Afval Scheiden Op De Bouwplaats: 7 Redenen Waarom Dit Zo Belangrijk Is

Categorie:
bouwafval scheiden

De bouwindustrie is verantwoordelijk voor een heel erg groot aandeel in de totale hoeveelheid afval. Mede daarom is afval scheiden op de bouwplaats ook erg van belang. Hoe beter we het afval van elkaar scheiden, hoe meer kwalitatieve grondstoffen er van het afval gemaakt kunnen worden. Het is beter voor het milieu en kostenbesparend. Ook al lijkt het scheiden van afval thuis of in een andere omgeving wellicht gemakkelijker dan op de bouw of werkplaats, toch loont het om hier ook op de bouwplaats werk van te maken. Wil je weten waarom dit zo belangrijk is? Je leest het in dit artikel. 

1. Afval scheiden op de bouwplaats, spaart nieuwe grondstoffen uit

Wanneer het mogelijk is om het bouwafval aan de bron direct te scheiden, blijven de afvalstromen het meest ‘’zuiver.’’ We spreken dan van een monostroom. Een monostroom is een stroom van één afvalsoort (neem bijvoorbeeld enkel beton of hout). Wanneer deze afvalstromen aan de bron worden gescheiden en dus niet vervuild zijn, kunnen ze zeer goed worden hergebruikt. Doordat deze materialen weer nieuwe grondstoffen worden, spaart dit de productie van nieuwe grondstoffen. Een stuk beter voor het milieu en kostenbesparend.

Afzetcontainers

Direct bestellen

 

Rolcontainers

Direct bestellen

 

2. Circulair bouwen is de toekomst

Al eens gehoord van circulair bouwen? Het is een manier van bouwen waarbij vooraf wordt nagedacht over de wijze waarop de onderdelen van een bouw, later opnieuw kunnen worden gebruikt (recycling). Op deze manier ontstaat er bij de afbraak van de bouw in een later stadium geen afval wat moet worden weggebracht naar de stort (lineair), maar houd je onderdelen over die weer opnieuw gebruikt kunnen worden (circulair). Dat is pas echt recyclen! Circulair bouwen is de toekomst. Ben hierop voorbereid en zorg dat het afval correct van elkaar gescheiden wordt op de bouwplaats.

3. Bewustwording en nieuwe inzichten

Wanneer je al het bouwafval gezamenlijk weggooit is de kans groot dat je niet precies weet wat er wordt afgevoerd. Door het scheiden van het bouwafval wordt inzichtelijk welke materialen je gebruikt, wat je precies weggooit en wat je wellicht nog kunt hergebruiken. Beton kan bijvoorbeeld zeer goed worden omgebouwd tot nieuwe grondstof, waardoor je geld kunt besparen. Door het te scheiden krijg je inzichtelijk wat voor soort afval je hebt en kom je wellicht tot (bedrijfs)inzichten waar je eerder niet bij stil zou staan.

4. Afval scheiden op de bouwplaats, is kostenbesparend

Wanneer je erg veel bouwafval produceert, dan is afval scheiden op de bouwplaats zeker kostenbesparend. Je kunt voor de verschillende afvalstromen ook verschillende bouwcontainers plaatsen, zodat het gemakkelijk aan de bron kan worden gescheiden. Omdat de afvalinzamelaar het afval dat binnenkomt niet meer hoeft te scheiden bespaart je dit kosten. Lees ook: ‘’Geld verdienen met bouwafval, lees hier hoe je dit doet.’’

5. Goed voor je bedrijfsimago

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is goed voor je bedrijfsimago! Maar hoe maak je dit zichtbaar? Het is op de eerste plaats verstandig om als bouwbedrijf aandacht te besteden aan onderwerpen zoals circulair bouwen, afval scheiden, energie en grondstoffen winnen. Door het correct afval te scheiden op de bouwplaats geef je duidelijk het signaal af hiermee bezig te zijn. Plaats verschillende bouwcontainers eventueel voorzien van een bepaalde kleursticker, zodat duidelijk is in welke container welk type afval mag worden weggegooid. Het gescheiden afval kan worden gebruikt om nieuwe grondstoffen te maken. Bij het circulair bouwen worden de materialen steeds opnieuw gebruikt en bestaat er geen afval. Door dit vernieuwende systeem krijgen alle materialen, producten en onderdelen een zo lang mogelijke levensduur. Afval scheiden is een eerste stap en daarom erg van belang op de bouwplaats.

6. Het goede voorbeeld geven

Een andere reden om afval te scheiden op de bouwplaats is om op die manier het goede voorbeeld te geven aan anderen. Wanneer er ook op de bouwplaats het afval correct van elkaar wordt gescheiden, is de kans alleen maar groter dat dit op andere plaatsen ook gebeurt. Dit draagt ook meteen weer positief bij aan het bedrijfsimago en het stukje maatschappelijk verantwoord ondernemen.

7. Minder belastend voor omgeving

Afvalscheiding zorgt ervoor dat er uiteindelijk minder afval verbrand of gestort hoeft te worden en er dus veel minder schadelijke stoffen vrijkomen in het grondwater en de lucht. Door een juiste manier van afval scheiden draag je dus bij aan verbetering van het milieu en een gezondere leefomgeving. Het is dus een goed plan om ook op de bouwplaats altijd het afval gescheiden in te zamelen.

Voldoende redenen om de afvalscheiding op de bouwplaats op een goede manier te starten of voort te zetten. Het is in ieder geval de hoogste tijd om hier als ondernemer prioriteit van te maken. Hulp nodig bij het inzamelen of afvoeren van het bouwafval? De inzet van een bouwcontainer kan oplossing bieden. De bouwcontainers zijn er in verschillende soorten en maten en aan de hand van de type klus of afvalstroom is er altijd een passende bouwcontainer. Ben je nog niet helemaal zeker van het soort afval dat jouw klus gaat opleveren? Laat een afvalscan uitvoeren of lees eens het volgende artikel voor wat meer informatie: ‘’Wat voor soort afval levert mijn verbouwing op?’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *