7 Handige Tips Om Inkoop Af Te Stemmen Op Afvalvermindering

Categorie:
Wegwerpen van plastic fles in afval container

Het verminderen van (rest)afval staat bij steeds meer bedrijven op de agenda. Hoe kleiner de hoeveelheid restafval, hoe minder kosten er gemaakt worden. Daarnaast is het verminderen van restafval door afvalscheiding ook nog eens veel beter voor het milieu. Er zijn verschillende manieren om het afval binnen je bedrijf te verminderen. De afdeling inkoop is bij uitstek dé afdeling waar grip gehouden kan worden, op de hoeveelheid afvalproductie. Want hoe beter er wordt ingekocht, hoe kleiner de verspilling is en hoe minder er wordt weggegooid. Binnen mkb- bedrijven is echter niet altijd één aangewezen persoon verantwoordelijk voor de inkoop. Voor iedereen die weleens inkoopt: in dit artikel lees je wat het correct inkopen van producten en materialen je kan opleveren. Daarnaast vind je hier ook een aantal bruikbare tips. Deze zullen je helpen om de inkoop van jouw bedrijf af te stemmen op afvalvermindering.

Afzetcontainers

Direct bestellen

 

Rolcontainers

Direct bestellen

 

Afvalvermindering door juiste inkoop

Hoe vaak komt het voor dat je producten, materialen, voedsel of kleding hebt gekocht wat eigenlijk niet nodig was geweest. Je hebt het namelijk later weer weggegooid. Neem als voorbeeld kleding en voedsel. Deze stromingen worden helaas enorm veel (ongebruikt) weggegooid. Het correct inkopen van de producten, materialen, voedsel of kleding binnen je bedrijf kan vele voordelen hebben, zoals bijvoorbeeld:

  • Een kleinere hoeveelheid (rest)afval en dus minder kosten;
  • Minder belasting voor het milieu;
  • Een beter bedrijfsimago;
  • Efficiënter werken;
  • Een schone en opgeruimde werkplek (door minder onnodige producten en materialen);
  • Betere kwaliteit, door inkoop op het moment dat het echt nodig is.

Tip 1: Inventariseer en maak geen schattingen

Om de juiste hoeveelheid in te kopen is het belangrijk om te inventariseren wat er daadwerkelijk nodig is. Of het nu gaat om eten, plastic tasjes, drinkbekers, relatiegeschenken of papier: bereken altijd goed wat de behoefte zijn en hoeveel er van nodig is. Het komt vaak voor dat er ‘even snel’ een inschatting gemaakt wordt op basis van een vorige bestelling. De eerste tip is om dit niet te doen. Door steeds een inventarisatie te maken wanneer er iets wordt ingekocht, voorkom je verspilling van producten of materialen en dus afval. Een goed moment om opnieuw te inventariseren wat er nog aanwezig is op kantoor, is tijdens de grote voorjaarsschoonmaak. 

Tip 2: Check de juiste hoeveelheid

Bij tip 1 hebben we het gehad over het berekenen van de behoefte. Wat is er precies nodig? Blijf dit doen en maak de volgende maand of bij een volgende bestelling weer een herberekening. Inventariseer wat er is overgebleven van de vorige bestelling en wat daardoor nu minder besteld kan worden. Wat ligt er nog achter in de kasten? Bekijk dit eerst! Een voorbeeld: bij het bestellen van kantoorbenodigdheden zijn opnieuw pennen besteld. Terwijl er achter in de lade, nog een doos vol pennen lag. Zonde want op deze manier gaat ook de kwaliteit achteruit. Wees hier alert op. Op deze manier voorkom je ook een kantoor voor onnodige spullen die er alleen maar ‘liggen’, waarvan de kwaliteit achteruit gaat om later misschien wel bij het afval terecht te komen.

Tip 3: Bestellingen zonder verpakkingen

Is het mogelijk bepaalde producten of materialen zonder verpakking te bestellen? Indien jouw bedrijf te maken heeft met grote of vaste leveringen (bij vaste leveranciers) is het mogelijk dit als optie te bespreken. Je kunt vooraf al afspraken maken. Een voorbeeld: heb je nieuwe kantoormeubelen besteld en worden deze geleverd in een hele grote hoeveelheid plastic? Bespreek dan vooraf wie zorg draagt over dit plastic afval. Op deze manier zit jouw rolcontainer niet direct vol. Is de onderhandeling anders gelopen en heb je toch extra afval? Bestel dan een eenmalige rolcontainer. 


Tip 4: Herbruikbare bakken voor leveranciers

Kunnen de verpakkingen worden voorkomen zoals beschreven bij tip 3? Dat is een hele mooie stap. Echter zal dit niet in alle gevallen mogelijk zijn. Bepaalde producten of materialen dienen te worden vervoerd, ingeladen of afgeleverd in een vorm van verpakking. Echter hoeft deze verpakking niet altijd in een wegwerp vorm te zijn. Kies ervoor om de producten in herbruikbare bakken te laten leveren. Door deze bakken eenmalig aan te schaffen, kunnen deze keer op keer worden gebruikt en voorkom je dat het uiteindelijk afval wordt. Op het moment dat de leverancier de producten in volle bakken komt afleveren, kun je de lege bakken weer mee geven en andersom. Het is een eenmalige investering, maar je rolcontainer voor restafval en de hoeveelheid plastic afval blijft hierdoor enorm beperkt.

Tip 5: Beschadigd materiaal, wat doe je ermee?

Je bestelling is gearriveerd, maar helaas is er een aantal van de producten beschadigd. Wat doe je daarmee? In veel gevallen blijft het achter op kantoor en misschien gooi je dit zelfs nog wel weg in de rolcontainer voor restafval. Tip 5: niet doen! Maak er altijd een melding over bij de leverancier. De leverancier kan het product vervangen en het beschadigd product komen ophalen. Zo blijf jij niet achter met het extra restafval.

Tip 6: Gezamenlijk lunchen en inkopen boodschappen

Voedselverspilling betreft voedsel dat geschikt is voor consumptie maar helaas wordt weggegooid bij het afval. In Nederland komt dit erg veel voor. Door het verkeerd inkopen van boodschappen of een minder goede inventarisatie komt er veel voedsel bij het afval terecht, ook binnen de kantooromgeving. Door gezamenlijk lunch in te kopen, is dit gemakkelijk te voorkomen. Zorg ervoor dat er één persoon verantwoordelijk is voor het doen van de boodschappen. Bij voorkeur iemand met een goede kijk op inkoop. Hierdoor heb je de minste kans op voedselverspilling. Blijft er toch nog wat over op vrijdagmiddag? Verdeel het onder de collega’s en gooi het niet direct in de rolcontainer.

Tip 7: Houd altijd rekening met houdbaarheid van producten

Bestaat een (groot) deel van je inkoop uit voedsel? Houd dan altijd rekening met de houdbaarheid van de producten. Inventariseer altijd vooraf wanneer de producten nodig zijn en wat de hoeveelheid is, die je daadwerkelijk nodig gaat hebben. Deze tip is uiteraard ook van toepassing op de inkoop van de gezamenlijke lunch, bij tip 6.

Wil jij ook op een handige en betrouwbare manier jouw zakelijke afval laten inzamelen? Bekijk het artikel met handige tips of bekijk direct de verschillende rolcontainers.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *