Op Een Andere Manier Omgaan Met Plastic Afval

Categorie:
Plantenbakken van plastic afval

Het recyclen, hergebruiken en scheiden van afval. Je hoort het overal om je heen. Op veel verschillende manieren wordt er steeds meer aandacht aan besteed. Je hoort campagnes binnen gemeenten maar ook op landelijk niveau wordt het door de overheid als belangrijk onderwerp gezien. We produceren in Nederland ongeveer 500 kilo afval per persoon per jaar. Daarvan wordt een deel gescheiden maar ook een deel nog helemaal niet. Zeker het plastic afval kan nog beter gescheiden worden.

Afzetcontainers

Direct bestellen

 

Rolcontainers

Direct bestellen

 

Waarom wordt hier aandacht voor gevraagd?

Momenteel wordt ongeveer de helft van ons afval gescheiden ingezameld. Het gescheiden afval kan gerecycled worden. Dit is veel beter voor het milieu en ook nog eens kostenverlagend. De Nederlandse overheid wil de hoeveelheid gescheiden huishoudelijk- en bedrijfsafval daarom omhoog brengen naar 75%. Wanneer dit doel behaald is wordt het overige restafval meer dan gehalveerd.

Er wordt steeds meer afval geproduceerd en dat moet allemaal verwerkt of verbrand worden. Om deze reden wordt er steeds vaker op een andere manier nagedacht over het omgaan met afval en hier aandacht voor gevraagd. Heb jij jezelf eens afgevraagd wat er eigenlijk nog meer kan met afval? Of hoe je afval kunt voorkomen door er op een andere manier mee om te gaan? Denk bijvoorbeeld aan een kunstproject of het maken van geheel nieuwe producten. Naast het produceren van minder afval hebben deze projecten vaak een ander doel. Dit andere doel bestaat uit het creëren van bewustwording over de onderwerpen afval, recyclen van afval, hergebruiken en afvalscheiding. In dit artikel lees je vijf originele ideeën van anderen en op welke manier zij zijn omgegaan met plastic afval.

3D- geprinte bankjes van plastic afval

Een studio in Rotterdam bedacht een originele manier om vanuit afgedankt plastic weer herbruikbare meubelstukken te maken. De campagne heet ‘Print your city’. Tijdens deze campagne wordt recycling met 3D-printen gecombineerd. Vanuit het plastic afval uit de stad, maken ze een meubelstuk om openbare ruimtes mee in te richten. Het eerste project was een bankje waar twee tot vier personen op kunnen zitten. Voor het creëren van één bankje is iets meer dan vijftig kilo plastic nodig. Een inwoner van Amsterdam produceert gemiddeld 23 kilo plastic afval in een jaar. Per jaar zou er per twee personen dus een bankje gecreëerd kunnen worden. Dit bankje heeft de vorm van een tweezijdige schommelstoel. Het idee daarachter is dat we moeten gaan samenwerken om de recycling van plastic te verbeteren.

Kunst van plastic afval

Afval nutteloos? Niet volgens sommige kunstenaars. Er zijn namelijk heel wat kunstenaars die met afgedankte, oude, kapotte of weggegooide spullen weer heel wat moois kunnen maken. Vaak is de kunst bedoeld om een statement te maken en een boodschap over te brengen, maar soms ook gewoon puur uit creativiteit. In het Portugese Lissabon vind je op allerlei plekken de zogenaamde ‘Trash animals’. De vos, kikker en tijger zijn volledig gemaakt van weggegooid kunststof. De ideeën komen van de Portugese kunstenaar Rafael Bordalo. Van gevonden voorwerpen en afval maakt hij grote driedimensionale kunstobjecten op de muren van verschillende Portugese steden. Hij geeft afval dus zeker weer een tweede leven op een heel andere manier dan het recyclen.

Een ander voorbeeld voor het gebruik van afval om kunst te maken komt van Thirza Schaap. Deze kunstenares wil door middel van haar kunstobjecten een boodschap afgeven over het vele plastic (en andere materialen) dat in de oceaan drijft. De materialen die ze tegenkomt tijdens het wandelen langs de kust raapt ze op en neemt ze mee. Van het afval dat ze meeneemt maakt ze artistieke sculpturen. Met haar kunst hoopt ze reactie uit te lokken bij haar publiek. Het project genaamd ‘plastic ocean’ is ze gestart om bewustwording te creëren en vervuiling tegen te gaan. Hiermee hoopt ze plastic afval te voorkomen, of in ieder geval de hoeveelheid terug te dringen.

Bloemen van plastic afval

Plastic vrije supermarkt

Gezamenlijke lunch op kantoor? Plastic kan gemakkelijk worden voorkomen want dat (extra) verpakken is vaak onnodig. Even wat omdenken, vaste gewoontes veranderen en ook jij kunt zonder het gebruik van plastic je boodschappen doen. Dit wordt enorm gestimuleerd in de plastic vrije pop-up supermarkt in Amsterdam. Een initiatief van ‘A Plastic Planet’ wat wordt gezien als een mijlpaal in de wereldwijde strijd tegen plastic vervuiling. Het doel? Het gebruik van plastic in de voedingsmiddelenindustrie terugdringen door het aanbieden van 700 plastic vrije producten. Daarnaast hopen ze hiermee ook een inspiratiebron te zijn voor velen, zodat ook andere supermarkten een plastic vrije zone in gaan bouwen. Op deze manier kan de hoeveelheid plastic steeds verder worden teruggebracht.

1000 dagen plastic afval verzamelen

Bahram Sadeghi maakte een programma over de hoeveelheid plastic afval. Hij maakte een muur van 150 vierkante meter met 42 foto’s en een vloer van 250 vierkante meter met de inhoud van 41 zakken vol plastic. Hoe hij aan dit plastic kwam? Door 1000 dagen lang al het plastic afval dat hij zelf produceerde te verzamelen. Er waren ook momenten dat hij zijn plastic niet mee kon nemen, daarvan maakte hij een foto.

Op een andere manier omgaan met plastic afval

Wist jij dat er een enorme plastic soep drijft in de Stille Oceaan? Door de zeestroom in de Stille Oceaan verzamelt al het plastic afval zich op die plek. De exacte afmeting van de plastic soep is niet bekend, maar naar schatting is al dit plastic bij elkaar groter dan Nederland. ‘The Ocean Cleanup’ is een project waarmee een (groot) deel van het plastic wordt opgeruimd. Het plastic verbruik neemt alleen maar toe. Door het plastic afval in ieder geval correct te scheiden, kunnen we samen veel schade beperken.

Hoe kun jij zelf zorgen voor een beter plastic afvalscheiding?

  1. Doe het zorgvuldig en check welke afvalstroom het betreft, wanneer je het niet zeker weet;
  2. Plastic mag nooit bij het GFT-afval terecht komen met uitzondering van bioplastic. Ben alert op dit verschil;
  3. Lever het plastic alleen in wanneer het helemaal leeg is (schoon hoeft het niet te zijn);
  4. Gooi plastic in een aparte doorzichtige zak met PMD- afval. Zo ziet de afvalverwerker direct om wat voor stroom het gaat;
  5. Voorkom afval en hergebruik plastic indien mogelijk.

Kan de afvalscheiding bij jou op kantoor nog wat? Lees hier: ‘’Het ultieme stappenplan om van afval scheiden een succes te maken.’’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *