Kantoorafval Verminderen, 9 Leuke En Gemakkelijke Oplossingen!

Sta jij ook versteld van de grote hoeveelheid afval die er op kantoor wordt geproduceerd? Deze grote hoeveelheid afval is niet enkel belastend voor het milieu, maar ook zeer zeker voor de kosten. Soms zelfs onnodige kosten. Uiteraard is het scheiden van afval dé manier om de kosten omlaag te brengen. Het is hiervoor van belang om van het afval scheiden een bedrijfsdoelstelling te maken en uiteraard collega’s te motiveren. Maar het verminderen van kantoorafval is natuurlijk nog beter. Dit hoeft niet moeilijk te zijn want met een aantal leuke oplossingen is de hoeveelheid afval al drastisch omlaag te brengen en zit de afvalbak of rolcontainer veel minder snel vol. Lees hier tien leuke en/of gemakkelijke oplossingen om afval te minderen op kantoor.

Afzetcontainers

Direct bestellen

 

Rolcontainers

Direct bestellen

 

1. Vrolijke waterflessen voor alle collega’s

Water drinken is gezond en wordt wellicht ook binnen jouw bedrijf gestimuleerd. Top! De grote hoeveelheid plastic waterflesjes is echter al enige jaren een punt van aandacht geworden in Nederland. Inmiddels zijn er vele leuke herbruikbare waterflessen te koop. Investeer dus eenmalig in een batch vrolijke waterflessen, eventueel met bedrijfslogo erop. Voorzie alle medewerkers van een herbruikbare fles. En voilà: een stuk minder plastic afval. Deze herbruikbare fles is natuurlijk ook een goed idee om in te zetten als kerstcadeau of relatiegeschenk.

2. Tweedehands of refurbished aankopen

Iets nieuws nodig op kantoor? Kopen maar! In deze wereld wordt alles nieuw besteld. Advies: denk eens een tweede keer na, voor je wat nieuws koopt. Het hergebruiken van spullen kan een hele goede optie zijn. Een paar nieuwe bureaus nodig? Kijk eens op een website voor tweedehands kantoormateriaal. Tegenwoordig zijn er ook veel refurbished laptops en mobiele telefoons te koop. Refurbished is het opfrissen, schoonmaken en renoveren van een product. De kwaliteit van deze refurbished producten komt in de buurt van een nieuw product. Vaak zijn de prijzen van zowel tweedehands aankopen als van refurbished aankopen aanzienlijk lager waardoor je, naast minder afvalproductie, ook nog eens een kostenbesparing realiseert. Andersom werkt het natuurlijk ook. Gaat je bedrijf verhuizen en is er in het nieuwe pand geen plaats voor de grote kast? Zet hem eens online in plaats van direct aan de straat.

3. Koffietijd

Koffie en thee zijn de meest gedronken dranken op kantoren. Maar stiekem kan dat zorgen voor veel onnodig afval. Op de eerste plaats wordt het vaak geschonken in plastic of papieren bekertjes. Ook het suiker en de melk zitten vaak verpakt in papiertjes of plastic cups, wat zorgt voor onnodig afval. Vervolgens wordt het geroerd met een plastic wegwerp lepeltje. Vervang deze wegwerp varianten voor echte koffie mokken, echte lepeltjes en zorg dat suiker en melk in grotere potten op voorraad staan. Ben je toevallig nog op zoek naar een origineel verjaardagscadeau voor je collega? Maak (online) een persoonlijke mok, eventueel met leuke foto of motiverende tekst erop.

Note: indien we enkel kijken naar de hoeveelheid afval, is de mok een oplossing. Maar wat is er beter voor het milieu als we ook kijken naar de uitstoot door productie? Is dat de mok of het wegwerpbekertje? Lees het hier. 

4. Ga een zero-waste actie aan met je collega’s!

Hoe is de onderlinge competitie bij jullie op kantoor? Ga de uitdaging aan en zet een wedstrijdje op om te zien welke collega het minste afval produceert in een week. Geef iedereen een aantal bakken waarin het afval gescheiden in kan worden verzameld. Aan het einde van de week bekijk je wie er het dichtst in de buurt komt van zero-waste. De collega met de minste afvalproductie krijgt een leuke waterfles of koffiemok. Nog meer inspiratie nodig voor een zero-waste-actie op kantoor? Bekijk hier de volledige contest.

5. De verjaardag op kantoor

Verjaardagen van collega’s moeten natuurlijk gevierd worden. Maar wat komt daar voor afval bij kijken? Grote papieren gebaksdozen die niet bij het oud papier mogen omdat er vaak nog etensrestjes in zijn achtergebleven bijvoorbeeld. Twintig plastic wegwerp bordjes, bestek en nog een rondje koffie en thee bij de taart (in plastic bekertjes). Voor zo’n terugkerend fenomeen als een verjaardag is een vermindering in afval zeker te realiseren. Probeer waar mogelijk de plastic wegwerp bordjes en bestek voor echt servies te vervangen en stel voor dat collega’s gebak meebrengen in plastic herbruikbare bakken.

6. Printen van papier

Hoeveel van je werk heb je daadwerkelijk nodig op papier? Inmiddels gaat er al ontzettend veel digitaal. Maar soms is het ook heel handig om bepaalde zaken even uit te printen. Met één druk op de knop is het al in gang gezet. Maar was het echt nodig? Hoe vaak komt het voor dat er nog iets op de printer ligt en niet wordt gebruikt of opgehaald door je collega? Onnodige printjes maken de hoeveelheid papierafval groter en groter. Zonde! Bij sommige (centrale) printers is het mogelijk om een password in te voeren. Dit is naast privacy ook een handige tool om onnodig printen te voorkomen. Pas wanneer je fysiek bij de printer staat kun je selecteren wat je graag wil printen. Op deze manier weet je zeker dat wat je uitprint ook echt nodig is.

7. Glasafval van de vrijdagmiddagborrel

Grote kans dat jullie na de vrijdagmiddagborrel op kantoor het nodige aan glasafval hebben staan. Verminderen van kantoorafval kan door ervoor te zorgen dat dit glasafval niet terecht komt in de grote bak met restafval. Waarom niet? Glas kan voor 100% en eindeloos worden gerecycled. Eigenlijk is glas dus helemaal geen afval want het wordt toch weer volledige hergebruikt. Inspiratie nodig voor een vrijdagmiddagborrel zonder afval? Lees dan dit artikel. 

8. Stem je inkoop af om afval te minderen

Hoeveel wordt er weggegooid op kantoor wat nog helemaal niet gebruikt was? Hopelijk niet te veel. Mocht dit wel zo zijn dan is het aan te raden om je inkoopplan eens onder de loep te nemen. Wat wordt er allemaal ingekocht en met wat voor doel? Is dit nog passend bij de bedrijfsvoering en de behoeftes? Door kritisch te blijven kijken naar je inkoop voorkom je onnodig afval waardoor je het totale kantoorafval kunt verminderen. Lees ook: ”7 handige tips om inkoop af te stemmen op afvalvermindering.”

9. Laat grijsgoed recyclen

Denk aan oude computers, telefoons, desktops en andere communicatiemiddelen. Kantoorpanden staan er vol mee, maar bedrijven willen er ook steeds vaker vanaf. Een tip om je kantoorafval te verminderen: gooi dit grijsgoed niet zomaar weg, maar laat het ophalen door een gespecialiseerd bedrijf. Zij kunnen het vervolgens weer recyclen en jij voldoet ook nog eens aan de huidige wet en regelgeving. Regelgeving omtrent afval? Lees hier meer.

Het verminderen van kantoorafval kan je een mooie besparing opleveren. Daarnaast zijn er nog een aantal andere manieren om te besparen op je zakelijke afval. Benieuwd? Lees dan hier het artikel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *