Afvoeren Van Bouwafval: Wat Is Toegestaan?

Categorie:
bouwafval container

De vrijgekomen bouwmaterialen bij een renovatie of tijdens bouwwerkzaamheden wil je (laten) afvoeren, maar weet jij precies wat er wel en wat er niet is toegestaan bij het afvoeren van bouwafval? Wellicht maak je al gebruik van een bouwcontainer, zodat het materiaal op een goede manier wordt afgevoerd en verwerkt. Maar mag dat stuk plastic ook mee in de bouwcontainer? En heb je een vergunning nodig voor het verplaatsten van de bouwcontainer? In dit artikel lees je alles wat er wel en niet is toegestaan omtrent het afvoeren van bouwafval.

Afzetcontainers

Direct bestellen

 

Rolcontainers

Direct bestellen

 

Afvoeren van bouwafval

De bouwmaterialen die vaak vrijkomen bij bouwactiviteiten of sloopactiviteiten zijn:

Kunststof
Isolatiemateriaal
Puin
Hout
Papier/karton
Ijzer
Folie
Vlakglas
Groenafval
Metaal
Gipsplaat
Steen
Keramiek
Schroot
Grofvuil
Dit behoort allemaal tot het bouwafval.

De volgende materialen behoren niet thuis tussen het bouwafval
Kitspuiten
Afval waar verf in of op voor komt
Niet uitgehard cement of beton
Asbest

Daarnaast geeft het de voorkeur om zo min mogelijk grond en puin bij het bouwafval weg te gooien. Hiervoor dient een ander soort container te worden besteld.

Veel puin of houtafval op de bouwplaats? Zorg dat je weet wat er bij het afvoeren wel en niet is toegestaan om onvoorziene hoge kosten te voorkomen.

Wat is er toegestaan bij afvoeren van puinafval?

Puin is steenachtig materiaal wat vrijkomt bij bouwactiviteiten of sloopactiviteiten, zonder schadelijke stoffen. Het is aan te raden om voor puinafval een aparte bouwcontainer aan te schaffen zodat deze afvalstroom op een goede en verantwoorde manier wordt afgevoerd en verwerkt. Ondanks dat tijdens een verbouwing al het afval op elkaar lijkt zijn er ook afvalstromen die absoluut niet in de puinbak terecht mogen komen. Het betreft:

Asfalt
Asbest
Gevaarlijk afval
Niet uitgehard cement of beton
Gips
Gasbeton
Isolatiemateriaal
Hout
Grond
Plastic
Keramisch materiaal (dakpannen en bakstenen)

Wat is er toegestaan bij afvoeren van houtafval?

Hout is onder te verdelen in 3 soorten stromen en per stroom is het wel/niet toegestaan bepaald hout te laten afvoeren. We spreken voor het gemak over houtstroom A, B en C.

A- Hout
Dit is ook wel recyclinghout en het betreft blank hout zonder metalen delen of andere niet-houten materialen. Het is toegestaan om alle soorten hout hierin af te voeren mits het niet geverfd of geïmpregneerd is.

Ook toegestaan zijn:
Verpakkingsmaterialen uit blank
Sloophout (bouwhout) tot 4 meter
Pallets tot 4 meter lengte

Voorwaarden hierbij is dat al het materiaal gezond en vrij is van schimmel en/of rot is. Wat niet is toegestaan in het type A-hout af te voeren: pershout, triplex, vezelplaten, B-hout en C-hout.

B-Hout
Bij type B-hout is het toegestaan om geschilderd hout of geplastificeerde soorten hout af te voeren. Ook vezelplaten zoals hardboard of zachtboard zijn toegestaan. Daarnaast kunnen ook MDF, triplex, geperst hout en staanplaat in deze stroom worden afgevoerd.

Wat niet is toegestaan in het type B-hout af te voeren:
Recyclinghout met vreemde delen zoals bakstenen, dakpannen, zand, schuim of glas erin verwerkt
Pallets met kunststofklossen
Houtmaterialen met kunststof gemengd
Kabeltrommels (hulzen) met metaalomhulsels
Bouwhout met teerafval
Beton
Draad waar steen of beton aanhangen
Houten meubels (bijvoorbeeld stoelen) met stof bekleed
Hout afval met aluminium of andere anti magnetisch materiaal
Ligt geïmpregneerd hout
Hout met spijkers, schroeven of bouten
Deuren met beslag of glazen/kunststof ramen.

C-Hout
Het type C-hout betreft hout wat geïmpregneerd of gewolmaniseerd is, hout wat met koper of chroom bewerkt is, verontreinigd B-hout, bouwhout met teerafval of bielzen.

Wat niet bij dit hout mag worden afgevoerd is recyclinghout met vreemde delen zoals bakstenen, dakpannen, zand, schuim, en/of glas erin verwerkt en houtmateriaal wat gemengd is met kunststof of folie.

Scheiden aan de bron

Het is in alle gevallen het beste om het bouwafval van elkaar gescheiden weg te gooien direct op de bouwplaats. Dit kan met behulp van kleine afvalcontainers. Hierin kan al op de bouwplaats onderscheid gemaakt worden in de verschillende afvalstromen. Heb je enkel één grote bouwcontainer voor al het bouwafval en sloopafval? Dan zal het afval later worden gescheiden bij de afvalinzamelaar. Het scheiden aan de bron op de bouwplaats wordt dus wel geadviseerd, maar is niet verplicht. In een bouwcontainer is het toegestaan meerdere soorten afvalstromen gezamenlijk aan te bieden.

Aanvragen vergunning voor de locatie van de bouwcontainer

Indien je kiest voor het afvoeren van het vrijgekomen bouwafval met behulp van een bouwcontainer (of afzetcontainer), dan is het verstandig om na te gaan of hier een vergunning voor nodig is. Dit is per gemeente namelijk anders. Indien de bouwcontainer geplaatst wordt op eigen terrein zoals een parkeerplek, erf of tuin is dit vaak vrij toegestaan en geen vergunning nodig. Houd wel rekening met eventuele beschadigingen van het terrein waar het geplaatst wordt. Wanneer de container op een gemeentelijke plaats zal komen staan waardoor er een straathoek, fietspad of trottoir belast wordt, is het verstandig navraag te doen bij de betreffende gemeente en een eventuele vergunning hiervoor aan te vragen. Het is niet toegestaan om een bouwcontainer zonder overleg te plaatsen in een openbare omgeving.

De keuze voor een container

Het is goed vooraf te bepalen om wat voor type afval het gaat. Wanneer je namelijk kiest voor een specifieke bouwcontainer voor één soort afvalstroom, dan is het niet toegestaan om daar ook een andere afvalstroom in weg te gooien. Ook niet wanneer dit minimaal is. Zorg dus dat dit het scheiden, weggooien en afvoeren op een correcte manier gebeurt. Wil je meer weten? Lees dan ook eens het artikel: ‘’De meest gemaakte fouten bij het scheiden van bouwafval.’’

2 Opmerkingen

  • 05 oktober 2018 | Ferdinand Schneider

    Mijn vader en ik gaan mijn huis renoveren en we willen weten hoe het zit met het afvoeren van bouwafval. Erg fijn dat u een lijstje hebt opgesteld met wat er precies tot bouwafval behoort. We zullen schroot en dergelijke in een container gooien.


  • 14 november 2018 | Jan

    Hartelijk dank voor deze informatie! Erg fijn om te weten wat er precies mag en kan bij het afvoeren van afval. Voor een project dat ik voor een vriend uitvoer, heb ik een container laten plaatsen. Echter weet ik niet wat ik allemaal hoe kan weggooien, maar dit stukje helpt mij hierbij.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *