De Koffiemok Versus De Wegwerpbekers. Wat Is Nu Eigenlijk Beter?

Categorie:
Wegwerpbekers voor koffie

De afvalbak zit op het einde van de werkdag wéér vol en is nodig toe aan een nieuwe afvalzak. Terwijl je twee dagen geleden de zak nog vervangen hebt. Hij zit echt tot de rand gevuld met plastic koffiebekers, en je vraagt je af of het niet eens tijd wordt om voorgoed afscheid te nemen van de wegwerpbekers en alle collega’s te voorzien van een hippe koffiemok. Herkenbaar? Best wel logisch, want er is (bijna) geen kantoor te bedenken waar geen koffie gedronken wordt uit wegwerpbekertjes en dit levert heel wat afval op. Welk afval komt in jouw bedrijf het meeste voor? Lees hier eens het artikel over ”de meest voorkomende afvalstromen binnen bedrijven.”

Afzetcontainers

Direct bestellen

 

Rolcontainers

Direct bestellen

 

Totale milieubelasting

Stel je eens voor dat alle collega’s om je heen gemiddeld zo’n vier tot vijf keer per dag een kopje koffie of thee nemen in een wegwerpbekertje, van plastic of papier. Je kunt dan wel nagaan wat voor invloed dit heeft op jouw totale hoeveelheid kantoorafval. Wat betreft de hoeveelheid afvalproductie mag het direct duidelijk zijn dat de koffiemok beter zou zijn. Maar gekeken naar de totale milieubelasting is er wellicht nog een verschil. Is het mogelijk te besparen op afvalkosten door invoering van de koffiemok? En is dit echt beter voor het milieu dan de wegwerpbekertjes? Dit artikel geeft een vergelijking tussen de mok en de wegwerpbekers, en de invloed op jouw hoeveelheid kantoorafval.

Verschillende soorten 

Hoe drink jij zelf je dagelijkse kopje(s) koffie? Er zijn in principe maar een aantal opties. Je kunt je koffie drinken uit een plastic wegwerpbekertje, uit een kartonnen wegwerpbekertje of uit een herbruikbare mok.

Plastic wegwerpbekers 

Volgens onderzoek zijn plastic wegwerpbekers niet eens het slechts voor het milieu en hoeveelheid afval. Dit komt door het feit dat plastic zeer goed recyclebaar is. Om het te kunnen recyclen dient het afval echter dus wel gescheiden te worden weggegooid. Hier gaat het vaak mis. Op kantoor is niet iedereen altijd gemotiveerd om afval te scheiden en belanden alle plastic bekers in de bak met restafval. Wil jij je collega’s motiveren om afval te scheiden? Bekijk hier eens de tools die je daarbij kunnen helpen.

Kartonnen wegwerpbekers met een coating

Dan zijn er ook nog wegwerpbekers van karton, gemaakt met een coating. Een coating is een extra laag aan de binnenkant van de beker, zodat er vloeistof in kan. Wanneer de beker een PLA-coating heeft, zijn de bekers vaak van dik karton en daardoor minder hittegevoelig. Deze coating wordt gemaakt van mais en is daarom biologisch afbreekbaar. Echter blijkt dat dit afbraakproces enige tijd duurt en sommige afvalverwerkers de bekers niet meenemen in het groenafval, maar dit afval verbranden. Ook zijn er kartonnen bekers met PE-coating die aan de binnenkant een dunne laag plastic (polyethyleen) hebben. Omdat dit van betere kwaliteit is dan de PLA-coating is er voor deze wegwerpbekers minder karton nodig. De gebruikers nemen vaak wel een extra bekertje om de warmte minder te voelen. Wat weer zorgt voor meer afval.

Productie en gebruik

Voor de productie van een wegwerpbekertje zijn minder grondstoffen en energie nodig dan voor de productie van een mok. Maar daar tegenover staat dat een wegwerpbekertje (vaak) maar één of twee keer meegaat en een mok gaat duizenden keren mee. Wat betreft het gebruik van de koffiemok versus de wegwerpbekers zijn er dus nogal wat verschillen. Zowel de mokken als de bekers hebben hun aanschafkosten, maar alleen de bekers hebben (bij regulier gebruik) ook nog reinigingskosten. Het hangt er natuurlijk wel vanaf op welke manier je hiermee om gaat. Voor het afwassen van de mok is water nodig, maar wanneer je de mok meerdere keren gebruikt zonder af te wassen, daalt de milieubelasting wel sterk.

Recyclen

Vaak worden wegwerpbekers op kantoor maar eenmalig gebruikt. Soms worden er voor één kopje koffie zelfs twee bekertjes gebruikt zodat de handen niet verbranden. Pas wanneer het wegwerpbekertje meerdere keren gebruikt wordt en je deze na afloop ook nog eens laat recyclen, gaat de milieubelasting omlaag. Wanneer je de wegwerpbekers met meerderen tegelijk (in elkaar geschoven) blijft gebruiken en deze vervolgens weggooit bij het restafval, dan zal de stapel afval enorm blijven groeien.

Conclusie?

Gekeken naar enkel de hoeveelheid afval, zorgt het wegwerpbekertje duidelijk voor veel meer afval. Zit de rolcontainer te snel vol? Zorg er dan in ieder geval voor dat de wegwerpbekers gescheiden worden van het restafval. Door bijvoorbeeld plastic wegwerpbekers in te leveren bij pmd- afval, of stap over op de koffiemokken om het afval te minderen. Wanneer er gekeken wordt naar de totale impact op het milieu, lijkt het voor zowel de koffiemok als wegwerpbekertje gelijk te zijn. Dit komt omdat er voor de productie van een wegwerpbeker minder grondstoffen nodig zijn, maar een mok heel veel keren mee gaat. Het verschil hierin kan gemaakt worden door de manier waarop er wordt omgegaan met de mok of wegwerpbeker. Dus bijvoorbeeld of de wegwerpbekertjes gerecycled worden of juist niet (en dus verbrand). Of dat een mok wordt afgewassen in een zuinige vaatwasser, of juist 8 keer per dag onder stromend warm water.

Tips bij gebruik koffiemok 

– Was de mok maximaal 1 keer per dag in een volle vaatwasser;
– Probeer de mok meerdere keren per dag te gebruiken zonder deze tussendoor af te wassen. Een keer omspoelen met koud water kan wel;
– Gebruik de mok voor langere periode.

Tips bij gebruik wegwerpbekers 

– Probeer ook wegwerpbekers meerdere keren op een dag te gebruiken;
– Kies voor één wegwerpbeker per keer;
– Zorg dat de wegwerpbekers gezamenlijk worden ingezameld zodat deze goed worden gerecycled en niet bij het restafval terecht komen;
– Afhankelijk van het type mogen deze wegwerpbekers namelijk worden weggegooid bij pmd- afval, hierdoor blijft de hoeveelheid restafval beperkt;
– Ook al lijkt dit misschien anders, kartonnen bekers mogen niet bij het oud papier. Dit komt door het laagje aan de binnenkant.

Eenmalig investeren in koffiemokken kan ervoor zorgen dat je hoeveelheid afval omlaag gaat, waardoor je dus een besparing kunt realiseren. Wil jij ook serieus aan de slag met het verminderen van kantoorafval? Lees dan hier hoe dit ook binnen jouw bedrijf een doelstelling wordt. Of lees het artikel besparen op zakelijke afvalkosten in 8 stappen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *