Kosten rolcontainer, betaal voor het gewicht – wel zo eerlijk!

Maak jij gebruik van enkele rolcontainers binnen je bedrijf en zou je graag maandelijks kosten besparen? Of heb je niet echt een duidelijk beeld waarvoor je betaalt? Dit artikel geeft je nodige inzichten rondom de kosten rolcontainer, zodat jij straks optimaal gebruikmaakt van de container en de bijbehorende services. 

Wat zijn de kosten van een rolcontainer?

Eigenlijk is het heel simpel: hoe meer afval je hebt, hoe meer je betaalt. Je betaalt namelijk altijd een bepaalde prijs voor het gewicht. Omdat al dit afval moet worden ingezameld en verwerkt, zijn er – voordat dit afval weer kan dienen als nieuwe grondstof – heel wat handelingen nodig. Wanneer de afvalverwerker het afval verbrandt of stort, betaal je het meest. Verbranden voornamelijk bij restafval en storten gebeurt als afval technisch niet verwerkbaar is. 

Waar betaal ik voor?

Bij een rolcontainer betaal je in de eerste plaats voor de huur van de container. Dit is circa 10% van het totaalbedrag. Ongeveer 30% van het bedrag gaat naar voorrijkosten en het ledigen van de container. Het overige deel van het totaalbedrag dat je betaalt is voor de verwerking van het afval, zo’n 60%. Hoe minder afval je produceert, hoe lager de kosten zijn. Houd daarbij het volgende in gedachten: 

  • Met minder afval wordt de prijs voor de huur van de containers lager, omdat je kleinere rolcontainers of minder rolcontainers nodig hebt. 
  • Wanneer je minder afval produceert, hoeft de dienstverlener minder vaak te komen. Dit zorgt voor minder administratie en handelingen. Dus lagere kosten.  

Wil je meer weten over de kostenopbouw van de rolcontainer? Lees dan het artikel: Het gebruik van rolcontainers, waar betaal je precies voor?

Afvalstoffenbelasting hebben invloed 

Wat betreft het afval en de rolcontainers: je betaalt dus voor het gewicht. Maar hoe kan het dan dat de prijzen schommelen, terwijl jullie het bedrijfsafval zo goed scheiden? Dit heeft te maken met de belasting. De afvalstoffenbelasting voor bedrijven wordt vastgesteld door de Nederlandse overheid en de afvalinzamelaar betaalt dit aan de afvalverwerkers (aan stortplaatsen of de verbrandingsinstallaties). Dit bedrag zie je terug in de verwerkingskosten. Wanneer afvalstoffen niet recyclebaar zijn, betaal je veel meer afvalstoffenbelasting. En dat zorgt voor een hogere prijs. 

Goed omgaan met afval als onderdeel van MVO 

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is een belangrijk onderwerp voor veel bedrijven en ondernemers. Hoe draag jij hier je steentje aan bij? Misschien wil je niet alleen besparen op de kosten voor het afval en de rolcontainers, maar wil je als bedrijf ook maatschappelijk bijdragen aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. Want hoe minder restafval we produceren, hoe minder afval er opgehaald en verwerkt hoeft te worden – wat zorgt voor minder CO2-uitstoot. 

Afvalpreventie als nieuwe norm 

Afvalscheiding doen we gelukkig al enige tijd. Wist je dat een goede afvalscheiding en afvalinzameling verplicht is voor bedrijven? Maar in deze tijd gaan we nog een stapje verder. Het is noodzaak om je als bedrijf zeer bewust te worden van het afval dat je produceert, zodat je dit in het vervolg kunt voorkomen. De juiste mindset is daarvoor cruciaal. Wees je bewust van je inkoop en houd rekening met de hoeveelheid extra afval die dit met zich meebrengt. Wat is binnen jullie bedrijf de duurzaamheidsdoelstelling en wat doen jullie aan de grote hoeveelheden afval? Een bedrijf zonder enig afval? Het lijkt onwaarschijnlijk, maar met de juiste aanpassingen is het mogelijk om op lange termijn afvalvrij te zijn. Wist je dat er scholen zijn die al helemaal afvalvrij zijn? Lees het artikel: Een organisatie zonder afval? De afvalvrije school is hét voorbeeld!

Wat kun je doen? 

Om kosten te besparen op de inzameling en verwerking van afval binnen je bedrijf kan je enkele zaken zelf doen. De allerbeste tip is: stop met afval produceren! Het kost even wat moeite, maar hier bewust mee aan de slag gaan zal zichzelf uiteindelijk terugverdienen. 

Centraliseren van afvalverwerking 

Zorg ervoor dat je alle kosten voor zowel de inzameling als afvalverwerking via een centraal bedrijf laat doen. De transportkosten, administratiekosten en plaatsing van container gebeurt allemaal door eenzelfde bedrijf. Zo kan je betere afspraken maken dan wanneer je met meerdere bedrijven apart samenwerkt. Kies voor een afvalverwerker waar je betaalt voor wat je inlevert. 

Minder transport

Hoe minder vaak de vuilniswagen jouw kant op hoeft te rijden om de rolcontainers te legen, des te minder kosten je hebt. Experimenteer met de hoeveelheid afval, de ledigingsfrequentie en de verschillende rolcontainers. Laat je bijvoorbeeld vanuit gemak iedere twee weken alle rolcontainers legen? Misschien zitten niet alle rolcontainers vol en is het dus helemaal niet nodig bij de andere containers. Speel hier slim op in en stem dit goed op elkaar af, zodat je efficiënt kunt besparen op transport.  

Afvalpreventie door scheiding

Voorkom zoveel mogelijk afval door een hele strikte afvalscheiding in te voeren. Welke afvalstromen kan je scheiden? Denk aan PMD-afval, plastic afval, papier en karton en gft. Hierdoor wordt de stroom restafval beperkt. Hoe kleiner de overgebleven stroom restafval is, hoe lager de kosten. Deze stroom wordt gestort of verbrand. Juist dit proces is zo belastend voor het milieu. Restafval is hiermee de duurste stroom om te laten inzamelen en verwerken. 

Afvalpreventie is de beste bespaartip

De allerbeste bespaartip is het volledig voorkomen van afval en alle grondstoffen opnieuw te (laten) hergebruiken. Het volledig voorkomen van afval begint bij het NIET kopen van nieuwe producten. Vraag jezelf altijd af: heb je iets wel echt nodig? Wanneer je iets nieuws aanschaft, wees je dan bewust van de consequenties. Wordt dit uiteindelijk ook weer afval? Of zijn de aankopen duurzaam? Hierbij speelt je mindset een hele belangrijke rol. Wil je daar meer over weten? Lees dan het artikel: Afval voorkomen op kantoor: de juiste mindset is de eerste stap.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *