Hoe Kun Je Als Mkb-Bedrijf Bijdragen Aan Een Circulaire Economie?

Bestaat afval vrij ondernemen? Heb jij de afvalscheiding binnen je bedrijf helemaal op orde? Heb je ooit al gehoord van een circulaire economie? Het zijn allemaal belangrijke onderwerpen waar we vandaag de dag rekening mee dienen te houden om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. De waarde van het duurzaam en verantwoord ondernemen blijkt immers steeds belangrijker te worden. Voor de overheid, voor bedrijven en ook voor klanten. In dit artikel lees je hoe jij als mkb-bedrijf door middel van een juiste afvalscheiding je steentje kunt bijdragen aan een circulaire economie.

Afzetcontainers

Direct bestellen

 

Rolcontainers

Direct bestellen

 

Circulaire economie

Een circulaire economie is een systeem dat bedoeld is om de herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren en op die manier de producten zo min mogelijk te laten dalen in waarde. In een circulaire economie zijn er twee stromingen. De eerste stroming is de biologische stroming waarvan de reststoffen na gebruik terugvloeien in de natuur. Dit gebeurt op een veilige en niet schadelijke manier. De tweede stroming is de technische stroming. Hiervoor zijn producten (of onderdelen daarvan) zodanig ontworpen dat deze opnieuw kunnen worden gebruikt. De economische waarde blijft hiermee zo veel mogelijk in stand. Door te leven vanuit de standpunten van een circulaire economie neemt de hoeveelheid afval steeds verder af.

Uitgangspunten in een circulaire economie:

  • Vraag jezelf altijd af hoe je producten zo lang mogelijk kunt gebruiken. Dit doe je door te kijken of het totaal product kan worden hergebruikt. Kan dit niet? Bekijk dan of er onderdelen kunnen worden hergebruikt en als laatste of er grondstoffen uit het product kunnen worden hergebruikt.
  • In een circulaire economie worden producten zo gemaakt dat ze gemakkelijk uit elkaar gehaald kunnen worden. Op die manier kunnen materialen eenvoudig gescheiden worden aan het einde van de gebruiksfase.
  • Er worden geen schadelijke stoffen uitgestoten tijdens de productie of gebruik van het product.
  • Bij een circulaire economie is er een verschil tussen gebruiksproducten en verbruiksproducten. De grondstoffen van gebruiksproducten (bijvoorbeeld een lamp) worden hergebruikt in een ander soort (nieuw) product. De grondstoffen van verbruiksproducten (bijvoorbeeld tandpasta) zijn biologisch afbreekbaar en kunnen worden afgebroken door de natuur.
  • Een andere mogelijkheid binnen een circulaire economie is het betalen voor het gebruik van producten. Een soort leasen in plaats van zelf aanschaffen. Na gebruik kan het product worden teruggegeven aan de producent en die maakt er vervolgens weer een nieuw product van.

Lineaire economie

In een lineaire economie, wat lijkt op ons huidige systeem, worden grondstoffen omgezet tot producten die aan het einde van hun levensjaren worden vernietigd. Dat is de stroom restafval. Er zal altijd een afvalstroom blijven waarvan de waarde verloren gaat, maar we kunnen er met kleine veranderingen voor zorgen dat deze stroom zo klein mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan recycling. Om te kunnen recyclen met behoud van kwalitatieve producten is het belangrijk eerst een stap terug te gaan. We gaan terug naar de stap afvalscheiding.

Afvalscheiding voor mkb’ers

Ieder bedrijf in Nederland is verplicht om het zakelijk afval te scheiden. Ook als mkb- bedrijf ben je zelf verantwoordelijk voor de inzameling van het afval. In de praktijk blijkt dit helaas niet altijd te gebeuren. Veel bedrijven hebben maatschappelijk verantwoord ondernemen op de agenda staan, maar slaan de plank mis door niet op een juiste manier het afval te scheiden en te laten inzamelen. Toch is afval scheiden ook nuttig voor mkb- bedrijven. Hierdoor draag je jouw steentje bij aan een beter milieu en daarnaast is het mogelijk om kosten te besparen. Veel voorkomende afvalstromen binnen bedrijven zijn papier, restafval en glas, maar dit is natuurlijk wel afhankelijk van het type bedrijf. Wil je daarover meer weten? Lees dan het artikel ”De Meest Voorkomende Afvalstromen Binnen Mkb- Bedrijven.” 

Hoe kan ik bijdragen aan goede recycling?

Door je afvalscheiding helemaal op orde te hebben kun je bijdragen aan goede recycling. Je houdt door het scheiden van afval de stroom restafval beperkt en daarmee de stroom met producten die waarde verliezen klein. De overige gescheiden stromen worden verwerkt tot nieuwe producten.

Hoe beter de scheiding vooraf, des te beter de kwaliteit van de producten en grondstoffen die daarvan gemaakt worden. Hieronder lees je een aantal tips bij het opzetten en uitvoeren van afvalscheiding binnen je bedrijf:

  • Zorg ervoor dat je per afvalstroom aparte afvalbakken hebt;
  • Maak aan de hand van kleuren duidelijk welk afval waar mag worden weggegooid;
  • Houd deze afvalstromen strikt gescheiden om vervuiling te voorkomen;
  • Faciliteer rolcontainers binnen je bedrijf om de verschillende afvalstromen op een juiste manier te laten afvoeren en te verwerken;
  • Zorg ervoor dat er geen nat afval tussen zit want dit haalt de kwaliteit omlaag;
  • Lever geen vervuild afval aan, dit haalt de kwaliteit omlaag;
  • Verwijder kleine afvalbakken onder bureaus. Je collega’s lopen dan altijd naar de centrale afvalbakken en de kans dat het allemaal samen in één bak terecht komt wordt hierdoor steeds kleiner.
  • Facilitair een juiste afvalinzameling, dit kan met behulp van rolcontainers. Door de inzet van rolcontainers per afvalstroom worden collega’s extra gemotiveerd om het afval in de juiste bak weg te gooien.
  • Communiceer binnen je bedrijf waarom jullie afval scheiden en wat de resultaten zijn na bijvoorbeeld een maand. Waarom doen jullie aan afvalscheiding? Lees ook eens: ”Waarom afval scheiden op kantoor zo belangrijk is.”

Van afval naar grondstof

Het komt erop neer dat binnen een lineaire economie alle producten uiteindelijk terechtkomen in de afvalfase. In een circulaire economie blijven de producten bestaan en worden ze steeds gerecycled. De vraag naar grondstoffen blijft groeien, vooral buiten Europa.

Om een steentje bij te dragen aan de Europese doelstellingen rondom recycling en het creëren van nieuwe grondstoffen heeft de Nederlandse overheid een programma opgesteld. Dit programma, genaamd ‘van afval naar grondstof’ (VANG), heeft de verbetering van de afvalscheiding en inzameling als belangrijke doelstelling opgenomen.

Hoe zorg jij voor een juiste afvalinzameling van het kantoorafval? Een rolcontainer kan uitkomst bieden. Bekijk eens de verschillende mogelijkheden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *