Lege Cartridges? Lees Hier Wat Te Doen Met Bijzonder Kantoorafval!

Categorie:
Waar kan ik lege cartridges inleveren?

Je bent het vast al met enige regelmaat op kantoor tegengekomen: bijzonder kantoorafval waarvan je niet weet wat je er mee moet doen. Denk aan batterijen, vertrouwelijk papier of piepschuim als verpakkingsmateriaal. In deze tijd is het scheiden van afval zeer gebruikelijk, dus dit bijzondere afval wil je natuurlijk niet zomaar bij het restafval deponeren. Daarbij komt het feit dat het beter is om de hoeveelheid restafval te beperken. Benieuwd waarom afval scheiden zo belangrijk is? Lees hier het artikel.

Afzetcontainers

Direct bestellen

 

Rolcontainers

Direct bestellen

 

Wat verstaan we onder bijzonder kantoorafval?

Bijzonder kantoorafval is afval waarvan niet direct duidelijk is tot welke afvalstroom het behoort. De meest bekende afvalstromen zijn groente-,fruit- en tuinafval, papier en karton, glas, hout, puin, restafval en gevaarlijk afval. Wil je meer weten over de soorten afvalstromen? Lees hier het artikel. Het kan zo zijn dat je afval tegenkomt op kantoor waarvan je niet direct weet waar je het moet laten. Onderstaand overzicht gaat je daarbij een handje helpen.

EPS (Piepschuim)

We leven in een wereld waarin enorm veel besteld wordt. Bezorging van pakketten brengt afval met zich mee. Een voorbeeld daarvan is EPS, ook wel piepschuim genoemd. Piepschuim wordt als verpakkings- en isolatiemateriaal gebruikt. Ondanks dat piepschuim licht is heeft het wel enorm veel volume. Hierdoor is de verwerking van piepschuim erg kostbaar.  Wanneer piepschuim niet vermengd is met andere materialen en volledig droog, schoon en wit is, dan mag het in kleinere hoeveelheden worden aangeleverd in de restafval container. Is er op kantoor een verbouwing gaande en komt er piepschuim vrij in grotere hoeveelheden als isolatiemateriaal? Bekijk hier dan eens de mogelijkheden voor een bouwcontainer.

Blik en klein metaal

Frisdrank blikjes en andere metalen verpakkingen kun je het beste samen met ander plastic drankverpakkingen (zoals flessen en zakken) verzamelen. We spreken dan van PMD-afval (plastic, metaal en drankverpakkingen. Lees hier meer over deze afvalstroom. Het inzamelen hiervan is verschillend per gemeente. Omdat metaal zeer goed te recyclen is, is het zeker de moeite waard om dit te scheiden van ander afval. Let er wel op dat je de blikken niet vult met ander afval en dat er geen chemische middelen in hebben gezeten.

Batterijen

Batterijen behoren tot de groep klein chemisch afval (kca). In batterijen zit nikkel, kobalt en koper en deze materialen zijn prima te recyclen tot nieuwe grondstoffen. Ook is het belangrijk batterijen te scheiden omdat restafval wordt verbrand en sommige stoffen die dan vrijkomen bij batterijen kunnen schadelijk zijn. Zet op kantoor een aparte kleine container waar batterijen in kunnen worden weggegooid. Winkels in de buurt die batterijen verkopen, zijn verplicht om lege batterijen in te nemen. Hier vind je dus inzamel bakken voor batterijen. Kleine moeite en veel beter voor onze natuur.

Grofvuil

Komt er grofvuil voor in het kantoorafval? Het gaat dan om afval wat te groot is om in de vuilniszak te gooien. Misschien denk je aan bureaustoelen, grote stukken piepschuim of de lunchtafel waar je vanaf wil. Heb je al rondgevraagd of er mensen zijn die deze spullen willen hergebruiken? Mocht dat niet het geval zijn en je echt van de spullen af wilt dan kun je kijken wat de mogelijkheden zijn voor een rolcontainer. Met de verschillende varianten is er altijd een oplossing op maat. Daarnaast is het ook mogelijk om een container te bestellen voor eenmalig gebruik.

Cartridges

Ook lege (en nog volle) cartridges kunnen op een goede manier gerecycled worden, mits ze worden ingeleverd bij de daarvoor bestemde inzamelpunten of bij de milieustraat. Ze worden dan opnieuw gevuld of gerecycled. Ook hiervoor geldt de tip om een aparte kleine container op kantoor te plaatsen, zodat lege cartridges hierin kunnen worden verzameld. Zo voorkom je dat de cartridges bij het restafval terecht komen. Gaat het om een cartridge met printkop? In dat geval kunnen ze ook worden ingeleverd als elektrisch apparaat.

Vertrouwelijk papier

Waar op kantoor laat je je papierafval? Misschien beschik je daarvoor over een rolcontainer die wekelijks of maandelijks geleegd wordt. Op kantoor is er echter regelmatig papier aanwezig met vertrouwelijke informatie die je op een speciale manier wilt behandelen. Hiervoor is het mogelijk een speciale container te plaatsen die van buitenaf niet kan worden geopend, in een gesloten vrachtwagen wordt opgehaald en wordt versnipperd tot alle informatie onleesbaar is. Het is ook mogelijk éénmalig een archief te laten opruimen en vertrouwelijke informatie te vernietigen. Bekijk eens de mogelijkheden.


Witgoed, bruingoed, grijsgoed

Weet jij wat de verschillen zijn tussen afval in de categorieën witgoed, grijsgoed en bruingoed? Waarvan staat er op jullie kantoor het meest? Het gaat in alle categorieën om elektronische apparaten. Waarschijnlijk is witgoed de meest bekende en de categorie die je ook thuis al vaker bent tegengekomen. Witgoed is namelijk de term die wordt gebruikt om huishoudelijke, elektrische apparatuur aan te duiden zoals vaatwassers, wasmachines en droogtrommels. Het woord zegt het al, maar deze apparaten zijn vaak wit. Bruingoed is de term die gebruikt wordt bij het aangeven van geluids- en beeld elektronica. Dat woord is al een beetje verouderd. Deze dateert nog uit de tijd dat televisietoestellen door de houten kasten bruin van kleur waren.

Daarom spreken we tegenwoordig vaker van grijsgoed. Onder grijsgoed vallen alle apparaten die dienen als informatieverwerking of communicatiemiddelen. Deze categorie kom je het meest tegen binnen de kantooromgeving het betreft namelijk telefoons, faxapparatuur, computers, desktops, scanners en printers. Zowel voor wit-, bruin- als grijsgoed geldt hetzelfde: breng het naar de milieustraat of laat het ophalen door de gemeente. Dit soort apparaten mogen niet in containers worden gedeponeerd.

Breng het afval binnen jouw bedrijf in kaart

Is er ondanks bovenstaand overzicht nog twijfel bij jou of je collega’s over (ander) bijzonder kantoorafval? Zet dan een aparte (kleinere) container op een centrale plek voor dit soort bijzonder afval en voorkom dat het direct in de restafval container terecht komt. Eenmaal gescheiden in deze kleine container is het natuurlijk wel zaak dat er wordt uitgezocht waar het afval behoort. Heb jij een goed beeld van de soorten afval bij jou op kantoor? Breng al je zakelijke afval in kaart of doe de afvalscan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *