Geen zin, geen tijd, onwetendheid, niet de juiste faciliteiten. Het zijn allerlei redenen waarom het niet lukt om het afval te scheiden op kantoor. Toch is het super belangrijk om je collega’s te motiveren dit wel te doen. Alleen dan gaat het lukken. In dit artikel staan een aantal tools omschreven die jou een handje gaan helpen bij het bewust maken van je collega’s. Daarnaast zijn deze tools er ook voor bedoeld om het onderwerp en het belang ervan onder de aandacht te brengen. Zo kan iedereen straks zijn of haar steentje bij dragen als het gaat om een correcte afvalscheiding. Bekijk hieronder acht verschillende tools. Zet ze in en krijg je collega’s net zo gemotiveerd als jijzelf!
Afzetcontainers
Rolcontainers
Tool 1: Het artikel ‘10 redenen waarom afvalscheiding op kantoor zo belangrijk is’
Een handige tool om eens mee te beginnen: laat je collega’s het artikel ’10 redenen waarom afvalscheiding op kantoor zo belangrijk is’ eens lezen. Dan zijn immers de achterliggende gedachten en redenen bekend. Van daaruit kun je doorpakken naar andere tools. In dit artikel wordt aandacht besteed aan de milieu impact, de kosten die worden bespaard, wet- en regelgeving en het maatschappelijke aspect. Hierin vind je reden genoeg redenen waarom afval scheiden zo ontzettend belangrijk is.
Leer hier het artikel.
Tool 2: De quiz – om samen met collega’s te doen.
De quiz is een leuke en interactieve manier om je collega’s te laten kennismaken met het scheiden van afval. De quiz bestaat uit 25 vragen die zijn onderverdeeld in een aantal categorieën. In de quiz worden vragen gesteld als ‘in welke afvalbak behoort een koffiepad?’ en ‘hoeveel kilo afval produceren we per persoon per jaar in Nederland?’
Doe hier de quiz.
Tool 3: Formuleren van een doelstelling – dit artikel gaat je daarbij helpen.
In het artikel ‘restafval verminderen? Zo wordt het ook binnen jouw bedrijf een doelstelling’ lees je hoe afvalscheiding een doelstelling wordt binnen je bedrijf. Ook dit kan een goede tool zijn om je collega’s te motiveren. Laat collega’s meedenken en helpen om een duidelijke doelstelling te formuleren. Zo zijn ze betrokken en raken ze extra gemotiveerd om de doelstelling te behalen. Benieuwd op welke manier je de doelstelling het beste formuleert?
Lees het hier.
Tool 4: De poster – ideaal voor op kantoor, zorgt meteen voor bewustwording.
Een poster met dertien feiten over afval. Je hoeft hem alleen nog maar uit te printen, op te hangen en de bewustwording komt bijna vanzelf.
Bekijk en download hier de poster.
Tool 5: De infographic maakt de verschillende opties duidelijk.
Het doel van de infographic is je collega’s op een visuele manier te laten inzien wat op de opties zijn voor de keuze in afvalcontainers. Zo zullen je collega’s bovendien bewust worden van het belang inzien van afvalscheiding.
Download hier de infographic.
Tool 6: Zero waste wedstrijd – maak er een competitie van en win een leuke prijs!
Zet de wedstrijd (inclusief prijs) in als tool om je collega’s te motiveren voor afvalscheiding. Tijdens de zero waste week is het de bedoeling dat iedereen zijn eigen afval (gescheiden) inzamelt. Er mag in deze week niets in de centrale afvalcontainers worden weggegooid. Diegene die aan het einde van de week het minste afval heeft geproduceerd heeft gewonnen. Tip: zet er een leuke prijs tegenover om collega’s extra te motiveren.
Bekijk hier de volledige uitleg over de zero waste week.
Tool 7: De afvalscan – direct inzichtelijk wat er aan afval wordt geproduceerd binnen jullie bedrijf
Door het (laten) uitvoeren van een afvalscan kan precies inzichtelijk worden gemaakt welke type afvalstromen er binnen jouw bedrijf voorkomen. Daarnaast kom je op die manier ook te weten wat de hoeveelheid afval is die je produceert en een eventuele oplossing daarvoor in de vorm van een rolcontainer. Door collega’s de uitkomsten van de afvalscan te laten inzien worden ze zich meer bewust van de hoeveelheid en typen afval. Omdat ze nu het totaalplaatje gezien hebben (en wellicht ook de bijkomende kosten) zullen ze een volgende keer meer gemotiveerd zijn het afval op een juiste manier te scheiden.
Tool 8: Het artikel ‘Breng je zakelijke afval in kaart’
In plaats van het laten uitvoeren van een afvalscan kun je natuurlijk ook zelf je zakelijke afval in kaart brengen. Dit artikel helpt jou en je collega’s hierbij. Zo is direct voor iedereen duidelijk wat de hoeveelheid afval binnen jullie bedrijf is. Grote kans dat je collega’s zich bewuster gaan bezighouden met het scheiden van deze grote berg afval.
Leer hier het artikel.
Tips bij afvalscheiding op kantoor
Hebben de tools hun werk gedaan? Je collega’s zijn van cruciaal belang in het proces van een goede afvalscheiding en je hebt ze hierbij nodig. Zie je al een gedragsverandering? Gebruik dan deze tips om ze nog wat extra te motiveren.
- Geef een complimentje weg
Van complimenten wordt iedereen beter. Dus zie je dat je collega nu eindelijk zijn bananenschil weggooit in de juiste afvalbak? Zeg hier iets van en geef hem een compliment. Deze positieve beloning zal ervoor zorgen dat hij het een volgende keer weer doet. - Van extrinsieke naar intrinsieke motivatie
Weten je collega’s waarom ze afval scheiden? En wat is hun eigen reden om afval te scheiden? Belangrijk is dat ze het willen vanuit zichzelf en niet ‘omdat het moet.’ Alleen op die manier blijven ze gemotiveerd om dit gedrag te blijven vertonen. - Zorg voor de juiste faciliteiten
Zorg voor verschillende gekleurde afvalbakken en de juiste rolcontainers. Uit onderzoek is gebleken dat een groot deel van de medewerkers binnen bedrijven beter afval zou scheiden wanneer de faciliteiten juist zouden zijn. Zorg hier dus voor. - Communiceer
Zorg voor voldoende communicatie over de centrale aanpak van het afval scheiden binnen jullie bedrijf. Zet het als standaard kopje in de nieuwsbrief of stuur eens een extra mail rond met de cijfers. Besparing gerealiseerd door het scheiden van afval? Houd de medewerkers daarover op de hoogte! Op deze manier houd je ze geïnformeerd en gemotiveerd om er mee door te gaan. - Ben je opzoek naar nog meer inspiratie? Lees dan eens dit artikel: ‘‘Hoe wordt afval scheiden leuk voor je collega’s?”
- Niet voldoende kennis? Raadpleeg dan het artikel: ”Afval scheiden, wat mag waar?”