Hoe Wordt Afval Scheiden Leuk Voor Je Collega’s?

Categorie:
Hoe wordt afval scheiden leuk?

Afval scheiden, het zou binnen alle bedrijven moeten gebeuren! Wanneer je ervoor zorgt dat binnen jouw bedrijf het afval wordt gescheiden ben je maatschappelijk verantwoord aan het ondernemen, zorg je voor het milieu en bespaar je ook nog eens kosten. Klinkt als het juiste om te doen, toch? Maar hoe wordt afval scheiden leuk voor je medewerkers? Jij hebt zelf wellicht al het een en ander gelezen, de verschillende afvalinzamelaars met elkaar vergeleken of zelfs al een rolcontainer besteld. Misschien wil je nu wel serieus aan de slag gaan met afvalscheiding en heb je een doelstelling geformuleerd zodat het nog concreter is. Nu is het zaak dat je die doelstelling ook gaat behalen. Je collega’s zijn hierin erg van belang! Want jullie moeten het tenslotte wel samen gaan doen.

Afhankelijk van de aanpak rondom het afvalbeheer en de medewerking van collega’s zal het scheiden van het afval een succes worden of niet. Door afval scheiden en recycling leuk te houden en ervoor te zorgen dat het een routine wordt, heb je een grotere kans van slagen en het behalen van je doelstellingen. De betrokkenheid van je collega’s is hierbij ontzettend belangrijk. Zij bepalen tenslotte waar het afval naartoe gaat. Hoe ga je ervoor zorgen dat je jouw collega’s op een leuke manier bewust maakt en dat ze ook plezier hebben in het scheiden van afval?

Afzetcontainers

Direct bestellen

 

Rolcontainers

Direct bestellen

 

Creëer eerst bewustwording

Maak collega’s duidelijk wat de huidige status is van de totale hoeveelheid afval binnen jullie bedrijf. Geef daarbij aan hoeveel er geproduceerd wordt en van welke stromen. Nog belangrijk daarbij te vermelden is wat dit voor impact heeft op de kosten en op het milieu. Hierdoor kun je een stukje bewustwording creëren. Deze bewustwording gaat uiteindelijk helpen om ervoor te zorgen dat ze afval scheiden en zo de bedrijfsdoelen rondom afval gemakkelijker te behalen zijn. Een manier om deze bewustwording te creëren kan door middel van cijfers. Wanneer je weet hoeveel afval er per maand of week binnen je bedrijf geproduceerd wordt, kun je ook een berekening maken per jaar. Wanneer je de gevolgen voor milieu en extra kosten in jaren kunt uitdrukken, lijkt het heel veel meer. Dit kan zorgen voor een beter effect in bewustwording dan wanneer je spreekt over hoeveelheden per week.

Motiveer en inspireer

Zorg ervoor dat je collega’s blijft motiveren en inspireren als het gaat om afval scheiden. Alleen wanneer je zelf ook helemaal gemotiveerd overkomt en dit weet over te brengen op hen, is de kans groter dat zij geïnspireerd raken en het ook zien zitten om hieraan mee te werken. Wanneer je ziet dat collega’s het afval correct weggooien maak dan een compliment. Dat werkt positief en zal ze motiveren om het een volgende keer weer te doen. Heb je zelf ergens een artikel gelezen over bedrijven die op een correcte manier afval scheiden en hierdoor extra publiciteit hebben gehad? Deel dit dan ook met collega’s om ze te inspireren. Laat het onderwerp vooral niet stilvallen en blijf erop terugkomen. Alleen op die manier blijft iedereen zich bewust.

Maak het afval scheiden gemakkelijk voor iedereen

Hoe gemakkelijk het gemaakt wordt, des te leuker je collega’s het afval scheiden zullen vinden. Maak niets onnodig ingewikkeld. Denk aan gekleurde afvalbakken op een centrale plaats, eventueel voorzien van posters erboven zodat het direct duidelijk is in welke bak wat mag worden weggegooid. Ook door een correcte inzameling kunnen je collega’s gemotiveerd worden om het afval juist te scheiden. Plaats bijvoorbeeld rolcontainers en laat deze op regelmatige basis ledigen. Zo wordt het afval scheiden op een goede manier opgevolgd door middel van een juiste inzameling.

Maak er een competitie van

Door van afvalscheiding een spel te maken wordt de onderlinge strijd wat opgevoerd. Je kunt denken aan de ”zero waste weken”. Neem een week waarin iedere collega zijn/haar eigen afval bijhoudt en dit op een correcte manier scheidt. Bekijk na een week wie van de collega’s het minste afval heeft geproduceerd. Daarnaast is het meteen een goed moment om te kijken of het afval ook correct gescheiden is. Lees hier meer informatie. 

Doe de kennisquiz!

In welke afvalbak behoort de koffiepad? Ben je benieuwd hoe je collega’s scoren op feitjes over afval scheiden? Dan is het een idee om de afvalquiz te doen. In deze afvalquiz wordt de kennis van jou en je collega’s op de proef gesteld over de verschillende afvalstromen en in welke bak welk afval thuishoort. Bekijk hier de Quiz.

Zet een project op

Wat kan er nog allemaal meer met afval? Laat collega’s daar eens over nadenken en verloot een prijs voor het leukste en meest originele idee. Denk aan kerstversiering van schoon plastic afval, een goede bestemming/tweede leven voor het oude kantoormeubilair en maak nieuwe lampen van plastic bekers. Het project is ervoor bedoeld om collega’s op een leuke en andere manier na te laten denken over afval, en ze op deze manier bewust te maken van de hoeveelheid afval dat er binnen jullie bedrijf geproduceerd wordt.

Organiseer een gezamenlijke lunch

Helaas worden etensresten enorm veel weggegooid in Nederland. Ongeveer 135 kg voedsel per persoon per jaar. Dit wordt wellicht in de kleine hoeveelheden binnen je bedrijf niet als probleem gezien maar dat is het wel. Door voedsel ook op het werk op een juiste manier te bewaren en de koelkasten goed in te delen kun je hier al op besparen. Door voortaan gezamenlijk te lunchen op het werk, kan de inkoop op een meer efficiënte wijze gedaan worden en wordt de kans op voedselverspilling steeds kleiner.

Organiseer een afvalvrije lunch

Lunchen jullie gezamenlijk op het werk? Dan is het een idee om eens twee middagen jullie lunch met elkaar te vergelijken. Hierbij zorg je ervoor dat op dag 1 ieder zijn eigen lunch mee brengt in recyclebare bakken en lunchen jullie met ‘normaal’ bestek. Bewaar het afval wat je met deze lunch hebt verzameld. Op de tweede dag laat je de lunch bezorgen. Compleet verzorgt in wegwerp bakken, met wegwerp bestek, de nodige servetten en allemaal in plastic zakken afgeleverd. Bewaar ook hiervan het afval en vergelijk het met het afval van dag 1. Dit verschil is enorm, maar het zorgt in ieder geval voor bewustwording en resulteert hopelijk in een verandering.

Houd het simpel

Misschien ben je hartstikke fanatiek en ga je alle bovenstaande manieren eens toepassen om je collega’s op een leuke manier te motiveren, inspireren en bewust te maken. Maar welke aanpak het ook gaat worden, zorg er altijd voor dat je het simpel en praktisch houdt. Bij zeer ingewikkelde zaken, te lange presentaties of hardnekkige consequenties wordt het voor niemand heel veel leuker. Dus zorg dat je die zaken vermijdt. Lees hier ”4 boosdoeners bij afvalscheiding op kantoor.”

Koppel afvalscheiding aan MVO

Aandacht voor MVO (maatschappelijk verantwoord ondernemen) is per bedrijf verschillend. Maar het kan zeker helpen om het onderwerp afvalbeheer en afvalscheiding te koppelen aan MVO, om op deze manier je collega’s te laten inzien hoe belangrijk het is en ze te motiveren hun steentje daaraan bij te dragen. Lees ook: ”Hoe kun je als mkb- bedrijf bijdragen aan een circulaire economie?”

Communiceer de behaalde resultaten

Door te weten wat je startpunt is en resultaten te meten, heb je echt inzichtelijk wat het afval scheiden je oplevert. Houd deze informatie niet voor jezelf maar deel dit met je collega’s. Deze informatie en verschillende feiten kunnen ervoor zorgen dat je collega’s ook weer extra gemotiveerd raken om dit gedrag door te zetten. Neem afvalscheiding op als kopje in de maandelijkse nieuwsbrief en blijf iedereen hierover informeren. Alleen dan houd je iedereen betrokken en geïnspireerd over het onderwerp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *