Wat is swill en wat ben ik als horecaondernemer verplicht?

Bedrijven, groot of klein, krijgen net als huishoudens te maken met afval. Onafhankelijk van de branche: afval is er altijd. Maar waar het bij kantoren vooral gaat om papierafval en restafval, heeft de horecabranche een flinke kluif aan het scheiden van swill. Maar wat is swill? En wat zijn je verplichtingen als horecaondernemer? 

Wat is swill? 

Heb je een horecabedrijf of een ander type bedrijf met een bedrijfskantine? Dan is het zeker dat jullie ook gft-afval en swill produceren. Misschien ben je al bekend met de term gft-afval: gft staat voor groente, fruit en tuinafval. Bij gft-afval kan je denken aan ongekookte groente, etensresten, fruit en tuinafval, zoals snoeiafval en bladeren. Een deel van het gft-afval bestaat uit gekookte etensresten: dit is swill. Swill is dus eigenlijk al het organische afval dat vrijkomt in een keuken, kantine of restaurant. Zoals resten van sauzen, brood, gekookte voedingsmiddelen en groenten en fruit. In veel gevallen kan dit nog goed worden gebruikt. 

De voordelen van het scheiden van swill-afval

Om de afvalstroom swill op een duurzame manier te kunnen hergebruiken is het van groot belang dat dit goed gescheiden wordt van andere afvalstromen. Behalve dat het scheiden van swill verplicht is, heeft het ook bepaalde voordelen. We zetten deze, plus een aantal tips, voor je op een rijtje: 

  • Iedereen die swill-afval produceert is verplicht dit te scheiden vanaf meer dan 200 kg per week. Door een juiste afvalscheiding voldoe je dus aan de wet- en regelgeving. 
  • Swill betreft veelal keukenresten. Dit zorgt voor vervelende luchtjes en schimmel, wat alleen maar sterker wordt wanneer dit terechtkomt tussen al het overige afval. Door het te scheiden kun je dit voorkomen. 
  • Door aparte afvalbakken blijft andere afval ‘schoon’ en daardoor beter recyclebaar. 
  • Je wordt je bewust van de hoeveelheid voedselverspilling. 
  • Door een juiste scheiding kunnen er volop nieuwe biogassen gemaakt worden. 
  • Kies voor een aparte rolcontainer voor swill met een hogere ledigingsfrequentie. Hoe vaker deze geleegd wordt, hoe minder kans op nare luchtjes rondom de containers. 
  • Kies voor een goed afsluitbare container. Wanneer deze afvalstroom is afgeschermd, voorkomt dit vervelende geurtjes. Zeker in de zomerperiode is dit van belang. 
  • Bekijk in de winterperiode of er een manier is om de container op een beschutte plek neer te zetten, zodat het afval niet vastvriest in de container. 
  • Gooi het keukenafval niet al te nat in de container, laat het uitlekken voor je het weggooit. Dit zorgt er ten eerste voor dat de totale massa minder zwaar is. Ten tweede is er minder kans op bevriezing. 
  • Is het swill-afval toch bevroren? Gooi er nooit andere middelen bij (zoals antivriesmiddel) om dit op te lossen. Hierdoor is er geen kwalitatieve recycling meer mogelijk, want dit verstoort het composteringsproces.  

Hoe wordt swill-afval gerecycled en verwerkt? 

Stap 1: inzameling
Het inzamelen van swill-afval is de eerste stap. Maak jij als bedrijf al gebruik van rolcontainers bij een afvalinzamelaar? Zo weet je zeker dat het afval apart wordt ingezameld, op tijd wordt opgehaald en op de juiste manier wordt verwerkt. 

Kies voor een ledigingsfrequentie en formaat rolcontainer dat past bij je bedrijf. Afhankelijk van de hoeveelheid swill kun je dit tussentijds aanpassen als blijkt dat de inzameling niet volledig naar wens is.  

Stap 2: vergisten tot biogas/groen gas

Van het gescheiden afval dat is ingezameld wordt een gedeelte door de composteerinstallaties verwerkt tot compost. Het andere gedeelte wordt vergist. Zo ontstaat er naast compost biogas. De vergisting vindt plaats in speciale installaties. In deze installaties vindt een biologisch proces plaats waarbij verschillende soorten micro-organismen het afval omzetten in biogas/groengas. Een speciale motor kan dit biogas/groengas omzetten naar duurzame elektriciteit en warmte. De resten die overblijven worden gebruikt bij het composteren. 

Stap 3: composteren 

Het andere deel van het swill-afval en de resten die overblijven na het vergisten worden gecomposteerd. Composteren is een natuurlijk proces. In feite is dit het recyclingproces van organisch materiaal. Door de bacteriën en schimmels die aanwezig zijn in de voedselresten wordt het afval afgebroken. Tijdens dit afbraakproces komt er koolstofdioxide vrij. Daarnaast komt er water en warmte vrij. Temperatuur, vochtigheid en de aanwezigheid van zuurstof zijn factoren die hierop van invloed zijn. Wat overblijft is compost. Omdat compost erg veel organische stoffen bezit, kan dit zeer goed worden gebruikt in de land- en tuinbouw.  

Wat mag er allemaal worden weggegooid bij swill-afval?

Swill bestaat dus veelal uit keukenresten vanuit kantines en restaurants. De volgende afvalresten mogen worden weggegooid bij swill-afval voor een goede recycling: 

  • Groente 
  • Fruit 
  • Aardappelen 
  • Gekookte etensresten 
  • Sauzen en soepen 
  • Eierschalen 
  • Vetten 
  • Friet
  • Melk en pap 
  • Vlees, vis, gevogelte 

Tip: het inzetten van verschillende type rolcontainers kan helpen bij het scheidingsproces.

En wat absoluut niet?

Hoogwaardige recycling is enkel mogelijk wanneer het afval niet vervuild is. Dat wil zeggen: gooi niet meerdere afvalstromen door elkaar. Hieronder een aantal voorbeelden van wat er niet thuishoort tussen de stroom swill-afval:

  • Botten van dieren en slachtafval 
  • Frituurvet 
  • Tuinafval 
  • Mosselschelpen 
  • Koffiepads 
  • Theezakjes 
  • Bloemen 
  • Potgrond
  • As 
  • Haren 

Tip: heb je een horecabedrijf en werk je met meerdere afvalcontainers? Maak een lijst en hang deze boven de containers om duidelijk te maken wat er absoluut niet ingegooid mag worden. Zo voorkom je een ‘foutieve afvalscheiding’ waardoor het afval gezien wordt als restafval. Restafval gaat gepaard met veel hogere kosten voor de verwerking. 

De voordelen voor jou als horecaondernemer

Swill-afval betreft dus veel gekookte etensresten. Het scheiden van deze afvalstroom geeft een duidelijk beeld van de hoeveelheid voedselverspilling binnen jouw horecabedrijf of bedrijfskantine. Wellicht is daar ook nog winst te behalen. 

Daarnaast draagt het bewust omgaan met swill-afval binnen je bedrijf bij aan een stukje Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Van deze ingezamelde afvalstroom worden namelijk weer nieuwe brandstoffen gemaakt. Tevens zorgt het scheiden van swill-afval voor een vermindering van de hoeveelheid restafval. Kortom: het scheiden van swill-afval is het dus zeker waard! Een rolcontainer maakt dit gemakkelijker. Gebruik deze checklist bij het bestellen.

Meer weten over het afvalbeleid en je verplichtingen? Lees dan dit artikel over het afvalbeleid op gemeenteniveau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *