Hoe Wordt Bouwafval En Sloopafval Verwerkt?

Categorie:
Bouwafval en sloopafval verwerken

Wanneer er thuis of op het werk wordt verbouwd, gebouwd of gesloopt dan is de kans groot dat er meerdere afvalstromen vrijkomen. Denk aan hout, puin, gips, kunststoffen en metalen. Deze diversiteit aan afvalstromen maakt het vaak een uitdaging om alles gescheiden af te voeren. Daarvoor zou je op de eerste plaats al veel verschillende containers moeten plaatsen bij de bouwplaats. Dit is niet altijd haalbaar.

Het is natuurlijk altijd goed om ook het bouwafval te scheiden van elkaar en de hoeveelheid (indien mogelijk) te beperken. Want ook de verwerking van bouwafval kost veel geld en is belastend voor het milieu. Maar gelukkig bestaat er ook de mogelijkheid om al deze afvalstoffen gezamenlijk als mengstroom af te voeren. Deze mengstroom noemen we: bouwafval en sloopafval. Wist je dat 35% van al het afval in Nederland bouwafval en sloopafval is? Om zoveel mogelijk afval te hergebruiken wordt de mengstroom van bouwafval en sloopafval, achteraf nog uit gesorteerd. Hoe dat in zijn werk gaat en wat er nog allemaal uit je bouwafval en sloopafval kan worden hergebruikt, lees je in dit artikel.

Afzetcontainers

Direct bestellen

 

Rolcontainers

Direct bestellen

 

Wat mag er allemaal worden weggegooid bij het bouwafval en sloopafval?

Wellicht heb jij binnenkort een verbouwing gepland staan en daarom een bouwcontainer nodig. Maar welke afvalstromen mogen hier eigenlijk wel, en absoluut niet in worden weggegooid? Het goede nieuws is dat er heel veel van het afval dat vrijkomt tijdens de verbouwing in de bouw- en sloop container mag worden weggegooid. Dan zijn er nog een aantal stromen waarbij het goed is wat extra aandacht te schenken aan de hoeveelheid afval. Uiteraard zijn er ook een aantal afvalstromen die streng verboden zijn tussen het bouwafval en sloopafval. Zie hieronder het overzicht van de verschillende stromen.
WEL
De volgende soorten mogen worden weggegooid bij het bouwafval en sloopafval:

  • Puin
  • Steen
  • Kunststoffen (diverse soorten)
  • Metalen
  • Gips
  • Hout
  • Dakgrind (indien schoon)
  • Papier en karton

Om verschillende redenen zijn sommige soorten afval minder gewenst. Denk dan aan de grotere hoeveelheden glas, isolatiemateriaal en vloerbedekking. Kijk hierbij dus goed uit wat er in de bouw- en sloop container terecht komt.

NIET
Op de laatste plaats zijn er nog de afvalstromen die absoluut niet mogen worden weggegooid bij het bouwafval en sloopafval. Denk bijvoorbeeld aan gevaarlijk afval zoals verfspuiten en kitspuiten, teerhoudend dakafval, matrassen, riet en stro (zeer brandgevoelig), vervuild dakgrind, bankstellen, elektronisch apparatuur en natuurlijk asbest. Lees ook: Wat voor soort afval levert mijn verbouwing op?

Het is dus altijd goed om ook op de bouw de verschillende afvalstromen indien mogelijk gescheiden te houden van elkaar. Eventueel is het mogelijk daarvoor een kleine container extra te plaatsen. Op die manier weet je zeker dat het bouwafval niet ‘’vervuild’’ raakt en kan het overige afval goed worden hergebruikt. Dit zal je uiteindelijk geld opleveren in plaats van geld kosten. Daarnaast is het een stuk beter voor het milieu. Vraag hierover meer informatie bij de afvalinzamelaar, die kan je voorzien van de benodigde informatie.

De verwerking van bouwafval en sloopafval

Enige tijd geleden werd bouwafval en sloopafval gestort op één van de stortplaatsen in Nederland. Maar de techniek staat niet stil en dus ook niet binnen de afvalverwerkingindustrie. Dankzij technologisch hoogwaardige sorteerinstallaties krijgt tegenwoordig een flink deel van het bouwafval en sloopafval dat je weggooit, een tweede leven. De sorteerinstallaties maken gebruik van allerlei technieken die in staat zijn om de verschillende soorten afval te herkennen en uit de stroom te verwijderen. Tijdens het recycle proces wordt het afval vermalen en vervolgens door trommelzeven, magneetbanden, metaal scheider en wind shifters geleid. Er wordt dan gebruik gemaakt van sorteerrobots. Voor het beste resultaat!

Goed voor het milieu

Wist je dat meer dan 20 verschillende afvalstromen afkomstig uit het bouwafval en sloopafval kunnen worden hergebruikt? En wist je dat uiteindelijk bijna 75% van alle bouwafval en sloopafval kan worden gerecycled of als secundaire brandstofvoorziening kan worden toegepast?

Het restant dat niet kan worden gerecycled wordt overigens naar een verbrandingsinstallatie gebracht. Daar wordt het gebruikt voor het opwekken van energie. Dankzij dit knap staaltje werk zijn er minder grondstoffen nodig en wordt er minder CO2 uitgestoten. Het hergebruik van je bouwafval en sloopafval draagt dus bij aan een duurzamere wereld. Bespreek met de afvalinzamelaar de verschillende mogelijkheden voor het afval dat jouw bedrijf produceert.

Een tweede leven voor het gebruikte bouwafval

Wanneer het bouwafval is ingezameld is het klaar voor verwerking en recycling. Hoe ziet het tweede leven van het bouwafval eruit? Hoe gaat dit in praktijk? Iedere afvalstroom heeft natuurlijk een andere toepassing, dit zijn de belangrijkste:

Steen en puin
Indien steen en puin onvervuild is, is dit dé afvalstroom voor het maken van funderingsmateriaal. Onder andere voor bouw en aanleg van nieuwe gebouwen en wegen.

Hout
Na verwerking van het houtafval is het ”nieuwe” hout klaar voor de productie van spaanplaten of als houtpellets voor het gebruik in houtkachels.

Metalen
Schroothandelaren en hoogovens smelten het metaalafval om tot nieuwe metalen voorwerpen. Metaal is zeer goed recyclebaar.

Papier en kunststoffen
Wanneer de afvalstromen papier en plastic nog droog en schoon zijn, is deze stroom ideaal voor hergebruik. Indien vervuild zijn ze nog steeds geschikt als secundaire brandstof voor energiecentrales en cementovens.

Lees ook: 7 tips om kosten te besparen op bouwafval en sloopafval.

Monostroom en mengstroom

Ooit gehoord van monostromen en mengstromen? Een monostroom is een afvalstroom die bestaat uit maar één type afvalstroom. In de meeste gevallen is een monostroom voordeliger om te laten afvoeren. Dit heeft te maken met het feit dat nasortering niet nodig is bij een monostroom. Het is hierbij wel belangrijk dat jezelf de stromen goed gescheiden van elkaar houdt.

In een mengstroom zitten nog meerdere afvalstromen door elkaar heen. Deze afvalstroom dient op een later moment nog gesorteerd te worden en is daarom duurder om af te voeren.

Het kan dus absoluut geen kwaad om vooraf te inventariseren welke afvalstromen overheersen en of de hoeveelheid van bepaalde afvalstromen kan worden teruggedrongen. Wanneer bijvoorbeeld een zeer groot deel bestaat uit puin en steen, kan je ervoor kiezen om dit puinafval als monostroom apart te laten afvoeren.

Bespreek met de afvalinzamelaar de verschillende opties voor het plaatsen van een bouwcontainer. Door een samenwerking met een erkende inzamelaar, weet je zeker dat het bouwafval op de juiste manier verwerkt wordt. Lees ook: Belasting betalen over bedrijfsafval, zo zit het. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *