Omgaan Met De Verschillende Soorten Bouwafval En Sloopafval! Zo Doe Je Dat!

Categorie:
Container met bouwafval en sloopafval

Als zelfstandig timmerman, aannemer of klusser krijg je dagelijks te maken met de nodige hoeveelheid bouwafval en/of sloopafval. Bouwafval en sloopafval zijn afvalstromen welke ontstaan na het (aan)bouwen, renoveren of slopen van een gebouw of pand. Het is afval dat vrijkomt tijdens de klus of wat er overblijft nadat de klus gedaan is. Bouwafval en sloopafval zijn beiden een vorm van bedrijfsafval en er bestaan verschillende soorten stromen. Weet jij welke stromen dat allemaal zijn en wat je er mee dient te doen als ondernemer? In dit artikel vind je de antwoorden op deze vragen.

Afzetcontainers

Direct bestellen

 

Rolcontainers

Direct bestellen

 

De verschillende stromen bouwafval en sloopafval

Bouwafval en sloopafval zijn beiden een vorm van bedrijfsafval omdat het afval voortkomt uit een bouwproject of renovatieproject van een bedrijf. Deze afvalstromen behoren tot de grotere afvalstromen van Nederland. Bouwafval en sloopafval bestaan vaak uit veel verschillende stromen, zoals: puin, hout, metaal, kunststof, steen, keramiek, beton, zand en chemisch afval. Bij metaal kun je denken aan afval van zinken dakgoten, koperen leidingen of van loodslabben. Het keramiek afval betreft dakpannen en bakstenen.

Bij het slopen van bijvoorbeeld een huis kunnen alle bovengenoemde afvalstromen voorkomen. Let op, want hierbij kan ook nog een andere afvalstroom vrijkomen: asbest. Deze afvalstroom komt voornamelijk voor in het cement van oudere panden (met een bouwjaar voor 1994). Denk bijvoorbeeld aan de platen achter een cv-ketel, golfplaten, gevelplaten of vensterbanken. Asbest mag niet zomaar worden weggegooid bij het overige bouw en/of sloopafval. Hiervoor dient er eerst navraag te worden gedaan bij de betreffende gemeenten, waarna een plan zal worden opgesteld hoe hiermee om te gaan.

Andere voorkomende afvalstromen die je tijdens het bouwen en/of slopen tegenkomt zijn: plastic, folie, aluminium, groenafval, schroot en grofvuil. Voor deze afvalstromen biedt een bouwcontainer oplossing.

Verantwoordelijk voor het bouwafval 

Iedere ondernemer of bedrijf is zelf verantwoordelijk voor een correcte manier van afvalinzameling en verwerking van zijn bedrijfsafval. Voor bouwbedrijven betreft dit het bouwafval en sloopafval. Het is in alle gevallen strikt verboden dit afval te verbranden of zelf te storten op privéterrein. Benieuwd naar de andere regels omtrent het afvoeren van het bouwafval? Lees dan het artikel: ‘’Afvoeren bouwafval, wat is er toegestaan?’’

Een bouwcontainer als oplossing voor bouwafval en sloopafval

Een bouwcontainer (ook wel afzetcontainer genoemd) is een veilige en goede oplossing voor het inzamelen en afvoeren van het bouwafval en sloopafval. Want met welk type afvalstroom je ook blijft zitten na het afronden van een bouw- of sloopproject, het is verstandig om hier op de juiste manier mee om te gaan als zelfstandig ondernemer. Met het correct afvoeren van het vrijgekomen afval doe je niet alleen de klant een plezier, het is ook goed voor je bedrijfsimago en uiteraard voor de omgeving. Gaat het om een kleine hoeveelheid afval, dan kan dit eenmalig worden gestort in de milieustraat van de betreffende gemeente. Echter in veel gevallen komt er bij een verbouwing, renovatie of sloopproject erg veel afval vrij. In dat geval kan gekozen worden voor het afvoeren van het afval met behulp van een bouwcontainer (afzetcontainer).

Houd er rekening mee dat bouwcontainers enkel bestemd zijn voor het afvoeren van bouwafval en sloopafval. Het is verstandig om ook bouwafval gescheiden in te zamelen. Benieuwd welk afval in welke container mag worden weggegooid? Download hier het schema. In sommige gevallen mogen alle soorten bouwafval door elkaar heen worden aangeboden en wordt dit later door de afvalinzamelaar gescheiden. Dit is verschillend per inzamelaar. Het is goed dit vooraf na te vragen bij de afvalinzamelaar.

Soorten bouwcontainers

Wat betreft de bouwcontainers zijn er verschillende soorten en maten beschikbaar. Er zijn containers beschikbaar voor klein afval (KA), de zogenoemde KA-containers. De portaalcontainers zijn geschikt voor de grotere klussen met meer afval en zijn ook stapelbaar. Dan zijn er nog de haakcontainers, deze containers zijn zeer geschikt voor grof bouwafval. Een andere optie is de perscontainer. Een perscontainer is ideaal voor bedrijven die tijdelijk veel afval van één of meerdere afvalstromen produceren. Aan de hand van de situatie kan bepaald worden of het wenselijk is een open of juist een gesloten container te plaatsen. Wil je meer weten? Lees dan ook: ”Hoeveel kuub afval heb ik bij mijn verbouwing?”

Kosten bouwcontainer

Door middel van een afvalscan kan er worden vastgesteld hoeveel bouwafval en sloopafval jouw (bouw)bedrijf/project/klus produceert. Aan de hand daarvan kan ook gekozen worden welk type en formaat bouwcontainer daar het meest geschikt voor is en welke ledigingsfrequentie. Deze twee punten zullen bepalend zijn voor het advies en zo kan er een goede inschatting gemaakt worden van de kosten.

Ben je als ondernemer lid van een collectief? Bekijk dan eens welke collectieve voordelen er zijn voor de aanschaf van een bouwcontainer. Indien je nog geen lid bent is het een idee om dit alsnog te doen om zo kosten te besparen. Omdat je gebruik maakt van een ledenvoordeel, profiteer je van een voordelige afvalinzameling door gezamenlijke inkoop. De deelnemende collectieven zijn: FRESH PARK, LTO, Onderwijs Inkoop Groep, Rietvelden-De Vutter Den Bosch/ Bernheze/ Osch, SOB Bernheze, Stichting Industrie Oirschot en Xandrion.

Te allen tijde geldt dat hoe beter het bouwafval gescheiden wordt, hoe lager de kosten zullen uitpakken. Benieuwd geworden? Lees ook eens het artikel: ‘’7 tips om kosten te besparen op het bouw en sloopafval!’’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *