De Meest Gemaakte Fouten Bij Het Scheiden Van Bouwafval

Het scheiden van bouwafval gaat helaas niet altijd goed. Dat is zonde. Wanneer het scheiden van bouwafval, sloopafval en tuinafval op een juiste manier gebeurt, kan het erg veel opleveren. Maar waar gaat het dan toch nog mis? Lees hier de meest gemaakte fouten bij het scheiden van bouwafval. Zo gaat het bij jou op de bouwplaats straks niet meer mis.

Gebrek aan doelstelling

Waarom wil je als bouwbedrijf afval scheiden? En hoe ga je ervoor zorgen dat dit gaat lukken? Zonder een antwoord op deze vragen kun je nog beter niet beginnen met het scheiden van bouwafval. Er bestaat dan een grote een kans dat het mis gaat. Het hebben van geen duidelijk doel is een veelvoorkomende fout. Omdat je de daadwerkelijke drijfveer achter het gedrag mist is de kans van slagen veel kleiner. Het gebrek aan doelstelling gaat ook vaak samen met de motivatie om iets daadwerkelijk tot een succes te maken. Zet een doelstelling voordat je aan de slag gaat. Een voorbeeld: door middel van een juiste afvalscheiding op de bouwplaats, wil ik ervoor zorgen dat ik al het metaalafval gescheiden houdt. Hierdoor kan het metaal worden gerecycled waardoor ik een x-aantal euro per maand bespaar.
allesoverafval.vanhappencontainers.nl/vraag-afvalscan-aan/

Communicatie

In sommige gevallen is er juist wel een duidelijke doelstelling aanwezig, maar gaat de uitvoering mis door gebrek aan communicatie. Werk je met meerdere personen samen aan een klus of deel je de containers? Bespreek dan met elkaar wat de verwachtingen zijn op het gebied van afval scheiden. Door onwetendheid kan afval scheiden ook fout gaan. Bespreek daarom altijd het plan omtrent afval scheiden met andere betrokkenen en durf ook elkaar aan te spreken wanneer het niet gebeurt.

Gebrek aan faciliteiten voor een juiste afvalscheiding

Heb je gekozen voor één grote bouwcontainer voor al het bouwafval en sloopafval? Dan is de kans groot dat je geen afval zult scheiden. In dit soort containers kunnen namelijk alle soorten bouwafval worden weggegooid en wordt het achteraf gescheiden. Echter door het klein houden van deze hoeveelheid en andere stromen te scheiden, kun je kosten besparen. Het plaatsen van een aantal aparte afvalbakken is daarbij aan te raden. Bij voorkeur voorzien van een duidelijke kleur, afbeelding of tekst. Zo weten jij en alle andere betrokken welke afvalstroom in welke bak mag worden weggegooid.

Vervuiling van afvalstromen

Wanneer je ervoor kiest om zelf de afvalstromen op de bouw bij de bron te scheiden, is het belangrijk dat deze niet vervuilt raken. De afvalverwerker die het bouwafval bij je op komt halen, gaat er vanuit dat het om één afvalstroom gaat en zullen achteraf dus niet meer scheiden. Blijkt dat er heel wat metaal tussen het houtafval zit? Dan zal de afvalverwerker alsnog deze stroom van elkaar moeten gaan scheiden, waarvan de rekening bij jou terecht komt. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Een ander voorbeeld is het scheiden van karton. Wanneer het karton erg nat of letterlijk vervuild is kan het niet meer worden gerecycled. In dat geval komt deze stroom bij het gedeelte rest bouwafval terecht. Door goed te scheiden en onder de juiste omstandigheden, voorkom je vervuiling van de afvalstromen.

‘’Een beetje metaal kan geen kwaad’’
Een andere, veelgemaakte fout bij het scheiden van afval, is de gedachten dat een kleine hoeveelheid ander soort afval geen kwaad kan. Stel: je hebt veel puinafval en hebt hier een aparte afvalcontainer voor besteld, dan is het belangrijk dat in deze container enkel puin verzameld wordt. Wanneer er eenmalig een beetje metaal in wordt weggegooid, is de kans veel groter dat er de volgende keer weer een ander soort afvalstroom in wordt weggegooid. Dus beter wordt het direct voorkomen en worden ook kleine beetjes gescheiden gehouden van elkaar.

Alle beetjes helpen bij het scheiden van bouwafval!

Genoten van de lunchpauze op de werkplaats? Grote kans dat de overgebleven verpakkingen op de grote hoop van bouwafval terecht komt. Denk bijvoorbeeld aan PMD-afval. Dit staat voor plastic-, metaal- en drankverpakkingen en deze stroom kan gemakkelijker apart in een zak worden ingezameld. Daarnaast is deze stroom gratis in te leveren en zeer goed recyclebaar. Zonde om het niet te scheiden dus. Je bespaart op deze manier kosten en het is ook nog eens beter voor het milieu. Daarnaast verminder je de kans op vervuiling van het bouwafval. Alle beetjes helpen, dus ook de kleine beetjes van de lunch.

Het is belangrijk dat je echt wil!

Wanneer er geen motivatie is voor het scheiden van afval, gaat het nooit lukken. Dit hangt ook sterk samen met de doelstelling. Weet waarom je het afval gaat scheiden en hoe je dit gaat aanpakken. Grote kans dat er ook echt motivatie aanwezig is als deze punten duidelijk zijn. Wees je ervan bewust waarom afval scheiden ook op te bouwplaats belangrijk is en hoe dit je bedrijf verder kan helpen. Meer weten? Lees dan ook eens het artikel: ‘’Afval scheiden op de bouwplaats, 7 redenen waarom dit zo belangrijk is.’’

Wat het scheiden van bouwafval kan opleveren

Het scheiden van afval lijkt heel simpel en dat is het ook, mits er een aantal randvoorwaarden op orde zijn. Met een duidelijke doelstelling, de juiste faciliteiten, goede communicatie en een sterke motivatie ga je zeker vooruitgang boeken. Er kunnen ontzettend veel bouwmaterialen opnieuw worden gebruikt. Ook zijn er bedrijven die specifieke materialen opkopen omdat deze heel waardevol kunnen zijn. Wanneer je alles op een goede manier scheidt van elkaar ben je milieubewust bezig, en je kunt er ook zelf nog wat geld aan overhouden. Wil je daar meer over weten? Lees dan: Geld verdienen met bouwafval, lees hier hoe je dit doet.’’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *