Breng Het Sloopafval En Bouwafval Van Je Bedrijf In Kaart

Categorie:
De soorten bouwafval

De verschillende huishoudens, het bedrijfsleven maar ook de bouwsector is verantwoordelijk voor een groot aandeel van de totale hoeveelheid afval. Weet jij waar jouw sloopafval en bouwafval voornamelijk uit bestaat? Bestaat dit voornamelijk uit goed recyclebaar hout of herbruikbaar metaal? In dat geval zou het ook zeer nuttig kunnen zijn het afval te scheiden van elkaar. Tijd om het sloopafval en bouwafval van jouw bedrijf in kaart te brengen. Het inzichtelijk maken van jouw sloopafval en bouwafval gaat je helpen grip te krijgen op het beheer hiervan en kan kostenbesparend zijn. Je kunt wellicht zelf een goede inschatting maken van de afvalproductie van jouw bouwbedrijf. Mocht je toch hulp willen inschakelen, vraag dan vrijblijvend de afvalscan aan.

Afzetcontainers

Direct bestellen

 

Rolcontainers

Direct bestellen

 

Wat is sloopafval en bouwafval?

Sloopafval en bouwafval is afval dat voortkomt uit een verbouwing, renovatie, nieuwbouw of sloop. Het bestaat vaak uit veel verschillende afvalstromen door elkaar. Veelvoorkomende stromen daarin zijn hout, kunststof, steen, dakpannen, bakstenen, beton, zand, metaal en chemisch afval. Lees ook: ‘’Omgaan met de verschillende soorten bouw- en sloopafval, zo doe je dat!’’

Beperken van sloopafval en bouwafval

Het beperken van bouwafval is mogelijk door middel van het correct scheiden van afval aan de bron. Een zogenoemde KA- container kan daarbij uitkomst bieden. Dit is een speciaal soort container waarin puin, afval, dakafval, folie en andere stromen op de bouw al van elkaar gescheiden worden. Maar dan is het wel van belang te weten wat je hebt aan afval. Veel van de bouwmaterialen zijn namelijk herbruikbaar of recyclebaar en het zou zonde zijn wanneer dit direct bij het afval terecht komt. Op deze manier houd je de hoeveelheid van het totale bouwafval beperkt waardoor je niet alleen kosten bespaart, maar ook het milieu. Door het hergebruiken en recyclen, bespaar je namelijk op de productie van nieuwe grondstoffen, materialen en producten.

Wat kan er beter niet worden weggegooid bij het sloopafval en bouwafval?

Niet alles mag in de stroom van sloopafval en bouwafval worden weggegooid. Afhankelijk van de soort bouwcontainer die je kiest op de bouwplaats, kan het al dan niet ter plaatse gescheiden worden. In alle gevallen is het verboden om chemisch afval of asbesthoudend afval weg te gooien bij het sloopafval en bouwafval.

Breng nu jouw sloopafval en bouwafval in kaart!

Het is nu tijd om te weten te komen wat voor soorten afval jouw bouwbedrijf produceert. Aan de hand van onderstaande vragenlijst is het mogelijk het sloopafval en bouwafval in kaart te brengen. Wellicht heb je niet op alles direct een antwoord, maar houd het in gedachten op de bouwplaats, en vul het aan wanneer je het antwoord wel weet. Op deze manier krijg je het beste inzicht van het afval op de bouwplaats. Is dit nog niet gescheiden? Begin hier vandaag nog mee. Hulp nodig of op zoek naar een passende bouwcontainer? Neem dan gerust contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Breng het sloopafval en bouwafval in kaart, de vragenlijst!

Stap 1:
Welke afvalstromen komen er bij mij op de bouwplaats voor? Noteer dit in een rij onder elkaar. Voorbeeld:

Glas
Hout
Folie
Kunststof
Metaal
Bakstenen
Dakpannen
Puin
Beton
Karton
Zand
Chemisch afval
Asbesthoudend afval
Anders namelijk…

Stap 2:
Loop deze rij met afvalstromen nog een keer door en zet achter elke afvalstroom de geschatte hoeveelheid per week.

Stap 3:
Loop opnieuw deze rij door en zet een vinkje wanneer deze stroom momenteel al wordt gescheiden van de totale hoeveelheid bouwafval en sloopafval. (Dus in een aparte container).

Stap 4:
Bekijk ook direct eens welke afvalstromen nog niet gescheiden worden en zet daar een kruisje achter.

Stap 5:
Ga voor de laatste keer door het rijtje en zet een rondje achter de afvalstromen die nog niet worden gescheiden, maar waar dit wel heel goed mogelijk zou zijn (dit is potentieel).

Stap 6:
Je weet nu wat je aan afval hebt, de hoeveelheid en of je het kunt (en wil) scheiden. De volgende stap is het bekijken van de soorten containers en te kiezen voor de container die het beste past bij je behoeften.

KA- containers

Deze container is ook op verdiepingen en achter een hekwerk gemakkelijk te plaatsen. Door meerdere van dit soort containers bij elkaar te plaatsen kan afval gemakkelijk worden gescheiden op de bouwplaats.

Portaalcontainers

De portaalcontainers zijn stapelbaar en gemakkelijk vervoerbaar wanneer vrachtwagens maar een kleine ruimte hebben om de container te komen ledigen.

Haakcontainers

De haakcontainer is een goede oplossing wanneer een klus tijdelijk heel erg veel grof afval oplevert. Denk aan hout en beton.

Perscontainers

De perscontainer wordt vaak gekozen uit efficiëntie overwegingen omdat deze minder vaak geleegd hoeft te worden. Beschikbaar in 1 formaat.

Gemakkelijk verlost van het sloopafval en bouwafval met behulp van een bouwcontainer

Alle bovenbeschreven bouwcontainers zijn er in verschillende maten en er kan, afhankelijk van de situatie, een ledigingsfrequentie gekozen worden. Daarnaast zijn alle containers zowel in een open als in een gesloten variant te bestellen. Uitzondering daarop is de perscontainer, deze is enkel beschikbaar in de gesloten variant. Zo is er voor iedere klus een passende oplossing beschikbaar.

Nog twijfels over een open of gesloten bouwcontainer? Lees dan eens: ‘’Zo voorkom je troep van een ander in je bouwcontainer.’’ Wellicht gaat dit helpen bij het maken van de juiste keuze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *