Je hebt recent een grote klus aangenomen en gekozen voor het laten plaatsen van een bouwcontainer op locatie. Het kan voorkomen dat het afval eruit wordt gehaald door anderen, dat het wegwaait of dat er illegaal afval in gedumpt wordt. Helaas komt dit laatste vaak voor en zien anderen de kans om er wat extra afval bij te gooien. Want afval is afval toch? Maar jij weet dat er niets vervelender is dan een volle en vervuilde container met troep van een ander, waardoor jij er zelf niets meer bij kunt gooien. Laat staan het correct scheiden van elkaar. Hoe kun je dit voorkomen? In dit artikel meer informatie en een aantal bruikbare tips.
Afzetcontainers
Rolcontainers
Waarom (illegaal) afval van een ander in je bouwcontainer een probleem is
Op de eerste plaats raakt de gehuurde bouwcontainer sneller vol en betaal je voor het afvoeren van andermans afval. Daarnaast kan het ook zijn dat het ‘’illegaal’’ gestort afval enorm vervuild is of niet bij het overige afval weggegooid mag worden. Wanneer er bijvoorbeeld plastic afval wordt gedumpt in een container die enkel voor het puinafval bestemd is.
Op de laatste plaats bestaat er ook een kans dat er gevaarlijke of chemische stoffen in de afvalcontainer terecht komen. Alle extra kosten die het opnieuw scheiden van het afval of verwijderen van schadelijke stoffen met zich meebrengen, zijn voor rekening van de containerhuurder.
Afval van een ander dat in jouw bouwcontainer wordt gedumpt komt voornamelijk voor op plekken waar nog veel in aanbouw is. Denk aan een nieuwe woonwijk. Maar ook juist wanneer de bouwcontainer is geplaatst op een zeer drukke locatie is de kans groter dat anderen hun afval hierin dumpen. Lees ook: ”Verbouwklus in de stad? Met deze 8 tips ben je niemand tot last.”
1. Weet wat er speelt
Wees je bewust van de situatie. Wat gooien jij en je collega’s zelf weg (in grote lijnen) en hoe vol zat de container toen je gistermiddag de bouwplaats verliet? Ken de situatie en de stand van zaken toen je de bouwcontainer achterliet, zeker als je een aantal dagen niet op de bouwplaats komt. Wat zat er al in en wat is de hoeveelheid nu? Wanneer je jezelf bewust bent van de situatie kun je ook signaleren wanneer het mis gaat en hier actie op ondernemen.
2. Schakel hulp van de buurt in
Heb je een klus in een woonwijk? Door de buurt aan te haken bij dit project, verminder je de kans dat zij troep in jouw container weggooien. Daarnaast is er nog een ander bijkomend voordeel, want door de buurt in te schakelen maak je direct gebruik van een stuk sociale controle voor de momenten wanneer je zelf niet in de buurt bent. Hoe activeer je de buurt? De makkelijkste manier is een directe huis aan huis mailing. Print eenzelfde tekst meerdere keren uit en gooi deze boodschap door de brievenbus. Het is een kleine moeite waar je veel plezier van zult hebben. Je kunt deze tekst uiteraard keer op keer bij een andere klus weer gebruiken.
3. Laat de bouwcontainer niet ‘verwaarloosd’ achter
Zorg ervoor dat er altijd leven is rondom de afvalcontainer. Wanneer je weken niet in de buurt bent en het er wat verlaten uitziet is de kans groot dat anderen daar gebruik van gaan maken. Het goed functioneren van de locatie en de container is dus de basis, op deze manier krijgen anderen geen kans. Ben je zelf wat langer weg bij de klus? Dan is het een idee om een zeil te spannen over de bovenkant van de container. Ook voor de nachten kan dit uitkomst bieden. Vind je een zeil spannen te veel gedoe? Kies dan voor een gesloten bouwcontainer.
4. Plak posters op de container
Communicatie rondom de container kan ook helpen. Hang wat posters op rondom de container met daarop vermeld tot welk adres (of klus) deze container behoort. Je kunt er ook voor kiezen posters op te hangen met teksten erop die andere kunnen weerhouden om hier wat in weg te gooien.
Voorbeeld 1: een poster met het bedrag aan geldboete wanneer je wordt betrapt op het dumpen van illegaal afval. Het is wel aan te raden vooraf bij de betreffende gemeente na te vragen wat de boete precies is, dit kan nogal eens wisselend zijn.
Voorbeeld 2: maak een poster met de tekst dat de container strikt gescheiden afval bevat en dat het verboden is voor derden om hier illegaal afval in te dumpen. Het is uiteraard geen garantie dat het iedereen zal afschrikken.
5. Kies voor een gesloten bouwcontainer
De alles oplossende tip is de keuze voor een gesloten bouwcontainer. Want wanneer je kiest voor een gesloten bouwcontainer is het mogelijk de bouwcontainer in zijn geheel af te sluiten door middel van de deur en/of kleppen aan de zij- en achterkant van de container. De deuren zijn zelfs afsluitbaar met hangslot indien gewenst. Hierdoor voorkom je dat niet alleen dat de troep van een ander in jouw container wordt gedumpt, maar ook dat anderen het afval meenemen of dat het afval wegwaait uit de container.
Een gesloten bouwcontainer is dus een gemakkelijke oplossing voor een aantal voorkomende problemen. Meer weten? Bekijk de opties voor het bestellen van een gesloten (of open) bouwcontainer.
13 november 2018 | Jan
Mijn oom heeft een container gehuurd om al zijn schoort en andere zooi in te kunnen gooien die ontstaan bij het renoveren van zijn huis. Het vervelende is dat andere mensen ook van deze container gebruik maken. Een gesloten bouwcontainer was daarom handig geweest. Een goed idee om posters op de container te plakken, wellicht gaat dat helpen.