Afval Scheiden Aan De Bron! Wat Mag Waar?

Categorie:
Al het afval op een grote hoop

Afval scheiden aan de bron is belangrijk, ook binnen je bedrijf. Het bespaart kosten en is ook veel beter voor ons milieu. Maar het kan soms ook verwarrend zijn. Er zijn immers veel soorten afvalstromen. Mag ik mijn kauwgom nu wel of niet in de GFT- bak gooien en bij welke afvalstroom hoort deze plastic verpakking eigenlijk thuis? Soms kan het per gemeente zelfs nog wat wisselen.

Wil je meer over weten over afvalscheiding op het werk en waarom het zo belangrijk is? Lees dan het artikel: ”Waarom afval scheiden op kantoor zo belangrijk is.”

Afzetcontainers

Direct bestellen

 

Rolcontainers

Direct bestellen

 

Afvalinzameling

Na afvalscheiding komt een volgende stap in het proces, namelijk de afvalinzameling. De inzet van een rolcontainer kan hierbij uitkomst bieden. Een rolcontainer is beschikbaar voor verschillende afvalstromen waardoor ook het scheiden extra wordt gestimuleerd. Wanneer het afval ingezameld is kan het worden gerecycled. Maar het recyclen kan enkel gebeuren wanneer het afval correct gescheiden is. Wanneer het afval gescheiden is zonder veel vervuiling of andere stromen er tussendoor, spreken we van een correcte scheiding.

Gebeurt dit scheiden altijd goed binnen jouw bedrijf? Zijn de rolcontainers voor het papierafval ook enkel gevuld met papier? Zit er geen chips zak tussen het PMD- afval? Tijd om dit eens te checken. Een veelvoorkomende reden dat dit fout gaat, is dat collega’s niet voldoende kennis hebben over het onderwerp en niet weten tot welke afvalstroom bepaald afval behoort. Dit artikel geeft duidelijkheid.

Ben jij benieuwd wat je collega’s weten over afval scheiden? Doe dan de afval quiz en kijk wie de expert is.

Plastic, metaal en drankverpakkingen

Plastic, metaal en drankverpakkingen (ook wel PMD- afval) zijn goed recyclebaar en worden apart ingezameld in de daarvoor bestemde afvalzakken. Deze afvalzakken zijn verschillend per gemeente maar het is vaak een doorzichtige zak.

Bij het PMD- afval behoren plastic verpakkingen van bijvoorbeeld fruit, flessen of yoghurt en ijs. Bij metalen verpakkingen kun je denken aan blikken frisdrank of sauzen. Het afval drankverpakkingen bestaat vaak uit verpakkingen van de verschillende soorten sappen, melk of andere dranken. Door de pakken volledig leeg geknepen en opgevouwen in te zamelen kunnen ze het best gerecycled worden. Meer weten over deze afvalstroom? Lees dan het artikel: Plastic, Metaal En Drankverpakkingen. Hoe Gaan We Hiermee Om Op Kantoor?”

Papier en Karton

Tot deze afvalstroom behoren kranten, folders, enveloppen, wc-rolletjes en papieren verpakkingen. Deze kunnen allemaal samen worden ingezameld, mits deze schoon en droog zijn. Maar let op: drankverpakkingen lijken vaak van karton te zijn, maar mogen niet in deze afvalstroom worden ingeleverd. Deze drankpakken behoren tot het PMD- afval. Ook een pizzadoos mag niet bij het papier worden ingeleverd omdat deze vervuild is. Verder kun je veel van het droge en schone papier weggooien bij deze afvalstroom. Papieren tassen, tijdschriften reclamedrukwerk, telefoongids en andere catalogi.

Glas

Glas kan oneindig vaak gerecycled worden en het is daarom goed om glas gescheiden te houden van ander afval. De glasbak is echter alleen bedoeld voor verpakkingsglas (flessen en potten) en niet voor drinkglazen, spiegels en vazen. Deze laatste drie mogen allemaal wel worden weggegooid bij het restafval. Dit komt omdat het vaak gemaakt is van verhard glas en dit kan de recycling verstoren. Theeglazen en ovenschalen bijvoorbeeld zijn van hittebestendig glas gemaakt en mogen ook niet in deze stroom terecht komen. Tot het gescheiden glasafval behoren dus enkel de verpakkingsglazen en potten.

Groente-, fruit- en tuinafval

Resten van groenten, fruit en tuinafval (afkorting GFT- afval) behoren tot deze stroom en mogen apart worden weggegooid omdat dit verwerkt kan worden tot compost en biogas. Koffiepads en theezakjes kunnen nog plastic bevatten (wat niet goed composteerbaar is) en mogen daarom niet worden weggegooid in deze stroom. Meer weten over deze afvalstroom? Lees dan meer over deze stroom in de GFT- gids.

Plastic afval

Plastic verpakkingen mogen worden weggegooid bij het PMD- afval. Omdat plastic zeer goed recyclebaar is, is het absoluut de moeite waard om dit te scheiden van ander afval. Benieuwd wat er nog meer kan met plastic afval? Lees hier het gehele artikel. 

Textiel

Kleding, schoenen, handdoeken, theedoeken, gordijnen mogen allemaal in de daarvoor bestemde textielbak. Ook versleten of gescheurd textiel kan nog worden hergebruikt en mag daarin worden weggegooid. Het hoeft dus niet helemaal heel te zijn, maar zorg er wel voor dat het aangeboden textiel droog en schoon is.

Bouwmateriaal en puin

Bouwmateriaal en puin behoort niet tot het restafval en ook niet tot het grofvuil maar mag apart worden ingezameld. Vraag eens naar de mogelijkheden voor de inzet van een bouwcontainer op locatie via het contactformulier.

Klein chemisch afval

Binnen deze afvalstroom behoren allerlei soorten gevaarlijk afval. Je weet dat het tot deze afvalstroom behoort wanneer er schadelijke stoffen bevat. Denk hierbij aan batterijen, verf of spaarlampen. Het is belangrijk dat deze stroom altijd wordt gescheiden van het overig afval om vervuiling te voorkomen. Blijf je vaker zitten met bijzonder afval waarvan je niet weet wat je er mee moet doen? Bij bijzonder kantoorafval kun je denken aan cartridges, oude computers of een bureaustoel die is vervangen. Lees voor meer informatie dan een het volgende artikel: ”Lege cartridges? Lees hier wat te doen met bijzonder kantoorafval.”

Afval scheiden aan de bron vermindert restafval

Afval dat niet gescheiden kan worden behoort tot het restafval. Hoe kleiner de hoeveelheid restafval, hoe beter. Deze afvalstroom is namelijk duurder (dan andere stromen) om te verwerken en wordt verbrand (wat minder goed is voor het milieu). Op zoek naar een passende oplossing voor het inzamelen van het restafval binnen je bedrijf? Bekijk dan eens de opties voor een rolcontainer op locatie. Er is altijd een passende oplossing voor iedere hoeveelheid restafval.

Het hoeft natuurlijk niet zo te zijn dat alle bovenstaande afvalstromen voorkomen binnen jouw bedrijf. Ook al zijn het maar drie van de negen stomen, het is toch goed als deze correct worden gescheiden om recycling mogelijk te maken. Benieuwd welke afvalstromen er binnen jouw bedrijf voorkomen? Breng je zakelijk afval in kaart, met de afvalscan. 

Wanneer je nu nog steeds twijfels hebt over een bepaald product of afvalstroom, is het een idee om de afvalscheidingswijzer van MilieuCentraal eens te raadplegen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *