7 Handige Tips: Hoe Jij Zakelijk Kunt Bijdragen Aan Een Circulaire Economie

Categorie:
Bijdragen leveren circulaire economie

In een circulaire economie maken we voortdurend bewuste en duurzame keuzes, bestaat er geen afval en gaan we slim en zuinig om met diensten, producten en grondstoffen. Dit is hard nodig om grondstoffen te sparen en de CO2-uitstoot en enorme hoeveelheid afval die we produceren te verminderen.

Momenteel leven we nog in een lineaire economie waar alles in grote hoeveelheden wordt geproduceerd, geconsumeerd wordt en vervolgens alles als afval eindigt. In een circulaire economie bestaat er geen afval en wordt alles hergebruikt. De Rijksoverheid heeft samen met het bedrijfsleven in Nederland hiervoor een aantal ambitieuze doelen gesteld. Het programma heet “Nederland Circulair in 2050” en heeft als doel: een duurzame, gedreven en circulaire economie in Nederland. Meer weten? Lees dan het artikel: Wat is een circulaire economie?

Ook voor bedrijven, organisaties en instellingen is het van belang om op de hoogte te blijven van deze doelstellingen en hier een eigen bedrijfsvoering op te laten aansluiten. Weet jij al op welke manier jouw product of dienst circulair is? De eerste stap is een juiste afvalscheiding binnen je bedrijf. Afval dat wordt gescheiden is zeer goed herbruikbaar. Wil jij ook bijdragen aan een circulaire economie maar weet je niet waar te beginnen? Lees hier de 7 handige tips, deel ze met je collega’s en start vandaag nog.

Afzetcontainers

Direct bestellen

 

Rolcontainers

Direct bestellen

 

1. Afstemmen met de inkoopafdeling

Wanneer je binnen je bedrijf de eerste stappen wilt zetten richting een circulaire economie is de afdeling inkoop een belangrijk startpunt. In een circulaire economie wordt er namelijk vanuit gegaan dat je het product niet bezit maar hier enkel gebruik van maakt. De fabrikant blijft eigenaar van het product. Op het moment dat een product toe is aan vervanging, wordt deze ingenomen door de fabrikant. De fabrikant zorgt ervoor dat de producten uit elkaar worden gehaald en de onderdelen opnieuw worden gebruikt. De inkoopafdeling van je bedrijf is dus bij uitstek de plek om deze verandering te starten. Kies voor samenwerkingen met duurzame partijen.

2. Inleveren van mobiele telefoons en andere apparatuur

In een circulaire economie is afval de nieuwe grondstof en worden alle producten steeds weer opnieuw gebruikt. Maar in hoeveel gevallen komt het voor dat ‘oude’ mobiele telefoons, laptops en ander apparatuur vanuit de kantooromgeving worden weggegooid? Zonde, want dit soort apparatuur zit vaak vol met waardevolle onderdelen. Deze onderdelen kunnen goed gebruikt worden bij het maken van nieuwe apparatuur. Probeer er dus voor te zorgen dat de apparatuur uit de kantooromgeving een tweede leven krijgt en gooi het zeker niet zomaar weg. Daarnaast krijg je er in de meeste gevallen nog geld voor terug.

3. Voorkom het gebruik van wegwerpplastic

Het voorkomen van wegwerpplastic is een goede stap en relatief gemakkelijk te realiseren. Let op voor onnodige plastic waterflessen, plastic zakken, koffiebekers en verpakkingen. Kies voor een herbruikbare waterfles en een mok op kantoor, neem altijd zelf een tas mee naar de supermarkt en beperk de hoeveelheid plastic verpakkingen. Wist je dat de helft van al het plastic dat wij dagelijks gebruiken binnen 20 minuten wordt weggegooid?

4. Let op je lunch

Tijdens de lunch op kantoor kun je ook een steentje bijdragen aan een circulair systeem, namelijk door het voorkomen van voedselverspilling. Dit is een belangrijk punt als het gaat om het verminderen van afval. Voedselverspilling is te voorkomen door gezamenlijk te lunchen, je inkopen goed af te stemmen op het aantal personen of zelf je lunch vanuit huis mee te nemen.

5. Koop tweedehands kantoormeubelen

Extra kantoormeubelen of accessoires nodig op kantoor? Koop ze eens tweedehands. Dit is niet alleen goed voor je portemonnee maar draagt ook zeker bij aan de kringloopeconomie waarin geen afval bestaat en alles opnieuw wordt gebruikt. Daarnaast zijn veel meubelen die je nodig hebt al een keer gemaakt en kom je tegenwoordig in de ‘vintage’ winkels ook mooie spullen tegen die je kantoor net even wat anders maken als die van een ander.

6. Ga altijd voor kwaliteit

Besluit je toch om iets nieuw te kopen? Is het echt nodig? Kies dan altijd voor kwaliteit boven prijs. Zorg ervoor dat je aankoop een lange levensduur heeft en nog jaren meekan. De lineaire economie zoals we deze nu kennen bestaat uit: produceren, consumeren en weer weggooien. Dit patroon doorbreek je niet door het aanschaffen van nieuwe spullen. Onthoud ook dat massaproductie leeft van de wegwerpindustrie en dit vaak geen goede kwaliteit betreft. Wat zou er met de kwaliteit van onze producten gebeuren wanneer de fabrikant eigenaar blijft van het product, en deze het aan het einde van zijn levensduur weer terugkrijgt?

7. Delen van spullen in plaats van het bezitten van spullen

De spullen die je zelf bezit zijn vaak niet allemaal nodig. Daarnaast is er ook nog een scheiding te maken tussen werk en privé. Heb je écht twee mobiele telefoons nodig? En heeft iedere collega een eigen auto nodig, of is het mogelijk een auto en het gebruik daarvan te delen? Bekijk hiervoor eens de opties. Er zijn tegenwoordig ook apps beschikbaar die deze ‘deeleconomie’ versterken. Het uitgangspunt van een circulaire economie is dat straks iedereen betaalt voor het gebruik van spullen en niet voor het bezit ervan.

Samen naar een circulaire economie in 2050

Een circulaire economie is belangrijk voor de toekomst en niet voor niets wordt er nu veel aandacht aan besteed. Er is nog een lange weg te gaan naar 2050 maar je kunt nu al stappen zetten, door het maken van de juiste keuzes.

  • Repareren is beter dan weggooien. We zijn gewend om alles wat niet voldoende bruikbaar meer is weg te gooien. Door het efficiënter maken van de waardeketen kunnen we de behoefte aan materialen sterk verminderen.
  • Gooi je het toch weg? Zorg er dan altijd voor dat de stromen gescheiden blijven. Een rolcontainer kan uitkomst bieden bij het scheiden van afval.
  • Kies voor samenwerkingen met bedrijven die grondstoffen uit het afval halen en deze opnieuw inzetten. Ben je benieuwd hoe je dat doet? Neem dan gerust contact met ons op.

Interesse gekregen en wil je nog meer bijdragen? Lees dan ook eens het artikel: Hoe kun je als mkb-bedrijf bijdragen aan een circulaire economie?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *