Verminderen Van Kantoorafval? Maak Er Een Competitie Van Met Collega’s!

Categorie:
Verschillende kleuren afvalbakken voor het scheiden van afval

Door het verminderen van kantoorafval kun je als bedrijf gemakkelijk een besparing realiseren. Het afvoeren van restafval is namelijk veel duurder dan de afvoer van andere afvalstromen. Hoe ga jij het kantoorafval binnen je bedrijf verminderen?

Laten we voorop stellen dat de medewerking van je collega’s erg belangrijk is bij het verminderen van kantoorafval. Wellicht hebben je collega’s nog wat aansporing nodig of vallen ze vaak terug in oude gewoonten als het gaat om afval scheiden. Het is dan een idee om op een leuke manier bewustwording te creëren zodat er uiteindelijk toch een gedragsverandering volgt. Hoe ga je dit doen? Door dit op leuke manier aan te pakken heb je de meeste kans van slagen. Maak daarom van afvalscheiding eens een competitie met collega’s en kijk wie er in een week tijd het minste afval produceert. We noemen het ”de week zonder afval.” Ook jij kunt dit binnen je bedrijf organiseren. In dit artikel lees je er alles over.

Afzetcontainers

Direct bestellen

 

Rolcontainers

Direct bestellen

 

Verminderen van kantoorafval met ”De Ladder van Lansink”

In 1979 is er, door de overheid, een werkwijze ingevoerd op het gebied van afvalbeheer. Het is een hiërarchie waarbij er door middel van prioriteiten wordt aangegeven, wat de meest milieuvriendelijke verwerkingswijze van afval is. Door middel van een ladder geeft deze hiërarchie aan, hoe we dienen om te gaan met afval. Begin altijd bij stap 1, het voorkomen van afval. Wanneer een bepaalde stap niet gerealiseerd kan worden, dan ga je één stap omlaag. Zie hieronder de stappen waar ”De Ladder van Lansink” vanuit gaat:

Stap 1: Preventie
De eerste stap is het voorkomen van afval. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruiken van eigen (herbruikbare) waterflessen in plaats van plastic flessen die steeds worden weggegooid.

Stap 2: Hergebruiken
Het hergebruiken van producten voor hetzelfde doel als waarvoor het eerder gemaakt is. Dus bijvoorbeeld oud kantoormeubilair dat naar een tweede gebruiker gaat.

Stap 3: Recyclen (en sorteren)
Door het correct scheiden van afval kunnen er weer nieuwe materialen of producten van gemaakt worden. Denk bijvoorbeeld aan het scheiden van papier of glas, waarvan weer nieuwe materialen of producten gemaakt worden.

Stap 4: Energie
Bepaalde materialen bevatten veel energie en kunnen weer gebruikt worden als brandstof om nieuw energie op te wekken. Een voorbeeld is het opwekken van biogas met behulp van GFT-afval.

Stap 5: Verbranden
Het verbranden van restafval waaruit nieuwe energie voortkomt.

Stap 6: Storten
Stap 6 is het storten van afval en de minst wenselijke optie. Voor huishoudelijk afval is storten verboden in Nederland.

Een leven zonder afval

Er zijn mensen die een lifestyle hebben gevormd, waarbij ze weinig tot zelfs geen afval produceren. Helemaal nul afval produceren lijkt misschien onmogelijk, maar door het hebben van de juiste instelling wordt de afvalproductie drastisch verminderd. De boodschappen worden altijd gedaan met eigen tassen. Het gebruik van plastic zakken (voor bijvoorbeeld groenten en fruit) wordt voorkomen door het gebruik van herbruikbare netten. Koffie wordt enkel geschonken in een eigen beker. Maar wat denk je van alle in plastic verpakte producten? Zou jij het je kunnen voorstellen om helemaal geen afval meer te produceren?

De wedstrijd

Nu is het tijd om je collega’s bewust te maken! Organiseer een wedstrijd op kantoor. ”De week zonder afval.” Een week lang worden (indien aanwezig) de afvalcontainers niet gebruikt, maar heeft ieder zijn eigen afvalbak. Zo wordt het direct inzichtelijk wat er per persoon aan afval geproduceerd wordt.

Wat is het precies?

De wedstrijd duurt een week en heeft als doel om deelnemers te laten inzien hoeveel afval je normaliter produceert. In de week van de wedstrijd is het de bedoeling dat iedere deelnemer geen tot zo min mogelijk afval produceert. De deelnemer die aan het einde van de week het dichtst bij 0 afvalproductie uitkomt, heeft gewonnen. Het uiteindelijk doel is het verminderen van kantoorafval.

Hoe?

Wees creatief. Uiteraard dient afval dat nog wel geproduceerd wordt gescheiden te worden. Verder is alles toegestaan mits het de hoeveelheid afval vermindert. Boodschappen doen met een eigen tasje, een gezamenlijke lunch organiseren, afwijzen van taart uit papieren dozen, geen printjes meer maken en je eigen koffiemok mee naar kantoor: het zijn slechts een paar voorbeelden waardoor er minder afval geproduceerd hoeft te worden.

Wat is er voor nodig?

Alle deelnemers hebben één of meerdere eigen afvalbakken nodig. De hoeveelheid is afhankelijk van het aantal afvalstromen. Zorg bijvoorbeeld voor een eigen papierbak of een plastic tas voor plastic afval. Een week lang staan deze afvalbakken onder of dicht in de buurt van het bureau. Verder zijn er enthousiaste deelnemers nodig en een leuke prijs voor de deelnemers om te winnen.

En verder?

Een ander idee is om te zorgen voor een gezamenlijke aftrap aan het begin van de week. Tijdens de aftrap worden alle regels duidelijk uitgelegd. Een week later vindt de finale plaats waarbij ook de winnaar bekend wordt gemaakt. Op woensdag kan eventueel de tussenstand bekeken worden: hoe vol zitten de afvalbakken op dat moment en hoe hebben andere collega’s hiervoor gezorgd? Zorg vooraf voor een interne aankondiging van ”de week zonder afval” en zorg dat er zoveel mogelijk collega’s deelnemen.

Van bewustwording naar gedragsverandering

Je zult zien dat de rolcontainer een stuk minder vol zit na de ”de week zonder afval.” Deze ”week zonder afval” heeft zeker voor een stukje bewustwording gezorgd. Nu is het zaak dat iedereen het zo doorzet en zijn of haar gedrag aanpast. Om dit te bereiken is het goed om alle deelnemers een paar keer te herinneren door er bijvoorbeeld naar te vragen of door posters op te hangen bij de afvalcontainers.

Een andere manier is het inbouwen van een reflectiemoment. Bekijk een paar weken na de wedstrijd de hoeveelheid restafval eens. Wellicht is het weer wat toegenomen, maar het zou een stuk minder moeten zijn in vergelijking met de periode voorafgaand aan de competitie. Wellicht kun je hierdoor het abonnement van je rolcontainer zelfs wel aanpassen naar een andere ledigingsfrequentie of een kleiner formaat.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *