellicht denkt. De enveloppen van de post, klein gemaakte dozen, kartonnen verpakkingen (van bijvoorbeeld de paperclips) en de wc-rollen. Het is zo belangrijk om ook deze kleine dingen te scheiden. Nu dat jij erop gaat letten, kom je vast nog veel meer tegen wat toch gescheiden kan worden.

Bekertjes afval.

Hebben jullie een speciale afvalbak op kantoor staan? Zo’n afvalbak met een apart gedeelte voor de koffie bekertjes? Ze kunnen daar in lange gestapelde rijen in gedeponeerd worden. Let op: dit kan alleen wanneer de bekertjes helemaal leeg zijn. Dus ook dat laatste beetje koude sterke koffie mag je eerst even op drinken. Of weggooien natuurlijk. Ook hiervoor geldt: wanneer het vervuild en nat (en dus doorweekt) is, kan het niet meer worden gerecycled.

Waarom het scheiden van kantoorafval fout gaat

Onwetendheid. 

Onwetendheid is eigenlijk geen fout op zich, maar hierdoor gaat het wel fout. Daar kun je wat aan doen. Heb je twijfels over waar bepaald afval in thuis hoort? Gooi het dan niet zomaar in een bak maar zoek het op. Zo komt het in de juiste bak terecht, is er dus meer recycling mogelijk en weet je het ook meteen voor een volgende keer. Ook zo benieuwd hoeveel jij en je collega’s weten van afval scheiden? Doe dan hier de kantoorquiz! Liever eerst wat huiswerk doen voordat je start met de quiz? Lees dan het artikel ”Dit zijn de vragen over afval scheiden waar jij een antwoord op moet weten.”

Het hebben van haast.

Net zoals onwetendheid is haast hebben geen fout op zich maar wel een aanleiding om het scheiden van afval helemaal fout te doen. Snel, sneller, snelst komen de appelschillen bij het restafval terecht en je theezakje in de GFT- bak. Helemaal fout! Is het bij je op kantoor duidelijk in welke bak welk afval gedeponeerd mag worden? Indien die niet het geval is, dan is het wellicht aan te raden om gekleurde afvalcontainers te plaatsen. Zo is het in één oogopslag duidelijk in welke bak het betreffende afval thuishoort. Een andere oplossing is het ophangen van posters waardoor je direct je collega’s bewust maakt. Hang ze bijvoorbeeld boven de afvalcontainers. Wil je deze poster meteen even uitprinten? Klik dan hier. 

Volle afvalbak.

Een andere veel voorkomende aanleiding waarom het scheiden van afval soms helemaal fout gaat is de volle afvalbak. We nemen als voorbeeld de rolcontainer voor papier. Die speciale rolcontainer voor het papier is een heel goede manier om het papier te scheiden van de rest maar het kan natuurlijk voorkomen dat deze helemaal vol zit. En dan belandt het papierafval inderdaad heel snel op de grote hoop restafval. Wellicht is het dan een idee om de ledigingsfrequentie van de containers aan te passen of een wat grotere container te plaatsen. Benieuwd wat daarvoor de mogelijkheden zijn? Bekijk de verschillende opties.

Wat het je kan opleveren

Hoe beter het scheiden van afval gebeurt, des te kleiner wordt je uiteindelijke restafval. Dat kan je bedrijf ontzettend veel kosten besparen. Zo zie je maar: met een aantal kleine veranderingen is hier al heel veel aan te doen. Lees ook: ”4 boosdoeners bij afvalscheiding op kantoor.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *