Ondanks dat afvalinzamelaars vaak werken met een all inclusive tarief, kunnen de kosten voor het laten afvoeren van bouwafval soms aardig oplopen. Het werken met een all inclusive houdt in dat de kosten van containerhuur, transportkosten, verwerking van het afval, huurtermijn en toeslagen al zijn inbegrepen. Ook het plaatsen en ophalen van de container zit daar vaak al bij. Je zou zeggen: hoe kan ik dan toch nog besparen op deze kosten? In dit artikel de 7 handige tips!
Afzetcontainers
Rolcontainers
1. Houd je aan de regels
Wanneer je het bouwafval laat afvoeren en je kiest voor een bepaald formaat bouwcontainer is het belangrijk je aan de regels te houden van dat formaat. De bouwcontainer dient altijd juist geladen te zijn en mag niet te vol zitten. Voor het extra gewicht dat er hierdoor mee in de bouwcontainer zit betaal je een meerprijs en dat is vaak een prijs per kilo. Door jezelf aan de regels te houden en te weten wat en hoeveel je weggooit, kun je dit voorkomen en jezelf deze onverwacht hoge kosten besparen. Ben je benieuwd welke bouwcontainer geschikt is voor jouw klus? Gebruik Onze Rekentool! ”Hoeveel Kuub Afval Heb Ik Bij Mijn Verbouwing?”
2. Maak gebruik van collectief voordeel
Een gemakkelijke manier van kosten besparen op het bouwafval en sloopafval is door gebruik te maken van een collectief voordeel. Wanneer je als ondernemer bent aangesloten bij een collectief kan er gezamenlijk worden ingekocht en profiteer jij van een ledenvoordeel. Deelnemende collectieven zijn onder andere: FRESH PARK, LTO, Onderwijs Inkoop Groep, Rietvelden-De Vutter Den Bosch/Bernheze/Osch, SOB Bernheze, Stichting Industrie Oirschot en Xandrion.
3. Bouwafval correct scheiden
Door het bouwafval en sloopafval goed te scheiden kun je ontzettend veel kosten besparen. Denk aan metaal of hout wat een tweede leven krijgt en karton of papier wat gratis kan worden opgehaald. Door dit afval bij de bron al goed van elkaar te scheiden, vallen er al heel wat afvalstromen af en houd je de totale hoeveelheid kleiner. Een goede afvalscheiding stimuleer je door meerdere afvalbakken op de bouw te plaatsen, met eventueel verschillende kleuren om aan te geven welk afval in welke bak mag. Kies je toch voor een algemene bouwcontainer waar al het bouwmateriaal gezamenlijk in mag worden weggegooid? In dat geval betaal je voor de afvalscheiding achteraf. Niet echt kostenbesparend dus.
Kies je ervoor om zelf te scheiden op de bouw om zo te kunnen besparen op het achteraf scheiden door de afvalinzamelaar? In dat geval is het goed jezelf te realiseren dat het belangrijk is dat deze stroom niet ‘’vervuild’’ raakt. Dus heb je een aparte container voor metaalafval? Zorg ervoor dat hier geen stukjes hout tussen zitten. De afvalverwerker ziet het dan namelijk als niet gescheiden en de kosten voor achteraf scheiden worden alsnog op jouw factuur gepresenteerd.
4. Voorkom troep van een ander in je bouwcontainer
Wanneer je kiest voor een open bouwcontainer op een redelijk openbare locatie, kan in principe iedereen er wat ingooien zonder dat jij het merkt. Wanneer jij goed het afval hebt gescheiden, kan een ander daar dus zomaar verandering in brengen. Ook vervuiling komt gemakkelijk voor omdat er meerdere stromen door elkaar terecht komen in de bouwcontainer. Let hierop, want de extra kosten voor ander of te veel afval komen bij de huurder van de bouwcontainer terecht. Wil je weten hoe dit voorkomt? Lees dan het artikel: ‘’Zo voorkom je troep van een ander in je bouwcontainer.’’
5. De kosten delen
Ben je met meerdere bouwbedrijven naast elkaar of in dezelfde buurt aan het bouwen? Dan is het een idee om een bouwcontainer te delen om kosten te besparen. De bouwcontainer kan geplaatst worden op een centrale plaats tussen jullie projecten in. Stem vooraf goed af of het bouwafval wel of niet gescheiden zal worden op de bouw.
6. Hergebruiken
Al eens gedacht aan het hergebruiken van bouwmaterialen? Zo voorkom je dat het afval wordt. Je bespaart dan niet alleen op de afvalkosten maar ook op de inkoopkosten van nieuwe materialen voor een volgende klus. Kun je het niet zelf hergebruiken? Dan is er wellicht een ander bedrijf dat nog iets kan met jouw bouwafval.
7. Minder afval
Een andere manier om te besparen op de bouwafval kosten is door het verminderen van de totale hoeveelheid afval. Want geen afval wil zeggen: geen afvalinzameling, geen afvalverwerking en geen transportkosten. Het is eigenlijk heel logisch; hoe minder afval er geproduceerd wordt, des te minder afval er verwerkt hoeft te worden. Denk eens wat vaker aan het hergebruiken van materialen in plaats van ze weg te gooien. Ook de manier van inkopen kan van invloed zijn op de hoeveelheid afval. Door de inkoop eens goed onder de loep te nemen, kun je zien of er zaken bij staan die wellicht te veel zijn. Schrap deze van de standaard inkooplijst en je zult zien dat je alsnog voldoende hebt. Op die manier voorkom je dat deze extra materialen, uiteindelijk bij het afval belanden.
Met het toepassen van de bovenstaande 7 tips ga ook jij als ondernemer in de bouw besparen op je bouwafval en sloopafval. Besef altijd dat het verminderen van afval, het niet produceren van afval of het hergebruiken van materialen je de meeste kosten zal besparen!
Weet je nog niet helemaal zeker wat voor soort afval jouw klus je gaat opleveren? Lees dan het artikel: ‘’Wat voor soort afval levert mijn verbouwing op?’’