Keuze Voor Rolcontainer: Grootte Versus Ledigingsfrequentie

Categorie:
Containergrootte versus ledigingsfrequentie

Het is zover, je hebt besloten een rolcontainer te bestellen voor het bedrijfsafval. Welke container kies je? Ga je voor een grote rolcontainer met een lage ledigingsfrequentie of juist voor de kleine container met een hoge ledigingsfrequentie? Je bent niet de enige met twijfels hierover en voor beide opties valt wat te zeggen. Het is nu de kunst om voor je bedrijf te bepalen wat de belangrijkste argumenten zijn om de juiste keuze te maken.

Ook wanneer je al enige tijd gebruik maakt van een rolcontainer, is het goed om een keer na te gaan of het huidige plan nog aansluit bij de situatie. Maar er zijn ook andere mogelijkheden, denk aan het ondergronds opslaan van afvalstoffen of een kleine container met lage ledigingsfrequentie door middel van afvalscheiding. Lees in dit artikel de voordelen en nadelen zodat je straks een weloverwogen beslissing of aanpassing maakt.

Afzetcontainers

Direct bestellen

 

Rolcontainers

Direct bestellen

 

Size does matter?

Grote containers hebben voordelen, maar zeker ook een aantal nadelen. Een grote container kan meer afvalstoffen herbergen waardoor deze minder snel vol zit. En hoe minder snel de container vol raakt, hoe minder vaak deze geleegd hoeft te worden. En minder ledigingen = minder transportkilometers en dus kosten. Louter voordelen, we gaan voor de grote container dus! Niet altijd, want zo zwart wit is het helaas niet. Een grote container heeft met meer opslag ook meer kans op rotten, stank en ongedierte.

De voordelen van een grote rolcontainer:

  • Meer ruimte in de rolcontainer;
  • Minder vaak legen;
  • Doordat de container minder vaak geleegd hoeft te worden, betaal je een stuk minder transportkosten;
  • En daarom dus beter voor het milieu.

De nadelen van een grote rolcontainer:

  • Afval kan gaan stinken en rotten;
  • Altijd uitkijken voor brandgevaarlijk afval;
  • Kans op ongedierte neemt toe;
  • De rolcontainer neemt (veel) ruimte in beslag.

Lees ook: De meest voorkomende afvalstromen binnen mkb- bedrijven. 

Klein maar fijn?

Ook kleine containers hebben zo een aantal voordelen en nadelen. Voor veel bedrijven speelt ruimtegebrek een rol, je kunt niet zomaar (meerdere) grote containers kwijt binnen je bedrijf. Voor een kleine rolcontainer daarentegen is nog vaak wel een plek te vinden. Daarnaast produceer je als bedrijf wellicht geen grote hoeveelheden van iedere afvalstroom en geeft een kleine rolcontainer al voldoende ruimte. Wanneer deze vaker wordt geledigd is er minder kans op het ontstaan van ongewenste geuren en is er geen sprake van stankoverlast binnen je bedrijf.

Het afval van een kleine rolcontainer met een hoge ledigingsfrequentie wordt dus vaker leeggehaald en dat maakt de kans ongedierte zoals muizen en vliegen kleiner omdat de afvalstoffen minder lang blijven staan.

De voordelen van een kleine rolcontainer:

  • Neemt minder plaats in beslag;
  • Minder last van geuren;
  • Vaker geleegd.

De nadelen van een kleine rolcontainer:

  • Zit sneller vol;
  • Hogere (transport) kosten;
  • Daardoor ook slechter voor het milieu.

Zet de voordelen en nadelen op een rij

De keuze is simpelweg niet bij voorbaat te maken en elke situatie vergt maatwerk. Wanneer je veel ruimte hebt op de bedrijfsvloer, het afval niet of niet snel kan rotten en wanneer het brandgevaar klein is, kan een grote container de beste optie zijn. Denk bijvoorbeeld aan de afvalstroom papierafval. Dit zal niet snel gaan rotten mits het droog en goed gescheiden papier is, en kan dus best een langere tijd blijven staan. Maar heb je een afvalcontainer waarin veel organisch materiaal of voedsel zal verdwijnen? In dat geval is het beter te kiezen voor een kleinere container die wat vaker geleegd wordt.

Kom je er niet uit? Het is een goed idee om te analyseren wat voor type afvalsoorten jouw bedrijf produceert en de hoeveelheid van elke afvalstroom. Op die manier heb je een duidelijk overzicht en kun je een weloverwogen keuze maken voor de bijpassende rolcontainers en de ledigingsfrequentie.

Lees ook: de meest voorkomende afvalstromen binnen MKB-bedrijven

Kleinere rolcontainer én lagere ledigingsfrequentie

Kan het wat minder? Zou je het liefst overstappen naar een kleinere rolcontainer én een lage ledigingsfrequentie? Dat is helemaal een goed plan. Je bespaart hiermee niet alleen kosten voor je bedrijf, maar je bent ook nog eens milieuvriendelijker bezig. De eerste stap is ervoor zorgen dat de stroom restafval zo klein mogelijk blijft. Dit doe je door het afval van elkaar te scheiden. De stromen papier en karton, GFT, plastic, metalen zijn goed van elkaar te scheiden. Een kleinere rolcontainer is minder prijzig en de transportkosten blijven laag door de aanpassing in ledigingsfrequentie.

Benieuwd hoe je dit kunt bereiken? Lees dan ook: 10 redenen waarom afval scheiden op kantoor zo belangrijk is.

Ondergrondse container biedt vaak uitkomst

Uiteraard is een rolcontainer niet de enige oplossing voor je bedrijfsafval. Momenteel zie je steeds vaker het ondergronds opslaan van afvalstoffen. Diverse afvalverwerkers bieden de mogelijkheid om afvalcontainers semi-ondergronds te plaatsen. Dit type containers zijn fraai vormgegeven en ogen een stuk anders dan bovengrondse (rol)containers. Daarnaast bieden ze grote mogelijkheden qua capaciteit, waardoor ruimtegebrek geen probleem meer is. Het grootste deel van deze container bevindt zich namelijk onder de grond.

Door de ondergrondse opslag is er sprake van een flinke geluidsdemping wanneer mensen afval in de container deponeren. Iedereen krijgt wel eens te maken met de geur van een normale afvalcontainer in de zomer; de stank is vaak indringend en tot ver rondom de container te ruiken. Doordat de bodemtemperatuur tijdens de zomer veel lager en stabieler is, zal afval in ondergrondse containers een stuk minder snel gaan stinken en minder snel ongedierte aantrekken.

Bespreek het met je afvalinzamelaar

Een grote of kleine rolcontainer, een hoge of lage ledigingsfrequentie of een ondergrondse container. Er zijn volop mogelijkheden voor het inzamelen en verwerken van het bedrijfsafval. Het is een goed idee om zo nu en dan eens te analyseren of de afvalinzameling van je bedrijf nog op orde is.

Afhankelijk van de hoeveelheid afval en het type afvalstromen kan dit soms nog wel eens veranderen. Zijn de containers te snel vol of stinken de containers? In dat geval kan een aanpassing van de container grootte, ledigingsfrequentie of container type oplossing bieden. Tip: leg je vraagstuk voor aan je afvalinzamelaar, zij kunnen de verschillende scenario’s deskundig en snel uitwerken. Lees ook: Jouw zakelijke afval laten inzamelen? Let op deze tips.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *