Afval Scheiden Voor Hoveniers: Een Stappenplan Om Er Een Succes Van Te Maken

Categorie:
Hovenier aan het werk

Hoveniers krijgen dagelijks te maken met verschillende soorten afval na het aanleggen of onderhouden van een tuin. Denk aan groenafval, karton, plastic, houtafval en soms ook puinafval. Afval scheiden kan ook in deze sector vele voordelen met zich meebrengen. Neem als voorbeeld groenafval. Door het groenafval zo neutraal mogelijk te houden (dus geen vervuiling door andere afvalstromen), kan dit verwerkt worden tot kwalitatief goede nieuwe compost. Maar hoe zorg je er nu voor dat het afval scheiden in jouw hoveniersbedrijf een succes wordt? Je leest het in dit stappenplan.

Afzetcontainers

Direct bestellen

 

Rolcontainers

Direct bestellen

 

Stap 1. Weet wat voor afval je hebt

De allereerste stap naar een succesvolle afvalscheiding voor hoveniers, is weten wat voor soort afval jouw bedrijf produceert. Is dit voornamelijk groen en houtafval of ook puin en andere soorten zoals plastic? Wat belandt er eigenlijk allemaal in de afvalbakken? Kan er ook nog iets worden hergebruikt? Daarnaast is het ook belangrijk te meten wat de hoeveelheid afval is. Pas als je helemaal duidelijk hebt welke stromen je produceert en wat de hoeveelheid hiervan is, kun je verder naar de volgende stap. Meer weten? Lees dan: ‘’Omgaan met de verschillende soorten bouwafval en sloopafval. Zo doe je dat!’’

Stap 2. Hoveniers, bepaal het doel!

Waarom wil je als hoveniersbedrijf het afval goed scheiden? Wat is de achterliggende gedachten hiervan? Dit kunnen natuurlijk verschillende redenen zijn. Het is beter voor het milieu, het is kostenbesparend, het is maatschappelijk verantwoord of wil je afval scheiden omdat het nieuwe grondstoffen spaart? Wat de reden ook is, maak deze duidelijk voor jezelf en ook voor eventuele collega’s. Wist je dat het mogelijk is om geld te verdienen met afval? Daarover lees je meer in: ‘’Geld verdienen met bouwafval, lees hier hoe je dit doet.’’

Stap 3. De juiste voorzieningen

Wanneer het afval al gescheiden wordt aan de bron, levert dit vaak het beste resultaat op. De afvalverwerker hoeft het dan namelijk niet achteraf nog te scheiden. Om het afval scheiden aan de bron goed te laten verlopen, is het handig om de juiste afvalcontainers aan te schaffen. Denk aan containers met verschillende bakken voor de verschillende stromen. Op die manier kun je tijdens de klus op locatie al direct hout, plastic, groen afval en andere stromen van elkaar scheiden en heb je de minste kans op vervuiling van een bepaalde stroom.

Stap 4. De keuze voor een afvalinzamelaar en container

Je weet wat de soorten en hoeveelheden afval zijn die het meest voorkomen en hebt een doel gesteld. Ook ben je voorzien van de juiste afvalbakken. Nu is het tijd om een afvalinzamelaar te selecteren. Doe research naar een goede, betrouwbare afvalinzamelaar die wekelijks of maandelijks (afhankelijk van jouw behoefte) de containers komt ledigen. Kies altijd voor een partij die op een verantwoorde en duurzame manier het afval verwerkt. De afvalinzamelaar zal de container leveren. Houd er rekening mee dat voor dit soort containers een vergunning dient te worden aangevraagd. De container is vaak zo geleverd, de vergunning kan echter wat langer duren.  Voor meer informatie over het aanvragen van de vergunning, lees eens het artikel: ‘’Bouwcontainer huren: wel of geen vergunning aanvragen?’’

Stap 5. Communiceer

Werk je alleen in je bedrijf of heb je nog iemand in dienst? Wanneer je één of meerdere personen in je bedrijf hebt werken, is het belangrijk te communiceren over dit onderwerp. Je hebt het doel duidelijk en de containers staan er, maar het kan pas een succes worden  wanneer iedereen in het bedrijf op de hoogte is van de manier waarop het afval gescheiden dient te worden. Zorg ervoor dat de medewerkers in je bedrijf in ieder geval van de volgende punten op de hoogte zijn gebracht:

  • Waarom jullie afval scheiden
  • Hoe jullie afval gaan scheiden
  • Waarvoor de verschillende containers bedoeld zijn
  • Hoe, waar en wanneer de afvalinzamelaar zorgt voor het afvoeren van het gescheiden afval

Stap 6. Blijf meten

Bij stap 1 heb je geïnventariseerd wat de hoeveelheid van de verschillende stromen is en daarop is een keuze gemaakt voor bepaalde afvalbakken, containers en ledigingsfrequentie. Echter kan dit natuurlijk per klus heel verschillend zijn. Zorg ervoor dat je blijft meten en pas je afvalplan hierop aan. Het zou zonde zijn om extra te betalen voor bepaalde stromen of hoeveelheden wanneer dit eigenlijk niet nodig is. Misschien merk je wel dat door het goed scheiden van het afval, je een stuk minder overhoudt in een bepaalde afvalstroom. Wees hier alert op, want dit kan kostenbesparend werken.

Stap 7. Bekijk de resultaten

Wanneer je stap 6 op regelmatige basis blijft doen, krijg je vanzelf inzichtelijk wat het scheiden van afval je als bedrijf oplevert. Wellicht kom je tot de ontdekking dat het gescheiden hout prima opnieuw kan worden gebruikt, waardoor je kosten bespaart. Hoe groot of klein de resultaten ook zijn, maak deze zichtbaar en bespreek ze met eventuele collega’s. Door zichtbaar te maken wat het afval scheiden al heeft opgeleverd blijf je gemotiveerd om dit ook vol te houden. Zo blijf je ervoor zorgen dat het afval scheiden binnen je bedrijf een succes is, en blijft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *