De Meest Voorkomende Afvalstromen Binnen Mkb- Bedrijven

Categorie:
computer afval

Binnen mkb- bedrijven komen verschillende soorten afvalstromen voor. Afhankelijk van de branche waarin jouw bedrijf zich bevindt kom je bepaalde afvalstromen wel of niet tegen. Run je een bedrijf binnen de automotive branche? Uiteraard krijg je dan te maken met heel ander soort afval dan ondernemers binnen de detailhandel. Een ander voorbeeld zijn kantoorpanden en winkels: beide zullen een zeer verschillende hoeveelheid van een bepaalde afvalstroom produceren. Dit artikel is bedoeld om je een inzicht te geven in de verschillende afvalstromen die er zijn (en de meest voorkomende afvalstromen binnen mkb- bedrijven). Wil je op een verantwoorde manier de afvalstromen laten inzamelen? Bekijk dan eens de mogelijkheden.

Afzetcontainers

Direct bestellen

 

Rolcontainers

Direct bestellen

 

Bedrijfsafval fijn/grof?

Bedrijfsafval is al het brandbare restafval wat niet recyclebaar is. Dit is wat over blijft nadat al het afval gescheiden is en is vergelijkbaar met huishoudelijk restafval. Een minimale hoeveelheid glas of metaal is toegestaan in het bedrijfsafval. Een aantal voorbeelden van wat er absoluut WEL gescheiden dient te worden van het bedrijfsafval zijn gevaarlijke stoffen, autobanden, asbest, chemicaliën, grond, folie, kunststoffen, GFT- afval en puin. Omdat dit bedrijfsafval verbrand wordt is het van zeer groot belang dat de eerder genoemde afvalstromen niet in deze stroom terecht komen. Dit is schadelijk voor het milieu en ook gaan hierdoor belangrijke grondstoffen verloren.

Bouw en sloopafval

Dit betreft afval wat afkomstig is van bouw- en sloopwerkzaamheden. Je kunt dan denken aan opgebroken weg bouwmaterialen, kunststoffen, metalen, restanten van bouwmaterialen, papier en karton, folie, gips en hout. Het kan voorkomen dat er wat isolatiemateriaal, glas, snoeihout of vloerbedekking voorkomt in deze afvalstroom, maar enkel een minimale hoeveelheid is toegestaan voor een juiste verwerking. Vaak wordt deze afvalstroom nog uit gesorteerd door de inzamelaar.

Elektronica afval

Er zijn verschillende soorten elektronisch afval. Op de eerste plaats zijn er kleine elektrische apparaten zoals stofzuigers, magnetrons of broodroosters. Op de tweede plaats zijn daar de grotere huishoudelijke apparaten zoals wasmachines, vaatwassers (we spreken dan ook wel van wit- of bruingoed). Maar ander afval wat je ook vooral veel binnen (mkb) bedrijven tegenkomt is de afvalstroom grijsgoed. Voorbeelden hiervan zijn oude computers, componenten, telefoons, desktops, printers, scanners en andere communicatiemiddelen. Ook al zou je al snel denken van niet, toch is er vanuit dit soort afval vaak een (groot) gedeelte herbruikbaar, afhankelijk van het soort apparaat. Er komen soms ook gevaarlijke stoffen voor in de apparaten (denk aan airconditioners, koelkasten of diepvries). Reden genoeg om ze te recyclen en dus gescheiden te houden van het restafval.

Flessenglas

Het flessenglas wat je produceert binnen je bedrijf zal hoogstwaarschijnlijk voornamelijk uit de keuken komen (indien je die hebt). Het gaat om schoon glas van flessen en potten in alle kleuren en vormen toegestaan. Belangrijk is wel om de verschillende kleuren glas van elkaar te scheiden. Overigens mogen deksels (op bijvoorbeeld potten) wel gewoon blijven zitten. Handig toch? Let wel op want vuurvast glas (van een theemok bijvoorbeeld) heeft een andere samenstelling dan gewoon glas. Vuurvast glas mag daarom niet in de glasbak want dit verstoort het recycleproces. Dit is één van de weinige uitzonderingen want in principe kan glas eindeloos gerecycled worden en heeft het een eindeloos bestaan. Scheiden dus! Voor elke 100 kg glas in de glasbak is er 100 kg minder restafval.

Groente-, fruit- en tuinafval

De inmiddels zeer bekende afkorting GFT-afval staat voor groente-, fruit- en tuinafval. Het is een mix van vooral huishoudelijke groenstromen waar je ook binnen je bedrijf mee te maken zult krijgen. Ongeveer twee derde van het GFT-afval wordt meteen weer verwerkt tot compost. Het andere deel wordt eerst vergist zodat het naast compost ook nog biogas oplevert. Van bladeren, etensresten, groente- en fruitafval tot koffiefilter: het mag allemaal gedeponeerd worden in de GFT- bak. Soms is het echter niet helemaal duidelijk. Want waar gooi je bijvoorbeeld het theezakje en je kauwgom in? Lees het in de ultieme GFT-gids zodat alle onduidelijkheden de wereld uit zijn.

Koffiebekers

Koffiebekertjes kunnen zorgen voor een flinke afvalstroom binnen je bedrijf. In de papieren bekertjes zit vaak een plastic laag. Hierdoor mogen ze niet bij het papierafval worden gegooid. Zorg er daarom voor dat je de bekertjes gescheiden houdt van ander afval. Vanaf een hoeveelheid van 500 bekertjes kunnen ze worden opgehaald voor recycling. Lees ook het artikel: ”De koffiemok versus wegwerpbekers. Wat is nu eigenlijk beter?”

Papier en karton

De afvalstroom papier en karton komt binnen alle mkb- bedrijven voor en is zeer makkelijk te scheiden van het gedeelte restafval. Bovendien neemt het relatief minder plaats in beslag. Nederland is hier goed in! Driekwart van het papier en karton wordt gescheiden ingeleverd. Schoon papier en karton (zelfs met bedrukking) kan gemakkelijk worden hergebruikt. Let op: de reclamefolders dienen wel uit het plasticfolie te zijn gehaald alvorens ze bij het oud papier behoren. Daarnaast behoren drankverpakkingen niet tot deze afvalstroom. Daar zit immers een plastic laagje in. Blijf er dus wel bewust mee bezig. Hetgeen wat tot deze afvalstroom behoort zijn kranten, folders, enveloppen (zelfs met plastic venster), papieren verpakkingen en wc-rolletjes.

Vertrouwelijk papier

Een ander veelvoorkomende afvalstroom binnen bedrijven is vertrouwelijk papier. Het is papier dat je niet bij het oud papier wilt gooien omdat er vertrouwelijke informatie op staat. Daarnaast is bij vertrouwelijk papier de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing en moet dit altijd worden weggegooid in een aparte security container.

Plastic, metalen en drankverpakkingen

De plastic verpakkingen die worden ingezameld worden meestal samen met andere metalen verpakkingen zoals blik ingeleverd of met drinkpakken. Maar plastic dat geen verpakking is hoort bijvoorbeeld niet in deze stroom thuis. Om deze stroom bij elkaar te houden worden er vaak plastic zakken gebruikt. Zeer belangrijk om deze te scheiden want dit vermindert de restafval enorm.

Klein chemisch afval (kca)

Klein chemisch afval is een verzamelnaam voor veel verschillende soorten klein gevaarlijk afval. Soms wordt het ook enkel omschreven als ”gevaarlijk afval.” Je kunt denken aan een pot met verf, tl-buizen, spaarlampen en batterijen. Wellicht verwacht je dit niet, maar een groot deel van deze schadelijke stoffen kan worden hergebruikt. Alles wat niet kan worden hergebruikt wordt onder speciale omstandigheden verbrand of gestort. Wanneer kca niet wordt gescheiden en de producten in het milieu terecht komen door verbranding van restafval kan dit schadelijke gevolgen hebben.

Folie

Veel bedrijven hebben te maken met folie als afvalstroom. Het gaat dan om kunststof plastic of folie wat gebruikt wordt als productverpakking. Ook al weegt folie niet veel, het is toch verstandig dit gescheiden in te zamelen om kosten te besparen op de hoeveelheid restafval. Daarnaast is folie zeer goed opnieuw te gebruiken mits het gescheiden wordt van ander afval.

Afvalstromen in rolcontainers?

Zoals je hebt kunnen lezen komen er veel verschillende soorten afvalstromen voor en is de hoeveelheid afhankelijk van jouw type bedrijf. Ben je benieuwd naar de exacte hoeveelheid en een passende afvalinzameling op maat? Laat dan een gratis afvalscan uitvoeren en laat je adviseren over de best passende rolcontainers.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *