Computer Recyclen? Lees Hier Wat Er Gebeurt Met Kantoorafval

Categorie:
Wat gebeurt er met kantoorafval?

Jaarlijks wordt er per medewerker binnen een kantoor in de zakelijke dienstverlening ongeveer 227 kg afval geproduceerd. Waar bestaat het kantoorafval uit? Laat je die computer recyclen? Het grootste gedeelte is restafval dat nog helemaal niet gesorteerd is.

De rolcontainers zijn geplaatst en deze worden keurig geleegd. Afhankelijk van de opgegeven voorkeur van ledigingsfrequentie is dit één of misschien meerdere keren per week. Eigenlijk loopt alles wat betreft het afvalbeheer op rolletjes. Hierdoor bespaar je het milieu en ook nog eens kosten. Goed geregeld! Is dit nog niet het geval? Bekijk dan de checklist bij het bestellen van een rolcontainer.

Afzetcontainers

Direct bestellen

 

Rolcontainers

Direct bestellen

 

Computer recyclen?

Een computer valt onder de afvalstroom grijsgoed. Onder grijsgoed verstaan we alle ICT-apparaten die worden gebruikt bij de informatieverwerking en telecommunicatie binnen bijvoorbeeld kantooromgevingen. Je kunt dan denken aan printers, scanners, telefoons en computers. De hoeveelheid van deze afvalstroom is de laatste jaren sterk toegenomen. Omdat deze apparatuur zich steeds blijft ontwikkelen blijft ook de samenstelling van grijsgoed voortdurend veranderen. Grijsgoed bestaat uit een aantal schadelijke stoffen. Daarnaast bestaat grijsgoed ook uit een aantal waardevolle stoffen. De waardevolle stoffen kunnen worden hergebruikt en daarom is de verwerking van deze afvalstroom aan een aantal regels gebonden. Het is wettelijk niet toegestaan om bijvoorbeeld een computer zomaar weg te gooien bij het restafval. Het is zeer belangrijk om deze afvalstroom te scheiden van andere stromen.

Vaak komt het voor dat grijsgoed wordt ingeleverd bij de milieustraat of het kan worden opgehaald door een gespecialiseerd bedrijf. Op de eerste plaats kunnen dan zoveel mogelijk materialen uit het grijsgoed worden hergebruikt. Daarnaast worden schadelijke stoffen op een correcte en veilige manier afgevoerd. Binnen de gespecialiseerde bedrijven worden deze apparaten gedemonteerd en de verschillende onderdelen eruit gehaald. De gevaarlijke stoffen die hierbij vrijkomen, worden op een correcte manier verwerkt. Een gedeelte van je oude computer krijgt dus een tweede leven. Zeker de moeite waard om deze dus niet bij het restafval weg te gooien.

Afgedankt kantoormeubilair en kantoorbenodigdheden

Voor je collega’s en voor je klanten, wil je de kantooromgeving representatief en functioneel houden. Binnen de kantooromgeving wordt relatief veel gewisseld in meubilair. Ook andere kantoorbenodigdheden worden al snel omgeruild voor nieuwe spullen. Wat gebeurt er vervolgens met het oude kantoormeubilair? Helaas wordt dit al snel weggegooid. Dit is enorm zonde omdat het vaak een totaal interieur betreft. Zeker een geheel interieur kan nog prima worden doorverkocht en dus worden hergebruikt. Sommige bedrijven zijn gespecialiseerd in het opkopen en doorverkopen van kantoormeubilair. Door het doorverkopen van afgedankt meubilair, houd je er als bedrijf ook nog eens geld aan over.

Karton, papierafval en archiefpapier

De meest voorkomende afvalstroom binnen de kantooromgeving is restafval. Op de tweede plaats komt de afvalstroom: papier. Het is een veelvoorkomende afvalstroom, maar daarnaast ook de best gescheiden afvalstroom. Oud papier scheiden van het restafval doen we al lange tijd in Nederland. Hierdoor is het het gelukkig zeer goed te recyclen. Denk aan printpapier, post, enveloppen en tijdschriften. Zeker wanneer het direct aan de bron gescheiden wordt van ander afval kan het zeer goed worden hergebruikt. Een rolcontainer kan hierbij uitkomst bieden.

Het inzamelingsbedrijf sorteert het oud papier en karton en maakt er grote balen van. Deze papierbalen gaan naar de papierfabriek waar ze worden opgelost in water. Nadat de papiervezels zijn losgekomen van elkaar houd je papierpulp over. Door middel van verschillende zeeftechnieken kunnen er stukjes vervuiling uit het papier worden gehaald. Denk aan nietjes, plakband of stukjes plastic. Indien nodig wordt ook de inkt verwijderd. Wat er dan nog overblijft is vezelpulp wat met behulp van speciale technieken weer helemaal wit gemaakt wordt. Deze pulp is nu weer klaar voor hergebruik: de productie van nieuw papier.

Voor archiefpapier verloopt het proces een stuk anders. Vanaf het moment dat het archiefpapier is ingezameld heeft er niemand toegang tot het archiefpapier. Dit komt omdat het vaak in een gesloten vrachtwagen wordt ingezameld. Dit betreft een niet toegankelijke laadruimte.

Op locatie wordt het archiefmateriaal versnipperd tot een klein formaat. Zo klein dat de informatie niet meer leesbaar is. Het bedrijf ontvangt een certificaat waarmee wordt aangetoond dat het archief volgens de normen zijn vernietigd. De volledig versnipperde en vertrouwelijke papieren, worden opnieuw verwerkt tot grondstoffen. Dit kan worden gebruikt voor nieuw papier.

Kunststof verpakkingsmateriaal

Kunststof en verpakkingsmateriaal kan (bij voorkeur) direct aan de bron worden gescheiden. Het komt binnen bedrijven vaker voor dat het plastic verpakkingsafval bestaat uit één type plastic. Het plastic wordt veelal ingezameld in zakken. Deze zakken met plastic worden bij een sorteercentrum opengescheurd. Vervolgens op een lopende band leeggeschud zodat er vervuild plastic of ander materialen tussenuit worden gefilterd. Dit is mogelijk met behulp van een installatie.

Er zijn veel verschillende soorten plastic. Deze verschillende soorten plastic hebben allemaal andere eigenschappen. Door de verschillende eigenschappen kan het niet allemaal door elkaar worden verwerkt. Daarom is de volgende stap in het proces het onderverdelen van het plastic in categorieën. Binnen deze categorie wordt het plastic geperst in balen. Vervolgens worden deze balen aangeboden bij de daarvoor bestemde recyclebedrijven. Daar ondergaan de balen ieder een eigen proces. Ondanks dat het proces voor ieder soort plastic wat anders is, is het uitgangspunt hetzelfde. Het maken van nieuw plastic.

Restafval

Nadat al het het kantoorafval op correcte wijze gescheiden is, blijft er hopelijk zo min mogelijk restafval over. Wat gebeurt er met deze afvalstroom? De scheidingsinstallaties bij de inzamelaar zorgen ervoor dat alle laatste onderdelen van het restafval zoveel mogelijk gescheiden worden. Materialen die door de installaties worden opgemerkt worden eruit gehaald. Denk bijvoorbeeld aan installaties die papier en plastic herkennen en dit eruit zuigen. Het restafval wat daarna nog overblijft gaat in de verbrandingsoven.

Voorkomen of verwerken van kantoorafval 

Dit is zoals wat er gebeurt met de verschillende afvalstromen afkomstig van kantoren. Het is natuurlijk in alle gevallen goed om na te gaan of je iets kunt hergebruiken, recyclen of een ander (bedrijf) er blij mee kunt maken, alvorens je kiest voor de optie weggooien. Blijf je alsnog op structurele basis zitten met te veel (rest)afval? Wellicht kan een rolcontainer met juiste ledigingsfrequentie daarvoor uitkomst bieden. Bekijk de beste oplossingen en verschillende abonnementen voor het ophalen van je kantoorafval of de checklist bij het bestellen van een rolcontainer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *