Afval Scheiden: Dit Zijn De Vragen Waar Jij Een Antwoord Op Moet Weten.

Categorie:
Vragen over afval scheiden?

Vragen over afval scheiden. Weet jij overal een correct antwoord op te geven? Herkenbaar gevoel? Wanneer er iemand begint te praten over een onderwerp wat eigenlijk iedereen aan gaat maar jij net niet voldoende vanaf weet om over mee te praten. Denk even aan onderwerpen zoals maatschappelijk verantwoord ondernemen, duurzaamheid of afvalscheiding.

Wellicht heb jij besloten om binnen je bedrijf actief aan de slag te gaan met een correcte manier van afval scheiden en heb je ook daar een bedrijfsdoelstelling voor geformuleerd. Dat is al een hele mooie stap natuurlijk. Nu je daar mee bezig bent, wil je natuurlijk niet met je mond vol tanden staan wanneer iemand een bepaalde vraag heeft over afvalscheiding of een stelling in neemt die eigenlijk niet klopt. In dit artikel vind je antwoorden op belangrijke vragen en stellingen, zodat jij straks altijd een correct antwoord hebt en helemaal kunt meepraten over een correcte manier van afval scheiden.

Afzetcontainers

Direct bestellen

 

Rolcontainers

Direct bestellen

 

Wat gooit een persoon in Nederland jaarlijks weg aan afval en hoeveel daarvan is gescheiden?

Wat we per persoon per jaar in Nederland aan afval produceren is bijna 500 kilo. Van deze 500 kilo leveren we op dit moment iets meer dan de helft gescheiden in. Daarnaast komt er nog ongeveer 200 kilo terecht bij het restafval. Dat zijn ongeveer 50 vuilniszakken restafval per persoon per jaar. Hierin is zeker nog winst te behalen. Nederland heeft als doelstelling om in 2020 75% van het afval te scheiden.

Hoe kan ik restafval verminderen?

Restafval verminderen kan door een aantal manieren, namelijk door meer afval te scheiden, door het afval beter te scheiden en ook door afval te voorkomen. Wil je daar meer over weten? Lees dan eens de artikelen ”7 manieren om jouw zakelijke afval slim te scheiden” en ‘Verminderen van kantoorafval, 10 leuke en gemakkelijke oplossingen.”

Waarom zou ik afval scheiden als het toch achteraf nog gedaan wordt?

Met achteraf scheiden wordt bedoeld het scheiden door een installatie bij het afvalverwerkingsbedrijf. Maar je kunt er niet vanuit gaan dat een installatie net zo goed is in het afval scheiden als de mens zelf kan doen bij de bron. Afval wat achteraf nog gescheiden moet worden is van veel slechtere kwaliteit waardoor er minder goede grondstoffen uit gemaakt kunnen worden. Dat komt omdat dit afval vaak wat meer vervuild is omdat door het niet scheiden verschillende afvalstromen al bij elkaar zijn gekomen. Neem als voorbeeld wat plastic dat samen met GFT-afval in een afvalbak heeft gezeten, vervolgens nog een tijdje in een container en op de laatste plaats in de vuilniswagen.

Het plastic is dan al langzaam in kleine stukjes uit elkaar gebrokkeld en het GFT- afval is vervuild met mini stukjes plastic om het moment dat ze bij het afvalverwerkingsbedrijf zijn gearriveerd. Je kunt wel nagaan dat de kwaliteit van beide afvalstromen dan sterk verminderd is ook nog eens zeer moeilijk van elkaar te scheiden is. Dus door het afval al zelf te scheiden bij de bron zorg je ervoor dat jouw afval straks weer op een goede manier kan worden ingezet voor nieuwe producten en materialen. En ja, het heeft dus zeker heel erg veel zin om dit zelf te doen.

Het gescheiden afval komt later toch allemaal weer op één hoop?

Nee, dit is uiteraard niet het idee van scheiden. Liever komt het natuurlijk niet weer op één hoop want dan zouden we alles voor niets doen. Daarnaast wordt er met afvalscheiding ook geld verdiend. Voor de afvalstromen die op een nette manier verwerkt zijn, wordt door producenten geld betaald omdat zij uit deze materialen weer nieuwe producten kunnen maken. In uitzonderlijke gevallen wanneer ingeleverde zakken met gescheiden afval zo vervuild zijn en niet zorgvuldig gescheiden zijn, kan het voorkomen dat ze alsnog doorgestuurd worden naar de verbrandingsoven. Uiteraard is dit wel een laatste optie. Dat is zonde van de moeite, extra transport en voor het milieu en dus juist alleen maar meer redenen om het op een correcte manier gescheiden in te zamelen. Ben je er dus van bewust dat het echt niet op één hoop terecht komt, mits goed en schoon gescheiden.

Plastic en blik kunnen gewoon samen worden ingeleverd.

Dat klopt. Dit was voorheen niet zo, maar tegenwoordig kun je vrijwel in alle gemeenten Plastic, Metaal en Drankverpakkingen (PMD) gezamenlijk inleveren. Omdat deze stroom, als één van de weinige achteraf nog zeer goed van elkaar gescheiden kan worden mag het wel samen in één zak worden ingeleverd. Door middel van magneten worden de metalen verpakkingen tussen het plastic uitgehaald en daardoor is er enorm veel te winnen. Het hergebruiken en omsmelten van aluminium bijvoorbeeld kan al 20 keer zoveel energie besparen dan de productie van nieuw aluminium. Wat betreft het gezamenlijk inleveren, daar zitten echter soms nog wel wat kleine verschillen per gemeente of per afvalinzamelaar, dus check dit eerst even. Meer weten over deze afvalstroom? Lees dan het artikel: Plastic, metaal en drinkverpakkingen. Hoe gaan we hiermee om op kantoor?

Welke afvalstromen komen er allemaal voor binnen jouw bedrijf?

Een antwoord op deze vraag is uiteraard afhankelijk van het soort bedrijf. Over het algemeen is te zeggen dat de meest voorkomende afvalstromen binnen bedrijven bestaan uit: papier en karton, archiefvernietiging, restafval en GFT- afval. Voor deze afvalstromen is het mogelijk een rolcontainer met bijpassende ledigingsfrequentie te bestellen om op die manier het afval gescheiden en vervolgens te laten inzamelen. Benieuwd naar de verschillende afvalstromen die er zijn?

Wat weet jij over de circulaire economie?

Wellicht heb je deze term al ooit gehoord. De term circulaire economie komt vaker voorbij wanneer er gesproken wordt over onderwerpen zoals afvalscheiding en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Maar wat is het precies, een circulaire economie? Een circulaire economie is ook wel een kringloopeconomie. Het is een economisch systeem waarin reststoffen volledige opnieuw worden ingezet. Het tegenovergestelde hiervan is het lineaire systeem, waarin grondstoffen worden omgezet in producten die aan het einde van hun levensduur worden vernietigd.

Afval scheiden kost toch veel meer geld dan het oplevert?

Nee, afvalscheiding is juist ontzettend waardevol. Door het goed scheiden van afval gaan de kosten van de inzameling en verwerking van het afval naar beneden. Hoe minder restafval je hebt om te laten inzamelen, hoe beter voor je portemonnee. Restafval is duurder qua inzamelingsproces dan andere afvalstromen.

Conclusie

Blijf doorgaan met afval scheiden. Op een aantal zeer belangrijke en veelvoorkomende vragen met betrekking tot afval scheiden weet jij nu een antwoord. Super! Ben je van plan om afvalscheiding gezamenlijk aan te pakken in bijvoorbeeld een groter kantoorpand of op een industrieterrein? Lees dan hier het artikel hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *