Breng Nu Je Zakelijk Afval In Kaart!

Categorie:
Zakelijk afval

In Nederland produceren we maandelijks met zijn allen heel wat afval. Ook bedrijven dragen daar een flink deel aan bij. We spreken dan van zakelijk afval. Weet jij hoeveel zakelijk afval jouw bedrijf produceert? Bestaat dit afval voornamelijk uit papier of juist uit plastic materiaal? Tijd om je zakelijk afval in kaart te brengen. Het in kaart brengen van jouw zakelijk afval gaat je helpen om grip te krijgen op je afvalbeheer en ook mogelijk kosten besparen. In het onderstaand artikel ga je hier meer over lezen. Wil je nog meer duidelijkheid? Dan is het ook mogelijk om een afvalscan te laten uitvoeren zodat de afval situatie binnen jouw bedrijf volledig in kaart wordt gebracht en je wordt geadviseerd over de soort(en) rolcontainer(s). Want zakelijk afval, daar wil toch niemand mee blijven zitten?

Wat is zakelijk afval?

Zakelijk afval, bedrijfsafval of restafval. Verschillende termen hoor je door elkaar. Wanneer we spreken van zakelijk afval of bedrijfsafval dan spreken we eigenlijk gewoon over hetzelfde. Dat is het restafval wat overblijft na een correcte afvalscheiding. Zakelijk (rest)afval is afkomstig uit winkels, detailhandel, de automotive branchekantoorpanden of verzamelpanden (met meerdere bedrijven). Het zakelijk afval wat hier geproduceerd is, komt overeen met huishoudelijk restafval en is qua afmeting niet groter dan een vuilniszak. De meest voorkomende afvalstromen zijn: papier en karton, pmd, glas, GFT-afval, kunststof/plastic, metaal, bijzonder afval, gevaarlijk afval en in sommige gevallen kom je wellicht hout of textiel tegen. Lees hier meer in het artikel: De meest voorkomende afvalstromen binnen mkb- bedrijven.

Afzetcontainers

Direct bestellen

 

Rolcontainers

Direct bestellen

 

Beperken zakelijk afval

Het beperken van je zakelijk afval doe je door het correct scheiden aan de bron. Denk aan: Papier en karton, GFT-afval, glas, folie, plastic. Door al deze recyclebare materialen uit de grote berg zakelijk afval te filteren blijft de totale hoeveelheid zakelijk restafval beperkt. Dat is top, want het beperken van zakelijk afval heeft meerdere voordelen. Op de eerste plaats is restafval duurder om te laten afvoeren dan ander gescheiden, herbruikbaar materiaal. Op de tweede plaats voldoe je hiermee ook aan de wet- en regelgeving en voorkom je eventuele boetes. Naast deze financiële voordelen is het op een juiste manier omgaan met afval ook een belangrijk punt binnen MVO. Reden genoeg dus om je zakelijk afval direct te scheiden aan de bron. Lees hier eens het artikel: 7 manieren om je zakelijk afval slim te scheiden.

Wat mag er niet worden aangeboden bij zakelijk restafval?

Er zijn ook materialen die absoluut niet mogen worden weggegooid bij je zakelijk afval. Je kunt dan denken aan de volgende materialen: glas, steenachtige materialen (denk aan puin/ beton, bekijk voor dit afval eens de mogelijkheden voor een bouwcontainer), keramische materialen (denk aan wastafels/toiletpotten), grond, potgrond, compost, autobanden, metaal (indien heel anders dan normaal huishoudelijk afval) en gevaarlijke stoffen. Bekijk hier waar de verschillende afvalstromen uit bestaan.

Breng nu jouw zakelijk afval in kaart!

Tijd om te weten te komen wat jouw bedrijf aan zakelijk afval produceert. Het in kaart brengen van je zakelijk afval kan aan de hand van onderstaande vragenlijst. Wellicht heb je niet op alles direct een antwoord, maar neem dit overzicht mee in de komende dagen op de werkvloer om een goed beeld te krijgen van het zakelijk afval binnen jouw bedrijf. Neem pen en papier en ga aan de slag. Het beste totaalbeeld krijg je door te meten met afval dat al gescheiden is van elkaar. Is dat nu nog niet het geval? Begin er dan vandaag nog mee!

Zakelijk afval in kaart, de vragenlijst!

Stap 1:

Welke afvalstromen komen er in mijn bedrijf voor? Noteer dit in een rij onder elkaar. (Wil je eerst nog meer weten over de verschillende soorten afvalstromen? Bekijk hier het volledige overzicht.)

Restafval
Glas
Autobanden
Groente-, fruit- en tuinafval (GFT)
Plastic, metalen en drankverpakkingen (PMD)
Papier en karton
Kunststof en plastic
Metaal
Hout
Textiel
Bijzonder afval
Gevaarlijk afval
Puin
Folie
Anders namelijk..

Stap 2:

Loop dit rijtje opnieuw door en zet achter elke afvalstroom het aantal vuilniszakken dat jouw bedrijf per week produceert. Houdt het formaat aan van een reguliere vuilniszak van 60 liter.

Stap 3:

Vermenigvuldig het aantal vuilniszakken x 60. Nu weet je per stroom hoeveel liter je per week produceert.

Stap 4:

Loop opnieuw dit rijtje door en zet een vinkje achter de afvalstroom als dit afval wordt gescheiden van je totale restafval.

Stap 5:

Ga eens na welke afvalstroom momenteel niet wordt gescheiden van je totale restafval. Zet er een kruisje achter.

Stap 6:

Bekijk nogmaals en voor de laatste keer dit rijtje en zet een rondje achter de afvalstroom indien het wel gescheiden zou kunnen worden maar nu nog niet gebeurt (potentieel!).

Stap 7:

Nu je weet wat je aan afval hebt, kun je bekijken wat je nodig hebt. Ga er even vanuit dat een eventuele rolcontainer eens per week geleegd wordt (kan uiteraard geheel naar wens bij de werkelijke bestelling). Welke inhoud rolcontainer zou je nodig hebben? Noteer dat in het rijtje per afvalstroom.
240 liter / 500 liter / 660 liter / 770 liter / 1100 liter
1300 liter / 1700 liter / 2500 liter / 5000 liter
Voor folie zijn er ook nog de opties
400 liter / 1000 liter

Komt de hoeveelheid veel lager uit? Het is ook mogelijk de ledigingsfrequentie aan te passen naar eens in de twee weken zodat de inhoud altijd optimaal benut wordt. Een ander idee is om een rolcontainer te delen met een ander (buur)bedrijf.

Zakelijk afvalinzameling op maat met een rolcontainer

Nu je het zakelijk afval van jouw bedrijf in kaart hebt gebracht en een inschatting van de type rolcontainer hebt gemaakt, is het tijd om stappen te ondernemen. Wat ga je doen met het afval? Om zeker te zijn van je afval situatie kun je ervoor kiezen een afvalscan te laten uitvoeren, zodat er een advies op maat kan worden opgesteld aan de hand van jouw afval situatie. Aan de hand van jouw bedrijfsinformatie wordt er gezamenlijk gekeken welk type rolcontainer en ledigingsfrequentie het meest geschikt is. Dit wordt continue in de gaten gehouden zodat de afvalinzameling op de meest efficiënte manier gebeurt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *