Hergebruiken Van Bouwafval: 5 Creatieve Manieren

Het is goed om bouwmaterialen, sloopafval en puin zoveel mogelijk gescheiden te houden en op een juiste manier te laten afvoeren. Alleen dan kunnen de materialen worden gerecycled of hergebruikt. Het hergebruiken van bouwafval is kostenbesparend en beter voor het milieu. Wist je dat bijna 80% – 85% van de totale hoeveelheid bouwafval en sloopafval wordt hergebruikt of gerecycled? Dat is een goede zaak! Bouwafval en sloopafval bestaan vaak uit een mix van verschillende materialen: metaal, plastic, zand, beton, hout, dakpannen en bakstenen. Wat voor creatieve manieren zijn er om dit bouwafval te hergebruiken?

Afzetcontainers

Direct bestellen

 

Rolcontainers

Direct bestellen

 

De verschillen tussen hergebruiken en recycling

Laten we eerst het verschil tussen recycling en hergebruiken eens duidelijk maken. Want hergebruiken en recyclen zijn twee verschillende dingen. Wanneer we namelijk iets hergebruiken dan wordt een product of een bepaald soort materiaal nog een keer gebruikt in de huidige vorm. Er wordt dus niets aan veranderd. Wanneer we recyclen wordt er in de meeste gevallen enkel een gedeelte van het product of de materialen gebruikt of omgesmolten. Door het hergebruiken van producten en materialen wordt iets niet direct beschouwd als afval, maar krijgt het weer een nieuw leven.

Neem als voorbeeld de bouwmarkt voor tweedehands bouwmaterialen. Alle bouwmaterialen die daar te koop zijn, zijn al eens eerder gebruikt. Wanneer er op de bouwplaats op een duurzame manier wordt gesloopt, kunnen de materialen vaak opnieuw worden gebruikt door het bouwbedrijf of verkocht worden op de bouwmarkt. Denk aan kranen, kozijnen, deuren of bepaald soort platen. Al deze onderdelen hoeven niet te worden omgesmolten tot iets nieuws, maar kunnen direct (na een beetje oppoetsen) worden hergebruikt.

Upcycling van afval

Er zijn verschillende vormen van recycling. Je kunt een product op een manier verwerken dat de kwaliteit niet omlaag gaat maar zelfs beter wordt. We spreken dan van upcycling.

Bijvoorbeeld het maken van een meubelstuk waarvan het hout eigenlijk al bij het bouwafval was weggegooid. Het hout wordt nu geen afval, maar wordt geupcycled tot een nieuw bruikbaar meubelstuk. Hierdoor wordt het zelfs nog meer waard.

Een mooi voorbeeld van hergebruiken is de kraan uit de badkamer met veel kalkaanslag. Tijdens een verbouwing wordt direct gedacht aan weggooien, terwijl deze kraan nog prima kan worden opgepoetst en hergebruikt.

Lees ook eens: ‘’Hoe kun je als mkb- bedrijf bijdragen aan een circulaire economie?’’

Weet jij al wat je met de bruikbare onderdelen van de verbouwing gaat doen? Op zoek naar een creatieve manier om het bouwafval te hergebruiken? Doe dan hieronder alvast wat inspiratie op.

Creatieve manier 1. Creatief met koper afval 

Veel koper tussen het bouwafval? De koperen pijpen kunnen prima worden omgesmolten. Een koperen rekje voor het ophangen van glazen
in de keuken of opbergen van handdoeken in de badkamer.

Koper afval hergebruiken

Creatieve manier 2. Een tafelblad van oude deuren.

Deuren zijn er vaak in verschillende kleuren en maten en bij een verbouwing of sloop komen deze deuren al snel bij het afval terecht. Wanneer deze worden uitgesneden en aan elkaar gemaakt, creëer je een kleurig en vernieuwd circulair tafelblad.

Hergebruiken van deuren

Creatieve manier 3. Mozaïek van badkamer afval

Ga je de badkamer verbouwen? De oude witte tegels zijn wellicht kapot gegaan tijdens het slopen. Alsnog kunnen deze nog prima worden gebruikt voor de mozaïek wand in de nieuwe badkamer.

Badkamer tegels hergebruiken

Creatieve manier 4. Van baksteen naar barbecue.

Heb je nog wat bakstenen over na een verbouwing, maar niet voldoende voor een volgende aanbouw? Bouw er wat anders mee, zoals een barbecue in de tuin.

Hergebruiken van bakstenen

Creatieve manier 5. Meubelstuk van oud hout

Hout kan prima worden hergebruikt om weer een nieuw meubelstuk van te maken. Je kunt bijvoorbeeld pallets of ander hout aan elkaar timmeren. Het kunnen allerhande soorten meubels van gemaakt worden. Van zithoek tot kastjes.

Omgaan met houtafval

1 Opmerking

  • 25 september 2018 | Jan

    Wat een goede ideeën om bouwafval en bouwmaterialen te hergebruiken. Vooral een tafelblad van oude deuren is een leuk idee, vanwege de verschillende kleuren. Wellicht ga ik es een keer een van deze ideeën uitwerken.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *