Een verbouwing of renovatie zorgt voor heel wat afval. Laat staan het in zijn geheel slopen van een pand. Eigenlijk niet gek wanneer je bedenkt wat de hoeveelheid aan materialen is die er nodig zijn bij het opbouwen. Hoewel er tegenwoordig gelukkig veel bouwmaterialen worden hergebruikt, komt er ook nog het nodige aan afval in de bouwcontainers terecht. Het soort bouwafval is helemaal afhankelijk van het type klus. Wil jij weten wat voor soort afval jouw verbouwing oplevert? In dit artikel lees je alles over de meest voorkomende afvalstromen bij een aantal type verbouwingen. Van het verbouwen van de keuken tot het aanleggen van een tuin. Heb je toch nog extra advies nodig? Vraag dan een afvalscan aan, zo weet je zeker dat je voor de juiste bouwcontainer kiest.
Slopen van de badkamer
Wanneer je tijdens de verbouwing alleen een klein muurtje gaat slopen of de tegels gaat vervangen is de kans groot dat je enkel steen of puin overhoudt. Het is dan interessant om het afval te scheiden. Ga je alles slopen? Dan komt het vaak voor dat er bijvoorbeeld houten kastjes uitgaan, ramen (inclusief kozijnen) en veel steen. Het totaal slopen van een badkamer levert daarom ook vaak verschillende soorten afval op. Je kunt denken aan afvalstromen zoals: puin, tegels, muren, ijzer, keramiek, soms nog hardsteen, gipsplaten, gipsblokken, hout en glas. In dat geval kan een container voor bouwafval en sloopafval uitkomst bieden. In een bouwcontainer kunnen namelijk alle soorten bouwafval gezamenlijk worden weggegooid.
Afzetcontainers
Rolcontainers
Verbouwing van de keuken
Bij de verbouwing van een keuken komen heel wat diverse afvalstromen kijken. Denk bijvoorbeeld aan geperst hout, ijzer, kunststof, glas, witgoed, koper, kit en cement. Daarnaast kunnen ook de gebruikte tegels van verschillend materiaal zijn. Tegels kunnen gemaakt zijn van gebakken klei of van natuursteen. Heb je wel eens stilgestaan bij het witgoed? Ook witgoed kan een onderdeel zijn van het afval. Denk aan de oude koelkast of vaatwasser. Witgoed dient altijd apart te worden ingezameld omdat deze elektrisch zijn en vaak bepaalde chemische stoffen bevatten (denk bijvoorbeeld aan een diepvries).
Vervangen van het dak
Het vervangen van een dak levert heel veel verschillend afval op. Het soort afval is namelijk geheel afhankelijk van het type gebouw en het soort dak dat erop zit. Een dakconstructie uit de jaren ’40 zit heel anders in elkaar dan een dak van een modern pand. De meest voorkomende stromen zijn dakleer, puin, dakgrind en kunststof. Het kan ook voorkomen dat er asbesthoudend materiaal in het afval verwerkt zit. In dat geval is het goed om eerst contact op te nemen met de betreffende gemeente voordat dit afval wordt weggegooid.
Aanleg of vernieuwen van de tuin
Bij het aanleggen of het vernieuwen van een tuin komen er heel wat andere soorten afvalstromen kijken. Denk aan groenafval en/of grondafval. Grondafval bestaat uit verschillende soorten grond, graszoden, tuinaarde en zand. Dit is vaak het resultaat na het uitvoeren van graafwerkzaamheden. Om grond apart te kunnen laten inzamelen dient het volledig schoon te zijn. Bij vervuiling denk je misschien aan plastic of metalen tussen het groen, maar ook boomstronken of wortels worden gezien als vervuiling. In sommige gevallen is er zelfs een verklaring nodig van de schone grond. Dit is wisselend per gemeente. Overigens kan grondafval zeer goed gerecycled worden en is het dus zeker de moeite waard om deze stroom helemaal gescheiden van andere in te zamelen.
Het verbouwen of renoveren van een woonhuis
Het verbouwen of renoveren van een geheel woonhuis levert het meest diverse afval op. Vaak wordt niet alleen de keuken, maar ook de woonkamer, badkamer en tuin tegelijkertijd onder handen genomen. Bij het verbouwen van een huiskamer (waarbij bijvoorbeeld oude vloeren worden verwijderd) komt er vaak veel houtafval vrij. Maar uit de badkamer komt in de meeste gevallen weer ander materiaal. Omdat het bij een totaal verbouwing grotere hoeveelheden betreft is het zeker aan te raden om het afval aan de bron (tijdens verbouwing of renovatie) op een juiste manier te scheiden van elkaar. Op deze manier blijft de hoeveelheid overig bouwafval beperkt en kan er veel van het afval worden hergebruikt. Denk aan hout, metalen of puin.
Sloopwerkzaamheden
Bij het slopen van bijvoorbeeld een toilet, badkamer of garage blijft er vaak het volgende over aan materialen: bakstenen, betonpuin, dakpannen, tegels, metselpuin en andere steenachtige materialen. In dat geval is kan een puincontainer een goede oplossing bieden om al dit afval gezamenlijk in te zamelen en te laten afvoeren. Door dit puin gescheiden te houden van andere materialen, kan het nog goed worden hergebruikt.
Laat een afvalscan uitvoeren
Ben je na het lezen van dit artikel toch nog niet helemaal zeker van het type afval wat jij straks aan je verbouwing of klus gaat overhouden? Bekijk dan eens het artikel: ‘’Breng het bouwafval van je bedrijf in kaart.’’ Je kunt er ook voor kiezen een afvalscan te laten uitvoeren en dit in een vrijblijvend adviesgesprek te bespreken. Zo weet je zeker dat je straks de juiste afvalcontainer kiest voor jouw klus.