Drank Blik Weggooien Bij Het Kantoorafval? 20 Interessante Feitjes!

Categorie:
Lege drinkblikjes opgestapeld

Drink jij weleens een blikje frisdrank op kantoor? Bij welke afvalstroom ga jij het lege blik weggooien? Hopelijk komt het verpakkingsafval na afloop op de juiste plaats terecht! Wanneer dit op de juiste plaats terecht komt kan het blik gerecycled worden en voorkom je dat het zwerfafval kan worden.

Kantoorafval

Het juist scheiden van afval en het verminderen van het kantoorafval zijn belangrijke onderwerpen geworden binnen vele bedrijven. Na een correcte afvalscheiding volgt er nog een volgende stap: de afvalinzameling en verwerking van het afval. Bedrijven kiezen steeds vaker voor het gemak van een rolcontainer en de daarbij behorende service voor de inzameling en verwerking. Ook benieuwd naar de opties voor de verschillende rolcontainers?

Afzetcontainers

Direct bestellen

 

Rolcontainers

Direct bestellen

 

Wanneer kantoorafval niet correct wordt ingezameld of helemaal niet weggegooid wordt, komt het voor dat dit afval in de natuur terecht komt. We spreken dan van zwerfafval. Wist je dat je als bedrijf verplicht bent om het zwerfafval in een straal van 25 meter rondom je bedrijf op te ruimen? Er zijn nog een aantal andere regels omtrent afval waar je als bedrijf aan dient te voldoen. Zo is het correct afval scheiden ook een verantwoordelijkheid voor ieder bedrijf. Lees hier meer over de wet en regelgeving.

Wat is zwerfafval?

Zwerfafval is afval dat door mensen is geproduceerd en vervolgens wordt weggegooid op plaatsen waar het niet voor bestemd is. Dit afval is dus niet op een juiste manier ingezameld en verwerkt. Alle soorten zwerfafval hebben een afbraakperiode. De afbraakperiode is de tijd die de natuur nodig heeft om het afvalproduct in zijn geheel af te breken. Zwerfafval bestaat in veel gevallen uit verpakkingsmateriaal omdat bijvoorbeeld eten of drinken buiten wordt uitgepakt, geconsumeerd en vervolgens het afval in de natuur belandt.

Een typisch voorbeeld hiervan is het drink blikje. Dit blikje wordt weggegooid nadat de frisdrank is geconsumeerd. Helaas is er regelmatig een blikje terug te vinden in de natuur en dat terwijl het aluminium drink blikje bijna nooit meer vergaat. Ga jij in de pauze een rondje buiten wandelen met blikje in je hand? Reden genoeg om je lege blikje in de afvalbak te gooien of na je rondje wandelen bij het kantoorafval weg te gooien. Lees hieronder twintig interessante feitjes over het drink blikje!

Feit 1:

Van alle soorten verpakkingen is blik is de meest gerecyclede verpakking. Well done! Het recyclingpercentage voor blik ligt op 95 procent. Dat ligt hoger dan het percentage bij papier, glas of kunststof.

Feit 2:

Ook onder de drankverpakkingen is het blikje de meest gerecyclede van de wereld. Maar dit is uiteraard enkel mogelijk wanneer de blikjes in de recycle lijn terecht komen en dus op een juiste manier zijn weggegooid.

Feit 3:

Blik is oneindig recyclebaar zonder verlies van kwaliteit. Je komt hetzelfde blik daarom keer op keer tegen (zonder dat je dat doorhebt uiteraard).

Feit 4:

Van alle drank blikjes ter wereld wordt er in totaal 75 procent gerecycled.

Feit 5:

Er komt helaas ook veel blik in de natuur terecht. Een blik vergaat nauwelijks en volgens onderzoek duurt het 50-200 jaar voordat een drank blik door de natuur is afgebroken.

Feit 6:

Om de blikjes in de natuur tegen te gaan is er in een aantal landen statiegeld ingevoerd op de blikken. In Nederland is dit idee ingetrokken. Voornamelijk het bedrijfsleven was hier destijds tegen. In plaats daarvan zou er strenger worden toegezien op het weggooien van blik in de natuur.

Feit 7:

Op verschillende plaatsen waar in Nederland scholieren voorbij fietsen, zijn blikvangers geplaatst. Hiermee willen de gemeenten voorkomen dat de blikken tijdens het fietsen in de natuur gegooid worden.

Feit 8:

Het is zeer belangrijk dat blik wordt hergebruikt. De productie van aluminium kost namelijk erg veel energie. Daarnaast zijn blikjes van aluminium zeer moeilijk afbreekbaar.

Feit 9:

In een smeltoven wordt het blik omgesmolten tot een vloeibare massa. Hierdoor ontstaat er een grondstof voor allerlei nieuwe metalen producten.

Feit 10:

Met de energie die wordt bespaard door het hergebruiken van één blikje, kan drie uur televisie worden gekeken. Goed om te hergebruiken dus.

Feit 11:

De productie van het drank blikje is vandaag de dag nog steeds groeiende. Een blik heeft namelijk een aantal voordelen ten opzichte van ander soort verpakkingen (daarover lees je meer bij feit nummer 15 en 16).

Feit 12:

Een gemiddeld persoon in Europa drinkt zo’n 84 blikjes per jaar. (Hoeveel drink jij er denk je?)

Feit 13:

In 2014 werden er 4,7 miljard blikjes gebruikt in Nederland. Daarvan waren er 2,3 miljoen frisdrankblikjes.

Feit 14:

Blikken zijn er in verschillende soorten en maten. Voor frisdrank blik is een veel voorkomende inhoud 33cl.

Feit 15:

Producten in blik kunnen langer bewaard worden. Hierdoor zijn producten langer houdbaar en wordt er minder snel voedsel en drank verspild. Hierdoor ontstaat bovendien geen extra afval.

Feit 16:

Blikjes kunnen gemakkelijk vervoerd worden zonder kapot te gaan. Dranken kunnen bovendien luchtdicht verpakt worden.

Feit 17:

Blik wordt het meest gebruikt als verpakkingsmateriaal voor levensmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan de conservenblikken of frisdrank blikken.

Feit 18:

In de loop der jaren zijn metalen verpakkingen (blik) steeds lichter en dunner geworden. Het frisdrank blik verloor door de jaren heen 57 procent gewicht.

Feit 19:

In 1935 werd het drank blikje voor het eerst verkocht. Het eerste ontwerp van het blikje wat met een lipje geopend kon worden was er in 1963. Gedurende de tussenliggende periode waren er enkel blikken die met een speciale opener konden worden open gemaakt.

Feit 20:

Het allereerste blikje woog ongeveer 100 gram. Vandaag de dag weegt het blikje nog maar 13 gram.

Waar kan ik mijn blik weggooien?

De feiten liegen er niet om. Er is veel blik in de wereld en het wordt nog steeds veel geproduceerd. Reden genoeg om altijd het blik op een juiste manier bij het kantoorafval weg te gooien. Nooit in de natuur. Gooi je blikjes, als de mogelijkheid er is, bij het PMD- afval in een aparte zak. De afkorting PMD staat voor plastic, metaal en drankverpakkingen.

Deze speciale afvalstroom zorgt ervoor dat er een stuk minder volume bij het restafval terecht komt en deze stroom kan zeer goed worden gerecycled. Het is afhankelijk per gemeente, maar bij voorkeur wordt het PMD- afval in een ander soort zak (doorzichtige) ingezameld. Zo kan de afvalverwerker zien om wat voor afval het gaat. Gooi je lege drank blikje dus weg in deze afvalstroom. Wil je meer weten over PMD- afval? Lees het artikel: ”Plastic, metaal en drankafval. Hoe gaan we hiermee om op kantoor?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *