Hoeveel Kuub Afval Heb Ik Bij Mijn Verbouwing? Gebruik Onze Rekentool!

Hoeveel mafval komt er vrij als ik mijn badkamer verbouw? Waarom heb ik zo’n grote container nodig voor het slopen van een muur? Dit soort vragen krijg jij als klusprofessional regelmatig te horen van klanten. Geen probleem natuurlijk, maar wellicht heb je behoefte aan wat ondersteuning van een echte bouwafvalspecialist, om jouw klanten te overtuigen.

Dit artikel helpt bouwvakkers, tuinspecialisten, aannemers, dakdekkers en klusbedrijven om de hoeveelheid bouwafval die vrijkomt bij een klus nóg beter in te schatten en te toetsen met hun meest gebruikte stuk inschattings-gereedschap: het blote oog. Ben je hier gekomen omdat je zelf je huis of tuin gaat verbouwen? Dan is de informatie hieronder waarschijnlijk nog veel waardevoller als je op het punt staat een bouwcontainer te huren.

Afzetcontainers

Direct bestellen

 

Rolcontainers

Direct bestellen

 

Elke klus is anders

Allereerst is het belangrijk om in te zien dat niet iedere klus hetzelfde is. Zo levert het slopen van een keuken of badkamer logischerwijs hele andere soorten afval op dan het vernieuwen van een tuin. Voordat je begint aan het project is het om 2 redenen verstandig om goed te bekijken welk afval je hebt. En allebei de redenen kunnen voordeel opleveren voor de portemonnee.

  1. Ten eerste is het inzamelen van gemengd afval de duurste vorm van inzamelen. Een gemengd sloop- en bouwafvalcontainer heeft de hoogste huurprijs omdat het afval achteraf nog gescheiden moet worden. Als je voornamelijk puin hebt, probeer dan het overige afval alvast te scheiden. Een puincontainer is een stuk voordeliger. Wil je precies weten welk afval in welke container mag? Lees dan vooral ook dit artikel en download het handige schema.
  2. De tweede reden om goed te bekijken welk afval je hebt is omdat het veel invloed kan hebben op het aantal kuub afval dat je moet afvoeren. Meubels, grote stukken puin, schuttingdelen en andere ‘logge’ afvalstukken zorgen ervoor dat er veel lucht overblijft in de container. En dat betekent dat er uiteindelijk iets minder afval in kan dan ingeschat. Zelfs bij het afvoeren van grond blijft er lucht aanwezig waarmee je rekening dient te houden. 

Handige Rekentool

We begrijpen dat het vrijwel onmogelijk is om te bepalen hoeveel lucht tussen het bouwafval blijft zitten als je grote grove afvalstukken hebt. Maar voor een stenen muur, vloer, tegelwerk of grond is er een handige rekenformule die je als vuistregel kan gebruiken om de juiste hoeveelheid in te schatten. Je berekent heel eenvoudig de inhoud van het afval, en vermenigvuldigt dit getal met 1,3. 

Bijvoorbeeld: een steense muur (10cm dik) van 20 meter lang en 2 meter hoog moet gesloopt worden. De rekensom wordt dan 20 x 2 x 0,1 x 1,3 = 5,2 kubieke meter puin.

Hoeveelheid per klus?

Was je op school nooit de beste in rekenen? Geeft niks. We hebben een tabel gemaakt met daarin het container-formaat dat meestal besteld wordt bij diverse klussen. Doe er je voordeel mee!

Klus Container formaat
Badkamer slopen                    3-4 m3
Keuken slopen 3-4 m3
Vloer verwijderen 3-4 m3
Tuin vernieuwen 6-7 m3
Dak vernieuwen 6-7 m3
Huis renoveren 20 m3

 

Let op; dit is slechts een ruwe indicatie. Het motto ‘beter te groot dan te klein’ geldt hier zeker. Een extra kleine container omdat de eerste vol was, is een stuk duurder en tijdrovender dan een iets te grote container bestellen. Wil je weten wat voor afval jouw klus vaak oplevert? Lees dan ons artikel Wat Voor Soort Afval Levert Mijn Verbouwing Op?Wil je een persoonlijk advies op basis van jouw specifieke klus? Neem dan contact op met ons zodat we je van een maatwerk advies kunnen voorzien.

Size does matter!

Vergeet niet dat de container ook geplaatst en opgehaald moet kunnen worden door de vrachtwagen. Dit betekent dat er voldoende ruimte moet zijn om de bouwcontainer af te zetten en op te halen. Containers van 3m3 t/m 6m3 passen goed op een gemiddelde parkeerplaats. Groter dan dat vereist al meer ruimte. Zo heeft de haakcontainer van 7m3 deuren, zodat je erin kan rijden met de kruiwagen. Handig, maar het neemt ook ruimte in beslag. Meer weten? De exacte afmetingen van de containers vind je bijvoorbeeld in onze webshop. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *