Bouwcontainer Huren: Wel Of Geen Vergunning Aanvragen?

Het is waarschijnlijk een vaak gestelde vraag van jouw klanten: “Mag dit van de gemeente? Hoe zit het met aanvraag van vergunningen, zoals een bouwvergunning en de vergunning voor container met puin of sloopafval?”. Als aannemer, hovenier of zelfstandig klusser hoef je zo’n bouwcontainer-vergunning lang niet altijd zelf aan te vragen. Je kan jouw klanten wel helpen, en hen erover adviseren. Op zo’n moment is het handig om de nodige kennis paraat te hebben.

De vergeten vergunning

Het aanvragen van een vergunning voor een bouwcontainer, ook vaak afzetcontainer genoemd, wordt door consumenten en bedrijven regelmatig over het hoofd gezien. Ze beseffen zich goed dat ze eventueel een bouwvergunning nodig hebben voor hun project, maar staan niet stil bij de vaak grote hoeveelheden puin, sloopafval of groenafval die afgevoerd dienen te worden. Terwijl het verkeerd plaatsen van een bouwcontainer kan leiden tot fikse boetes! Het verkeerd vullen van afvalcontainers kan ook leiden tot meerkosten. Lees er meer over in dit artikel.

Geen eenduidige afspraken

Helaas zijn er nog steeds geen eenduidige wetten voor een benodigde vergunningsaanvraag voor een afvalcontainer. Kort gezegd; elke gemeente heeft zijn eigen regels. Toch zijn er wel enkele stelregels die je kan hanteren bij het wel of niet aanvragen van een vergunning voor je container. Daarom hebben we enkele aandachtspunten, veel voorkomende regelgeving, tips en voorbeelden op een rijtje gezet. Een opfrisser voor jou, en handige kennis voor al jouw klanten.

De basisregel: eigen terrein is vergunningsvrij

In verreweg de meeste gevallen mag je altijd een bouwcontainer plaatsen op je eigen terrein, ongeacht het formaat of soort afval dat erin afgevoerd wordt. Heb je dus een klus bij een woning met oprit, parkeerplek, erf, ruime voortuin of ander stuk grond? En kan hier een afvalcontainer geplaatst worden door een vrachtwagen? Dan is dat vaak de beste en slimste oplossing. Houd wel rekening met zware ladingen. Een te zware afvalcontainer kan namelijk voor verzakkingen zorgen in de oprit, bestrating of tuin.

Zodra je de container op gemeentelijke grond plaatst, zoals een fietspad, parkeerhaven, trottoir of straathoek, maak je gebruik van de openbare ruimte en kan het zijn dat je een vergunning moet regelen. Je krijgt dan namelijk te maken met de Algemene Plaatselijke Verordening, die bij elke gemeente anders is bepaald. Er bestaan geen aparte vergunningen voor puin, bouwafval, sloopafval, restafval of tuinafval. Ook zijn er geen prijsverschillen voor de verschillende afvalsoorten. 

Voorbeeld 1: Afvalcontainer huren in Eindhoven

Heb je een klus in Eindhoven en plaats je een container in de openbare ruimte? Dan dien je via e-mail een melding te maken bij de gemeente, uiterlijk 2 dagen vóór plaatsing. Een open container mag maximaal 1 dag staan tussen 07.00 uur ’s ochtends en 17.00 uur ’s middags. Heb je hem langer nodig? Huur dan een gesloten container, want deze mag maar liefst 31 dagen blijven staan.

Voorbeeld 2: Afvalcontainer huren in Tilburg

Doe je een project in Tilburg? Dan zijn de regels weer net wat anders. Daar maak je uiterlijk 4 weken van tevoren een melding via het online loket met je DigiD. De container mag niet groter zijn dan 15m2en moet binnen 4 weken weer verwijderd zijn.

Krijg je zonder vergunning een boete?

Als je geen vergunning hebt voor je bouw- en sloopafvalcontainer, loop je het risico op een boete. Dit kan zowel een boete zijn van de politie, als een naheffing van de gemeente. Extra vervelend is dat de container direct verplaatst dient te worden als er geconstateerd wordt dat hij foutief geplaatst is. Naast de boete komen dus ook de extra kosten voor het regelen van het containerbedrijf die de container opnieuw moet verplaatsen.

Enkele handige tips

Ben er op tijd bij:

Geen standaardregels betekent ook geen standaardprocedures. Doe de aanvraag voor een container-vergunning dus ruim op tijd de deur uit, want elke gemeente gaat hier anders mee om. Soms volstaat een telefoontje of e-mail, soms komen er formulieren en bevestigingen aan te pas.

Laat je goed informeren:

Geloof niet zomaar de ervaringen of verhalen van collega’s, klanten of buurtbewoners. Vaak vind je via de website van de gemeente de meest actuele regelgeving rondom vergunningen.

Huurperiode container:

Vraag de gemeente ook hoe lang de container mag blijven staan, zowel met als zonder vergunning. Dit kan per gemeente erg veel verschillen.

Size does matter:

De grootte en lengte van de afzetcontainer kunnen redenen zijn voor een vergunning. Een 3m3container zorgt natuurlijk voor veel minder overlast dan een formaat van 10m3. Denk daarom goed na welke puincontainer het meest ideaal is voor je klus. Hulp nodig? Lees dit artikel.

Let op waar je de container plaatst:

Als je eenmaal de vergunning op zak hebt, of de melding hebt gedaan, betekent dat niet dat je nergens rekening mee hoeft te houden. Let altijd goed op dat de bouwcontainer niet de doorgang blokkeert voor voorbijgangers of precies voor de oprit van de buren staat.

Geef buren een seintje:

Komt de afvalcontainer op de straat of in een parkeerhaven te staan? Vraag dan jouw klant of ze even de buren informeren. Zo voorkom je vervelende situaties en klachten. Het niet netjes opruimen van de puinhoop is bijvoorbeeld een van de meest voorkomende klachten over aannemers, hoveniers en klusbedrijven. Voor meer vaak genoemde klachten kun je hier terecht.

Container bestellen – doe het zelf!

Voor bouw- en tuinspecialisten zoals jij is het bestellen van een afvalcontainer een eenvoudig karwei. Met jouw ervaring en een goed oog voor kubieke meters ruimte kun je prima inschatten welke bouwcontainer nodig is voor welke klus. Het is daarom aan te raden om als bouwbedrijf zelf de afzetcontainer voor afval te regelen. Zo weet je zeker dat de container voldoet aan jouw eisen, dat eventuele vergunningen geregeld zijn en dat je niet voor verrassingen komt te staan. Dit maakt jouw werk een stuk fijner en efficiënter!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *