Klimaatcompensatie: hoe kan ik als mkb-bedrijf mijn bijdrage leveren?

De noodzaak voor klimaatcompensatie lijkt steeds duidelijker. Ben jij als bedrijf ook bezig met het onderwerp Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO)? Dan is klimaatcompensatie – ofwel CO2-compensatie – waarschijnlijk ook een belangrijk aandachtspunt binnen jouw bedrijfsvoering. Klimaatcompensatie is het compenseren van de CO2-uitstoot waar jij als mkb-bedrijf verantwoordelijk voor bent. Zorg er altijd eerst voor dat je de CO2-uitstoot zoveel mogelijk vermindert of voorkomt. De CO2-uitstoot die daarna toch vrijkomt, die kun je compenseren. Daarnaast zijn er voor de zakelijke markt mooie projecten waarmee je de uitstoot van jouw bedrijf kunt compenseren. Maar met een aantal kleine aanpassingen en de keuze voor milieuvriendelijke alternatieven, zorg je ervoor dat jouw zakelijke CO2-uitstoot zo min mogelijk effect heeft. De grote vraag is natuurlijk: hoe en waar begin je? Wat zijn de verschillende opties? Na het lezen van dit artikel weet jij straks precies weet wat je te doen staat. 

Wat is klimaatcompensatie? 

De activiteiten die wij mensen op deze aarde doen, zorgen voor een flinke uitstoot van koolstofdioxide (CO2). CO2 is een broeikasgas en is van nature ook al aanwezig in onze atmosfeer. De laatste 100 tot 150 jaar is de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer sterk toegenomen. Door deze toenemende hoeveelheid wordt de aarde warmer en warmer en hebben we te maken met klimaatverandering. Daarnaast zorgt de opwarming van de aarde voor meer CO2 in de lucht. Het is dus heel erg belangrijk dat we ervoor zorgen dat we deze uitstoot zoveel mogelijk beperken en voorkomen. Stoot je toch CO2 uit? Dan is het mogelijk om deze uitstoot volledig te compenseren. Dit noemen we klimaatcompensatie.

Zakelijke CO2-uitstoot reduceren en compenseren 

Er zijn verschillende manieren om je zakelijke CO2-uitstoot te reduceren en compenseren, bijvoorbeeld door te investeren in projecten. Maar het is ook een optie om online de klimaatcompensatie te regelen. Je maakt dan de keuze voor welke activiteit de compensatie van toepassing is, bijvoorbeeld autorijden, stroomverbruik of zakelijke vliegreizen. Of wat dacht je van het planten van nieuwe bomen in Costa Rica?

Er zijn tal van mogelijkheden voor de reductie of compensatie. Wij helpen je graag op weg en zetten een aantal belangrijke manieren op een rijtje. 

Investeer in het planten van bomen 

Er zijn diverse projecten te bedenken om de CO2-uitstoot te compenseren. Een bekende is het planten van nieuwe bomen. Bomen zijn in staat om CO2 uit de lucht te halen, zetten dit om in zuurstof en geven het weer af aan de lucht. Daarnaast kunnen bomen CO2 opslaan, gemiddeld 20 kg CO2 per jaar voor het opbouwen van de stam, takken en wortels. Wanneer bomen groeien, slaan ze extra CO2 op. Je vult het tekort aan zuurstof dus weer aan als jij een boom plant.

Het groene erfgoed

Van Happen Containers is dagelijks bezig met duurzaam ondernemen om zo de maatschappij leefbaar te houden – met het oog op de volgende generaties. Het bomenproject is daar een voorbeeld van. Wil jij ook duurzaam ondernemen en je zakelijke CO2-uitstoot compenseren? Plant een boom in het Van Happen Bos! Klik hier voor meer info.

Tips bij het investeren in duurzame projecten

Naast het planten van bomen zijn er tal van andere projecten waarin je kunt investeren om CO2-uitstoot te compenseren. Er zijn wereldwijd namelijk diverse projecten die CO2 uitstoot compenseren, reduceren of vermijden. Denk bijvoorbeeld aan projecten die ervoor zorgen dat er op een duurzame manier energie wordt opgewekt met windkracht of waterkracht. Of speciale projecten die het gebruik van gas willen tegengaan door op een duurzame manier te koken. Online zijn veel mooie opties te vinden. Het is goed om te kiezen voor een project dat aansluit bij je bedrijf en visie. Projecten die echt zorgen voor CO2-vermindering hebben vaak een keurmerk. Let er altijd op dat het project voldoet aan de juiste certificering, zodat je zeker weet dat het gaat om een project dat bijdraagt aan CO2-compensatie. 

Vervang dagelijkse activiteiten voor milieuvriendelijke alternatieven

Je kunt met slechts een aantal kleine aanpassingen grote verschillen maken, waardoor je uitstoot aanzienlijk omlaag gaat. Want voordat je jouw uitstoot compenseert, kun je ervoor zorgen dat je zakelijke CO2-uitstoot zoveel mogelijk beperkt blijft. Zeker op kantoor. Hoe je dat doet? Wij hebben alvast een aantal manieren voor je op een rijtje gezet.

Kantoorpapier verminderen 

Is dat printen op kantoor echt altijd nodig? Gebruik papier dubbelzijdig en zet een extra controle op de printer, zodat er niets meer onnodig wordt uitgeprint. Toch papier gebruiken? Zorg er dan altijd voor dat je papier (wanneer dit wordt weggegooid) scheidt van ander afval. Want per 1000 kilo gerecycled papier verlaag je de CO2-emissie met ongeveer 850 kilo. Het goed scheiden van papier is dus absoluut de moeite waard. 

Het reisverkeer onder de loep

Hoeveel medewerkers komen met de auto naar jullie kantoor? En hoeveel kilometers worden er afgelegd naar klanten? Kan dit anders? Ga het gesprek met je collega’s aan en kijk welke mogelijkheden er zijn. Misschien komt iemand wel veel liever met de trein. Daarnaast kan je overwegen om je medewerkers één thuiswerkdag per week te geven.  Dat maakt op jaarbasis een groot verschil in CO2-uitstoot. 

Afval scheiden 

Hoe beter het afval wordt gescheiden, hoe minder restafval er overblijft. Restafval is de afvalstroom die bij de verwerking zorgt voor de meeste CO2-uitstoot. Want de afvalstromen zoals glas, gft, papier, karton en PMD kunnen worden hergebruikt. Op zoek naar handige tips? Lees ook: tips om zakelijk afval te scheiden. 

Geen vliegreizen aanmoedigen 

Zijn er bepaalde zakelijke reizen die jullie al jaren uitvoeren? Zijn deze echt nodig? Vliegreizen zijn zeer slecht voor het milieu, want vliegtuigen verbranden kerosine en stoten daardoor CO2 uit. Ook andere schadelijke stoffen komen vrij. Doordat de gassen hoog in de lucht worden uitgestoten, geven ze extra broeikaseffecten. Kies je er toch voor om te vliegen? Houd dan deze regels in gedachten: 

  • Boek directe vluchten zonder tussenstops; 
  • Compenseer je vluchten altijd (dit kan online bij het boeken); 
  • Kies voor minder lange afstanden. 
Bewust eten 

Hoe lunchen jullie op kantoor? Wordt er veel weggegooid? Een gezamenlijke lunch kan ervoor zorgen dat er minder etensresten worden weggegooid. Een andere mooie manier om de CO2-uitstoot te verminderen is door het aanmoedigen van de vegadag. Een dag waarop iedereen op kantoor kiest voor een vega-maaltijd in plaats van maaltijden met vlees en vis. Een dag in de week geen vlees eten heeft op het milieu hetzelfde effect als je auto 1250 km minder gebruiken.

Energiebewust 

Alle lampen uit voor het weekend? Verwarming omlaag? Laat nooit onnodig het licht of de verwarming aanstaan. Het is ook belangrijk om sluipverbruik te voorkomen. Dus: vraag je collega’s om alle opladers uit de stopcontacten te halen wanneer deze niet worden gebruikt en zorg dat alle apparaten (denk aan printers, wasmachines en koffieapparaten) altijd volledig worden uitgezet aan het einde van de dag. 

Lees ook: Afval voorkomen op kantoor: de juiste mindset is de eerste stap.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *